Reklama

Reklama

Zbraně pro San Sebastian

  • Francie La Bataille de San Sebastian (více)

Obsahy(1)

Anthony Quinn se snaží v roce 1746 v Mexiku ubránit vesnici proti nájezdu indiánského kmene. Jeho úloha zde není jednoduchá, jelikož i přes počáteční neúspěch se divoši vracejí, aby udeřili znovu a důrazněji...
Mexiko 1746. Pistolník Leon Alastray prchá před zákonem, ale nad uprchlíkem se slituje otec Josef a ukryje ho. Když místní zjistí, že kněz chrání kriminálníka, vyženou je z města. Leon cestuje v přestrojení za mnicha. Společně dorazí do vylidněné vesnice, kterou terorizují indiáni. Farář je zabit ostřelovačem a Alastray poznává míšence Tecla, který by ho viděl rád jako nového duchovního vůdce. Přes značné rozpaky se nakonec rozhodne postavit se s ním dalšímu nájezdu indiánského kmene. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

curunir 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo vcelku vydarený ,,western" (film rozhodne nie je presne týmto žánrom), ktorý narozdiel od podobných filmov ovplýva dvomi základnými piliermi - zápletkou (trocha pripomína Sedem statočných. Či Sedem samurajov?) a myšlienkou. Myslím, že Charles Bronson tu predvádza snáď svoju jedinú zápornú úlohu, je však trocha naškodu, že obidvaja záporáci tak jednoducho odídu zo scény. Zaujalo ma obdobie v ktorom sa film odohráva, podľa všetkého to vyzerá na rok 1746, čo však je historicky úplne mimo už len z dôvodu, že vtedy prebiehali vojny o nadvládu nad kontinentom. Skôr teda obdobie vyzerá tak na 30. roky 19. storočia. Hudba Ennia Morriconeho aj keď rozoznateľná už v prvých tónoch veľmi príjemne obohacuje film. Škoda, že táto snímka nie je až tak známa. ()

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Ďalší z westernov, pre ktorý skomponoval hudbu nesmrteľný Ennio Morricone. Zaujímavý dej filmu, z ktorého vyplynulo, že nie každý, kto navonok pôsobí ako kňaz nastaví vždy nepriateľovi druhú tvár. Výborný Anthony Quinn, ktorému sekunduje Charles Bronson v prekvapivo veľmi zápornej role. Vysoko hodnotím jeho koniec, zomrel tak, ako žil. Žiadne naťahovanie so smrťou hlavného antihrdinu, ako v mnohých iných filmoch, jeden dobre mierený hod nožom a je to vybavené. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý zástupce Evropských spaghetti westernů. Osamělý drsný hrdina je klasickou devizou italowesternu, plus k tomu si můžeme připočíst i variaci na "Sedm statečných" (ochrana chudé vesnice před nájezdy útočníků) a i nějaké ty skryté a církevní motivy. Herecké obsazení a výrobní štáb stojí taktéž za zmínku. Anthony Quinn má v roli "otce" Leona Alastraye charismatu na rozdávání, potěší i u nás nepříliš známá Anjanette Comerová v roli Kinity, do které se náš hrdina zamiluje, ale kvůli svému převleku to nedokáže dát na jevo a v netypicky záporné roli se blýskl Charles Bronson jako míšenec Teclo, který kvůli penězům vypálí i svoji vesnici. V jedné z menších rolí můžeme vidět i Silvii Pinalovou, která hrála o sedm let dříve Buňuelovu "Viridianu". Ennio Moriconne odvedl po hudební stránce dobrou práci (a přitom ve stejném roce vznikl "Tenkrát na Západě"), zkušený režisér kvalitních dobrodružných filmů a kriminálek Henri Verneuil taktéž. Spokojenost. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem stáhl, protože jsem měl pocit, že jde o ryzí americký western i podle herců. Ale je to typický evropský špageťák. Většinou se to odehrává v příšerném zapadákově, hrdinové jsou oškliví, špinaví a nemytí včetně hlavní postavy a navíc to s gustem vykrádá Sedm statečných. Aspoň na první pohled. Na ten druhý to umí překvapit. Třeba příběhem ve kterém do oné díry přijíždí víceméně nedobrovolně jeden cynický hajzlík, kterého ovšem místní považují za kněze. A tak je zpočátku s opovržením, později s úpřimnou snahou učí poradit si s úrodou či obranou proti banditům a armádě indiánů (kteří mají důvod k válčení). Toho antihrdinu navíc naprosto úchvatně hraje Anthony Quinn, který si roli skvěle užívá. Jako záporák je tu k tomu solidní Bronson a film navíc vrcholí parádním dobýváním pevnosti s vynikajícím koncem (přehrada). Za toho Quinna a finále si milerád trošku nadhodnotím na 4*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výtečný evropský western v režii slavného Francouze Henri Verneuila. Velmi napínavý a dobře natočený příběh o záchraně jedné chudé vesnice s Bronsonem a Quinnem v hlavních rolích. Žánrově něco mezi Sedmi statečnými a Řekem Zorbou. Na Anthonny Quinna je pro mne vždy radost se podívat a v roli nevěřícího mnicha dosazeného za faráře místními mexickými vesničany, které se rozhodl ochránit před indiány, je opět skvělý. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=111344 ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama