Reklama

Reklama

Jsou nepřátelé na život a na smrt, ale přesto na jedné lodi. Kapitán německé nákladní lodi Müller (Yul Brynner) dostane během druhé světové války rozkaz přepravit náklad kaučuku z Japonska do Bordeaux. Jde o nejcennější náklad, jaký momentálně na světě existuje: kaučuk je totiž klíčovou strategickou surovinou, určenou k výrobě pneumatik pro německou armádu. V žádném případě se náklad nesmí dostat do rukou nepřítele. Pro každý případ jsou po celé lodi rozmístěny výbušniny, aby kapitán mohl v případě hrozícího zajetí plavidlo i s nákladem potopit. O přepravě cenného nákladu se však dozví britská tajná služba. Ta vydíráním donutí německého uprchlíka Roberta Craina (Marlon Brando), aby na Müllerovu loď pronikl v přestrojení za důstojníka SS, zneškodnil nálože a umožnil tak britské flotile ukořistit loď v předem určené oblasti. Crain se totiž ve skutečnosti jmenuje Schröder a až do své emigrace byl záložním důstojníkem ženijního demoličního praporu. Jeho úkol na lodi Ingo však od samého počátku provázejí problémy: kapitán Müller omezí Crainovi pohyb na lodi. Zanedlouho se Ingo setká s nepřátelskými loděmi a musí změnit původní kurz... (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice chytře a promyšleně napsaný scénář. Při öbsazení dvou hlavních rolí takovými kapacitami by realizační tým musel byýt velmi neschopný, aby ještě něco pokazil. Ale nepokazil. Je to stále napínavé, děj vždycky nečekaně zabočí někam, kam byste nečekali, vyvíjejíci se vztah hlavních protagonistů má přes všechnu neobvyklost pořád logiku. Snad jen dialogy mohly být chvílemi třeskutější; ale možná je to způsobeno dabingem. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý špionážny film datovaný do obdobia 2. svetovej vojny ktorý ukazuje ako agentov tak samotných nacistov s troška iného uhlu pohľadu. Riskovať krk z donútenia a vyhrážania sa. Marlon Brando zahral svoju úlohu na jednotku hlavne momenty chúlostivého vypočúvania nacistických dôstojníkov keď išlo do tuhého. Vyzdvihnem kameru niektoré zábery snímala zo zaujímavých pohľadov. Koniec aj keď mohol byť viac rozvinutý nebol predvýdateľný, ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, ani herecké superhviezdy nie sú 100% zárukou kvality, že sa tu budú diať zázraky, keď sa účastnia napínavej plavby, a apropo, absolútne nechápem tej druhej nominácii na cenu Akadémie, tej prvej úplne rozumiem, týka sa Conrada Halla, ale Moss Mabry tu je aj tak zbytočný, síce Marlon a Yul nie sú až tak zbytoční, no ničím ma extra neohúrili, že by som tým pádom zvýšil hodnotenie, Brando dostával viac priestoru, ako Brynner, ale ako som už vravel, ani to nie je žiadna garancia úspechu, aj keď veľmi dobre viem, že je skutočná LEGENDA, len najlepšie, 50. roky, má už za sebou _ Mierne sklamanie taktiež pozorujem od režiséra Wickia, od ktorého by som predsa očakával väčšiu intenzitu vedenia hercov, keď napríklad HVIEZDA, akou Yul Brynner bezpochyby je, strávi veľký čas, ako opitý kapitán Müller vo svojej kajute, že ho vôbec nezaujíma, s akým nápadom prišiel sabotér - Bob Crain. Povedal by som, že zo všetkých postáv je najlepšou - istá, židovská dievčina Esther, ktorú stelesnila pôvabná Janet Margolin... Tento film ma bohvieako neoslovil, a dlho som čakal na vytúžené, záverečné titulky, ktoré sa vliekli, ako slimák po daždi... ! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Perfektní válečné špionážní drama se silně sympatickou ústřední dvojicí: Brynner - Brando. Snímek je podkreslen zdařilou hudbou, má poutavý a napínavý děj, výborné postavy a skvěle vykreslené jejich charaktery, odehrává se na atraktivním prostředí válečné lodi a dvě hodiny při sledování uběhnou jako voda. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Opravdu SUPER valecny-sabotazni film! Dve zajimave ztvarnene postavy dvou skvelych hercu a jejich vzajemny rozporuplny souboj. Kazdy stoji na jine strane, kazdy ma svou protichudnou misi, ale presto nektere veci citi podobne. Naprosto bozi Marlon Brando, opravdu paradni role, Yul Brynner taky supr, sice se mi ty jeho drsnaci uz trosku prejidaji, ale tenhle stoji za to. Na tom filmu je ale imho supr vsechno, i vedlejsi role se povedly, proste bavilo moc. Ve filmu se resi i moralni rozmer valky, nacku, obeti, zidovske otazky atd... Vyborny scenar, vyprava, napinava atmosfera, Marlonuv nemecky prizvuk je epicky, zadny laciny a pateticky srajdy, proste skvely film... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Marlon Brando si nemyslel o Yul Brynnerovi, že je dobrý herec. Během natáčení si ale všiml, že se Yul hodně zajímá o nasvětlení své postavy. Od té doby Brando dbal ve svém herectví i na tomto. (Mol)
  • Počas nakrúcania náročnej scény kameraman Conrad L. Hall nedopatrením použil nesprávny filter, ktorý spôsobil, že na filme nebolo po jeho vyvolaní vôbec nič vidieť. Kameraman zmierený s vyhadzovom a koncom svojej kratučkej kariéry, ako poslednú záchranu oslovil odborníka na špeciálne efekty Billa Abbotta, ktorý vytvoril vysoko kontrastnú exemplárnu kópiu. Cenné zábery boli nielen zachránené, ale patrili k tomu najlepšiemu, čo Hall pre daný film nakrútil. (classic)
  • Latinský název filmu Morituri znamená "jdoucí na smrt". (Mol)

Reklama

Reklama