Reklama

Reklama

Dalajlama v Buddhových stopách

(TV film)
Česko, 2015, 52 min

Hrají:

dalajlama Tändzin, Bohuslav Kalva (vypravěč), Zuzana Stivínová (vypravěč), Miroslav Moravec (vypravěč)

Obsahy(1)

Hlavní postavou dokumentárního filmu je 14. tibetský dalajlama Tändzin Gjamccho, který nás ve filmu provádí po nejposvátnějších místech buddhismu, která jsou spjata s životními předěly velkého učitele. Natáčení filmu započalo v roce 2008 a skončilo v létě 2015, natáčelo se v Indii, Nepálu, Tibetu, Číně, Laosu a na Šrí Lance. Dokument vznikal ve spolupráci s CK Livingstone. Jeho Svatost dalajlama nás provede po nejposvátnějších místech buddhismu, která jsou spjata s životními předěly velkého učitele. Je to Lumbiní, kde se Buddha narodil, Bódhgaja, kde Buddha dosáhl osvícení, Sárnáth, kde poprvé promluvil o svém poznání, a Kušinagara, kde prožil své poslední chvíle. Zároveň dalajlama srozumitelně přibližuje esenci buddhismu, a to i v jeho nejnáročnější podobě – učení o prázdnotě. Dále vysvětluje význam práce s myslí, s rušivými emocemi, hovoří i o současné situaci a zdůrazňuje význam vnitřních hodnot, lidskosti, péče o druhé – narůstající agresi mladých lidí můžeme vyřešit zavedením výuky morálky a etiky na světském základě ne na náboženském. Dále uvidíme i zvláštní obřady (například obřad Kálačakry, kterého se zúčastnilo čtvrt milionu lidí), nejpozoruhodnější buddhistické památky v Indii (buddhistická univerzita v Nálandě, jeskyně v Adžantě a Éllóře, stúpa v Saňčí a další), nejvýznamnější džinistické památky (chrámová hora Šantruňdžaja s tisícem chrámů z mramoru), největší klášter světa ve východním Tibetu, kde žije přes 50000 mnichů a mnišek a mnohá další pozoruhodná místa. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

ariari 

všechny recenze uživatele

Viliam a Tändzin , každý na svojom konci zeme, robia kus tvorivej životnej náplne. Spolu im to nádherne ladí. Podozrievam ich z tajného uzavretia bratstva ešte keď po európe pobehovali Huni markomani a kvádi a oni dvaja levitovali nad campou niekde v starom Tibete.Z hodnotenia spracovania filmu, .. hovoriť tu o kvalite zvuku, strihu, kamery , či celej produkcie ani nemá zmysel, za také skromné prostriedky venované výprave , takáto samozrejmá top práca, to je malý zázrak. Obzvlášť, keď som na vlastné oči videla výpravu takého National geographic a ich rozpočet a potom výpravu, kde jediný veľký klad bol dar nezlomnej vôle a pohody slovenskej tvorivej skupiny :-) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Tohle by se mělo povinně a dokola pouštět (nejen) ve školách po celém světě. Výpovědní hodnotou o člověku a jeho mysli nejlepší dokument co jsem kdy viděl. Dalajláma hovoří jednak o významných památkách a významných místech buddhismu, především však o Buddhově učení a odkazu a vykládá podstatu tohoto filozofického směru tím nejsrozumitelnějším možným způsobem. Za jeho slovy se pak skrývá tolik pravdy, kolik jen lze do jednoho dokumentu dostat a komplexně pokrývá způsob jak a proč žít v míru přičemž odtažité náboženské a polemistické úvahy nechává stranou. Věřím, že i duchovně naprosto nezaložený člověk, který bude chtít vnímat si z těchto jeho slov musí něco odnést. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalajlama --- smejem sa z ludi co podporuju dalajlamu proti cinskej okupacii Tybetu ... je to bud cert alebo diabol ... kazdopadne dalajlamov rezim je pre Tybet cisty, ciry teokraticky stredovek, nieco ako Saudi Arabia, len miesto islamu tam je buddhizmus . 50 % ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Neskutečně sympatický chlapík. Nejvíce mě na něm fascinuje, že je to kromě mě jediný člověk, který ve svém životě našel a udržuje dokonalou rovnováhu. Zcela s ním sdílím názor, že je to neskutečně důležité, chce-li být člověk šťastný. A vůbec jsem se s ním shodl snad skoro ve všem. Dokument na mě působil tak, jako by mi dalajlama přečetl všechny mé myšlenky a poté je šel prezentovat. Vždy mě hrozně potěší slyšet, že myšlenky, kterými se řídím většinu života, mají oporu v nějaké knize či přímo v myšlenkovém směru. Jednak mi to pohladí ego a potvrdí mojí všeobecně uznávanou genialitu a jednak se s tím potom můžu všude chlubit. Tedy minimálně na všech nejroztodivnějších místech, která navštěvuji - práci a domov. Posvátná místa prezentovaná v dokumentu mě až tolik neberou, nicméně chrám vytesaný v kameni mě dokonale okouzlil. Kdybych měl více času, tak bych si jeden takový hned taky vytesal. Zpracování dokumentu bylo velice ubohé, nicméně po obsahové stránce naprostá paráda. Věčná škoda, že se tvůrci nepokusili o tolik zmiňovanou vyváženost. ()

Eamby 

všechny recenze uživatele

,,Dochází k nesmyslným událostem... nestačí jen trestat, rozšiřovat řady policistů- myslím, že způsob života celé naší společnosti by se měl změnit. Je důsledkem sobeckého a krátkozrakého přístupu, lidé se zajímají jen o materiální hodnoty, z toho pak vyplývají ty problémy. Pokud se nebudou zmenšovat, budou přinejmenším pokračovat." ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama