Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

castor 

všechny recenze uživatele

Ve finále obyčejný příběh přichystaný v docela pevném režijním sevření. Chytila se špatné party, následně ji našel mrtvou u odpadního kanálu. Dva dny předtím ho prosila o pomoc, několik měsíců předtím tvořili pár. Noir ze středoškolského prostředí ve vylidněném maloměstě, kde sotva narazíme na dospělé, má velmi solidní atmosféru a velmi dobrého (to už jsme si ale dávno zvykli) Josepha Gordona-Levitta. Ta Zvláštní cena poroty na festivalu Sundance je přesto trochu moc. Neměl jsem potřebu jít hlouběji pod kůži postav, zajímat se o snaživého režiséra, přehrávat si některé scény znovu. Lákala mě možná tak zkažená femme fatale. A to není úplně hodně. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Velmi podvně stylizovaný film mě zaujmul především svou atmosférou a také hudbou. Dá se polemizovat o tom, do jaké míry může komu vadit tak trochu podivné zasazení téměž klasického noir-drogově-gangsterského příběhu do reálií střední školy - já to bral jako zvláštní způsob nadsázky... Zajímavé - 7/10 ()

Reklama

Mr. Filuta 

všechny recenze uživatele

Perfektní alter-zpracování noir detektivky, nebo parodický výsmech žánru...? S dostatečným nadhledem: oboje. Těžko se to dá předat jen psanou formou, protože když bych řekl, jak obávaný lokální král podsvětí "felí" ve sklepě u mámy, která mu nosí mlíko a sušenky, tak si asi budou všichni klepat na hlavu. Jenže zásadní je, že přes tu nadsázku zde nezakopneme o jediný komediální prvek, který by nám škubl tváří, ba dokonce ani není servírováno nucené omlazení Luhrmannovským stylem. Zmizení se dá plnohodnotně přirovnat pouze ke dvěma naprosto odlišným chuťovým vjemům, které by vás nikdy nenapadlo smíchat do jednoho talíře, ale když ochutnáte, zjistíte že konzumujete delikatesu. Což mi připomíná - kam se asi jen poděly ty preclíky v čokoládě, které u nás kdysi byly k dostání? ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Mam par dovodov, preco take nizke hodnotenie. Absolutne nerealisticke spracovanie. Uplne mimo. Dalej ta hrozna hudba. Dlha stopaz. Fakt, ze hned od zaciatku som vedela, akym smerom sa to uberie a kto za tym stoji. Jednoducho ma to obralo o energiu a aj napriek tomu, ze o malo potencial, musim dat bohuzial iba dve hviezdy.Tie strasne, az parodicke sceny, ked bol Brendan mlateny Tugom, ked dostaval rany jednu za druhou, uplne hrozne vykreslenen postavy, niekedy mi to az pripominalo amaterske studenstke video, kde je nejasny reziser, kde herci nevedia co maju hrat a kde si asi slahli trochu z tej tehly ...ale, skoda slov. naozaj odporucam len takym , ktori maju chut si pekne ponadavat, ze na co som sa to dal do pekla nahovoit. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Sikovne. Velmi sikovne. Az na to, ze mi to prostredie "podsvetia nezletilych", trochu nesadlo. Ale to nic, kedze sam reziser si obcas z toho robi forky. Skvele vymysleny, zpracovany a vlastne aj zahrany mikrosvet, v ktorom vsetci a vsetko neustale viri. Divak nema sancu nieco predvidat. A aj ked to skutocne nerad hovorim , atmosferov to skutocne pripomina filmy od Lyncha. Hudbou, chraktermi, zapletkou (Twin Peaks, Lost Highway). Hlavne v prvej polovici. Potom sa film ubera uz svojskejsou cestou. Treba pochvalit aj scenar, pretoze iked je zapletka sebeviac koplikovana, nikdy to nesklzne do stavu, kedy sa divak uz zacne stracat. Iked neviem, ci si to este niekedy pustim znovu, bavil som sa dobre. Opat sa ukazalo, ze hlavne v nizkorozpoctovych filmoch sa ukaze tvorivost a zapal tvorcov. (7.3/10) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)
  • Film byl celý stříhán na domácím počítači. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama