Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Průhledy do politického zákulisí, provázené zájmem o vnitřní proměnu lidí ocitnuvších se na politickém kolbišti, zajímají americké filmaře odedávna, významným příspěvkem pro poznání mentality lidí vstupujících do politického života je rovněž Kandidát. Hrdinou je nezkušený mladík Bill McKay, jenž se nechá přesvědčit, aby kandidoval, jen díky slibu, že jeho šance na zvolení jsou minimální - jeho účast by spíše byla jen formální, jakoby "do počtu". Jenže Billovy upřímně rozhořčené proslovy, kdy se nebojí přiznat, že o některých problémech ještě netuší, jak je řešit, a varovně působící analýzy (třeba o ochraně životního prostředí) si získávají stále více přívrženců, on sám přichází politice na chuť, nachází v ní sebeuplatnění. Jenže volební kampaň je drahá záležitost a ti, kteří ji financují, sledují své záměry. Záhy vyvstane otázka, zda se hlavní hrdina nechá zkorumpovat, zda své zásady obětuje vidině politické kariéry. Robert Redford přesně postihl přerod naivního nováčka v demagogického kariéristu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

xaver 

všechny recenze uživatele

Redfor patří k mým oblíbeným hercům a je to jeden z herců, který dává dopředu určitou záruku, že film není propadák. Tento snímek však patří k těm slabším. Ne že by byl úplně špatný, ale nic moc v té záplavě skvělých filmů s Redfordem. Pozadí amerických politických bojů (a nejen amerických) mě vždy tak trochu, teda ne trochu ale dost, znechucovalo. Zejména dnes, když si uvědomím, co se děje v politice u nás. Máme toho dost v běžném životě, abychom na to ještě chodili do kina nebo se na to dívali v televizi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kandidát je jakousi jemnou satirou na konfrontaci názorového idealismu a přízemní politické reality, kdy politická angažovanost obvykle znamená nekonečné množství kompromisů na cestě za získáním funkce, z jejíž pozice můžete o věcech veřejných rozhodovat. Na konci té cesty už z původních ideálů zůstávají jenom žalostné zbytky. Ocenil bych, kdyby film spíš než společensko-kritické drama byl jízlivou komedií na dané téma, protože námět k tomu přímo vybízí. Robert Redford se do role sympaťáka, který na voliče působí svým mládím, energií a charismatem hodí skvěle, a film dobře ukazuje technologii ovlivňování veřejného mínění profesionálními image-makery a mediálními poradci, kteří tahají za provázek a nechávají se bez ohledu na vlastní politické přesvědčení (pokud vůbec nějaké mají) najímat kýmkoliv, kdo jim zaplatí. Film je atraktivní především pro toho, kdo se o politiku víc zajímá. Ten, komu je lhostejná, pohled do politického zákulisí nejspíš neocení a scénář nepatří k těm, které by mohly oslovit ty nejširší masy diváků. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rozjetý vlak, ze kterého se jen tak nevystupuje. Může dovézt svého "Kandidáta" k vítězství, za které se platí duší ... Poněkud cynický a tvrdý pohled do zákulisí politického boje nevypovídá ani tak o ztrátě ideálů a vlastního přesvědčení jako o lehkosti, s jakou lze bezděčně ztratit pochybnou kontrolu nad sebou i nad svou kampaní - kontrolu, kterou jste možná nikdy neměli. O tom, jak se ve jménu úspěchu snadno a rychle nechat převálcovat vlastním štábem - jak bezbolestně (?) dopustit děsivou přeměnu své osobnosti v pouhou loutku s mladou a perspektivní tváří, která papouškuje líbivá hesla ... protože nic jiného si dav nežádá. ----- "Mám pocit, že někteří naši politici oněměli, i když je pořád někde slyším ... Všichni je slyšíme. Jenomže oni nemluvěj - jen vydávaj zvuky." ----- No ... vítej do klubu, Bille McKayi. Možná mně chyběla trochu hlubší sonda do tvého života, ale i tak jsem se dozvěděla všechno podstatné o velkém, okázalém divadle, jakým se maskuje profesionální politika. Nic povzbudivého - ale taky nic překvapivého, řekla bych ... 3,5* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najdôležitejšie vo voľbách je mať krásny biely chrup. Zlaté vlasy a modré oči sú už len ďalším plusom. To máte isté, že vás budú určite voliť osemnástky s čerstvým volebným právom. Občas vám ale na verejnosti pridrbe nejaký postarší chlap, zbavený všetkých ideálov. Je zaujímavé sledovať, že vždy, keď sú v Amerike voľby, tak je to práve v čas, kedy Amerika potrebuje nutne zmenu a zrovna sa vyrojil odnikiaľ niekto, kto vie, ako veci zmeniť k lepšiemu. Proste pozná tú the better way. Frázy a činy, to sú absolútne opozitá. Preto by som kľudne privítal aj nejaký ten sequel, ale to už by nebola vtipná satira, ale tvrdá dráma s minimalistickým dejom. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Od Rezisera Michaela Ritchieho som videl zatial len Zlate Dite z roku 1986 a trochu davnejsie aj tento film. Europskemu divakovi nema film dohromady co ponuknut, tematicky ide o zakulie US politiky, a to dost nudi. Natalie Wood /Rebel Without a Cause/ bola sice vyborna, ale film aj s nou rychlo vysumi do prazdna. Ako priemerna podivana sa to vsad da dobre zniest. 57 % ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

  • Film byl točen v severní Kalifornii. (Terva)

Reklama

Reklama