Reklama

Reklama

Norman Foster

  • Španělsko ¿Cuánto pesa su edificio, señor Foster? (více)
Trailer 1
Velká Británie / Španělsko / Německo / USA, 2010, 78 min

Obsahy(1)

Dokument o britském architektovi Normanu Fosterovi, autorovi staveb jako Reichstag v Berlíně, mrakodrap „Okurka“ v Londýně, letiště v Pekingu, Hearst Tower na Manhattanu nebo francouzský Millau viadukt - nejdelší most přes řeku.

Snímek mapuje profesní cestu jednoho z předních světových architektů, Normana Fostera, a jeho neustávající snahu o zlepšení kvality života prostřednictvím designu. Norman Foster přepsal pravidla architektury. Jeho vize a neochvějná vášeň pro dokonalost stvořily některé z nejoriginálnějších staveb naší doby. Fosterovy projekty jsou ve filmu snímány stylem, který se snaží přinést jejich velkolepost a rozměry na plátno - architektura ožívá... Film hovoří o architektuře, o tom, proč na ní záleží a jak složité je dělat ji dobře. Osloví každého, kdo byl kdy nadšený uměleckým dílem, nebo kdo chápe, že některé prostory mají zvláštní kvality, které s nimi ostatní nesdílí. Promlouvá ke každému, koho vzrušuje smělý most vyčnívající do prostoru nebo podívaná na mrakodrap, který dává městu jeho identitu. Ukazuje, jak Foster ovlivnil svět umění, i jak architekt včlenil svět umění do svých návrhů. Oslavuje zvláštní kvality některých z nejmimořádnějších struktur naší doby a hledá, co umožnilo jejich vznik. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (4)

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Skvélá forma díky vynikající kameře. Kéž bych zvládal při focení kompozici obrázků alespoň z poloviny tak dobře. Jinak ale jako by tvůrci nevěděli, co chtějí natočit. Poctu slavnému architektovi? Jeho životopis? Pojednání o architektuře? Ve výsledku je v dokumentu ode všeho kousek a nic pořádně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne nevadí, že sa dokument o slávnom architektovi nezaoberá dopodrobna jeho stavbami, o nich sme sa čo to učili na fakulte a každý si o nich môže nájsť podrobnosti na internete. Ja som vôbec netušil, že Foster je taký skromný sympaťák a na rozdiel od mnohých architektov nevyzerá ako niekto mentálne mimo. Dozvieme sa podrobnosti z jeho kariérnych začiatkov, o jeho rodine a tragédiách, ktoré ho postihli a nakoniec ho uvidíme ako veľkého bojovníka na bežkárskom maratóne. Táto pasáž je akási metafora jeho života, nikdy sa nevzdávať a čeliť novým výzvam. ()

Reklama

KREI 

všechny recenze uživatele

Hodně se zde mluví o architektovi ale už ne tolik o jeho stavbách, kdyby se dal větší prostor jeho projektům bylo by to mnohem zajmavější. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama