Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

paascha 

všechny recenze uživatele

Lynchovsky udělaný kousek, který mě chytnul a nepustil. Hippie voják Brendan, smart Brain, půvabné femme fatale - líčení černošky za gejšubylo opravdu sexy:-) - nasvalený pseudo Eminem, prostě cool! Hrozně mi to připomínalo starší PC hry, kde musí pobuda s kocovinou vyřešit problém a vyznat se v náznacích a nástrahách je problém sám o sobě:-)) Plný počet ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ačkolv Brick byl pro někoho dokonalý, téměř dechberoucí, tak pro mě tedy rozhodně ne. Zbytečná překombinovanost vedla jen k tomu, že celý příběh šel mimo mě a občas i mimo mé chápání. Takže žádné vtažení do děje se nekonalo a ani Gordon-Lewitt to nezachránil. Zůstal ve mě jen velmi ambivalentní pocit k celému tomuto snímku. 60% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ke Zmizení mám podobný vztah jako k teenegerské verzi Velmi nebezpečných známostí s Sarah Michelle Gellar a Reese Witherspoon, kdy jde o povrchní a kýčovitou vykrádačku osvědčené klasiky zasazenou do moderního prostředí zbohatlických spratků. Po určitou dobu jsem se na Zmizení díval se zájmem, protože jsem očekával a doufal, že něco takového nemůže scénárista a režisér myslet vážně, a Zmizení je chytrá parodie klasických noir filmů americké drsné školy, jenže postupně jsem zjišťoval, že nejde o nadsázku a že ti nešťastníci to mysleli vážně. Nejde o to, že bych nevěřil, že se na amerických středních školách vyskytují bizarní týpci a gauneři, kteří nechodí za školu pouze tehdy, když stagnuje místní drogový byznys nebo protřelé, morálně zkažené děvy, potíž je v tom, že slovník filmových hrdinů až příliš napodoboval jejich filmové vzory ze 40. a 50. let, stejně jako chování, a to jednoduše působilo směšně. Nechybí vlastně žádné rekvizity a situace typické pro film noir, divák jen čeká, kdy už se objeví ten Marlowe. Jenomže když hlavní zlosyn, který se nedávno začal holit, si vykračuje s elegantní hůlkou určenou postaršímu gentlemanovi a napodobuje chování starých gangsterů, zatímco mu maminka servíruje sendvič, vypadá to jednoduše hloupě, v lepším případě komicky. Celkový dojem: 40 %. Jsem o něco méně kritický než v případě výše zmíněných Velmi nebezpečných známostí, jenže ty byly vykalkulovanou záležitostí velkého studia, kdežto tady jde zjevně o nízkorozpočtovou podívanou, kde se všichni zúčastnění snaží odvést v rámci svých možností maximum a upozornit na sebe filmový průmysl. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nezábavná, za vlasy přitažená tak trochu noirovka. Herci přehrávaj, zápletka mě děsně nudila, stejně tak provedení, které se bere smrtelně vážně, ale přitom je to děsná blbost. Hlavní postava vypadá jak typický středoškolský looser a když ze sebe zrovna nenechá dělat boxovací pytel (jakože po většinu filmu nechá), tak se chová jak nesmrtelnej hrdina. Hvězda za Josepha Gordon-Levitta a to jen proto, že ho mám rád. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštně natočeno, na diváka okamžitě vyplivnuto, jenže s dávkou cynismu a ironie si Zmizení určitě nezíská masu diváků, jak by možná chtěl. Ono totiž Zmizení není film pro každého. Koukám sám, jak se tady hodnocení rozděluje na to nejlepší a opak hodně špatný. Já se přikláním k zlatému středu. Sice koukám na pohyblivé obrázky budovy a do toho hraje zvláštně psychadelická muzika. Jenže takové to prostě je. Psychadelické a zvláštní. Hlavní hrdina se s atmosférou rozhodně nezapře, takže to do sebe nakonec pasuje jako nějaká skládačka. Rozhodně mě ten film ale ničím velikým nezaujal. Spíše jsem se podivil nad tou atmosférou. Ale nápis na obalu, nejoriginálnější film roku, v mé paměti rychle uvrhne do záhuby veškerý mainstream, který se na mě v letní atmosféře opět začíná sypat ze všech stran. Plno lidí tu píše, že se na to podívali po druhé a přidali jednu hvězdičku navíc. Nevim co je na tom přidávat hvězdičky po dalším shlédnutí. Když mě film chytne, tak nepustí okamžitě na první shlédnutí, takže u Zmizení to je trochu paradox. Já bych se na to určo znova nepodíval. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Film byl celý stříhán na domácím počítači. (montana_cz)
  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama