Reklama

Reklama

Ples příšer

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Komorně laděný psychologický snímek, jaký se často nevidí. Precizní práce režie, velmi dobrá kamera, skvělé zkratkovité dialogy a navíc fantastický výkon Billyho Boba Thorntona v hlavní roli. Psychický přerod hrdinů a změna jejich hodnotového žebříčku je zobrazována nenápadně, jakoby mimoděk prostřednictvím detailů. Atmosféra filmu je mimořádně silná a závěrečná tichá scéna na zápraží domu je doslova nabita emocemi. I ti přízemněji naladění filmoví fandové si přijdou na své díky naturalisticky pojaté souloži Hanka s Leticií. Pokud mi k dokonalosti přece jen něco scházelo, tak to byl výkon Berryové, která v porovnání s Thorntonem lehce přehrávala, a tam, kde měla ukázat velké emoce, bohužel přehrávala o poznání víc. Nejsilnější byla v momentech, kdy si vystačila s pouhým pohledem. Také Hankova proměna byla poněkud rychlá a přímočará. V životě sice neplatí, že starého psa novým kouskům nenaučíš, chce to ale čas a dá to opravdu hodně práce. Přes výše uvedené výhrady poctivých 90% a 5 hvězdiček k tomu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý scénář, výborný režisér a neselhávající Billy Bob Thornton jsou pevnými pilíři tohoto dramatu, které jsem plně docenil, až po jeho opětovném shlédnutí. Sice mi přišlo, že Halle Berry dostala Oscara spíš za odvážnou sexuální scénu, než za herecký výkon, ale to není chyba filmu, ale Akademie. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Co je to, když se sejde bílý popravčí, bílý sebevrah, bílý rasista, černý vrah, černá vrahova žena a černý otesánek, z nichž na smrt odsouzený vrah je ten nejmilejší? No přeci biják Ples příšer s Billy Bob Thorntonem a Halle Berryovou v hlavních rolích. Hodně depresívní podívaná ze života dvou nerodin různé pleti a hrůzných vztahů, s trochou černo-bílého oscarového porna jako bonusem. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Y-94HNhLJBs ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Komorní snímek, jehož hnacím motorem je bolestivé, závažné společenské téma a hypnotické (nikoliv však uspávající) tempo. Musím pochválit herecké výkony - jsou přirozené a "lidské", ale bohužel se to týká jen všech osob mínus nemoudře vytipovaná Halle Berry, která je svým podáním iritující a hysterická, už vůbec ne "oscarová". Kamera je umělecká, soustřeďuje se do uhrančivých a pozvolných obrazů s jedinečným kouzlem. Často se zajímá o odraz v zrcadle nebo sklu a snímá scénu přes různorodé objekty (na něž obvykle přeostří). Hudby je málo, ale vzhledem k jejím kvalitám to nepociťuji jako křivdu. Po první projekci nicméně hodnotím čtyřmi hvězdami, a to navzdory skutečnosti, že mne příběh, vyšperkovaný vizuál i pohnuté osudy postav přinejmenším zaujaly. Cosi mi k plné spokojenosti schází a nechce se mi "zbytečně" nadhodnocovat. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film nejen o toleranci, rasismu, předsudkům a touze. Výkon Halle Berry pro mě jednoznačně ... není oscarový at si říká akademie co chce. Její výkon by se hodil do nějakého pornofilmu a její křik a pláč není zas tak přesvědčivý. B. B. Thornton je čím dál geniálnější herec a nemůžu si pomoci, ale každý film v kteréms e objeví na něm prakticky stojí. Role Heatha Ledgera má nečekaně rychlí konec. Celkem mě tento fakt šokoval. Snaha syna o následování svého otce, další téma zde obnsažené. Nemohu si pomoci, ale více jak 3* dát nemohu z mnoha důvodů. Někdy až moc velké vlečení scén a chvílemi nic neříkající a nikam neposouvající dialogy. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

  • Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou. (duklak2)
  • Během přípravy na natáčení režisér Marc Forster seděl v opravdovém elektrickém křesle, kde ho vyděsily rýhy vyškrábané nehty popravovaných... (hot_spot)

Reklama

Reklama