Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Reisman je pověřen velením projektu Amnestie, jehož cílem je likvidace elity německého velení na zámečku nedaleko Paříže. K úkolu, který je považován za sebevražedný, si po pečlivém zvážení vybere dvanáct vojáků, odsouzených na smrt nebo doživotí. Ti, kteří přežijí, dostanou milost. Navzdory všeobecné nedůvěře je major odveze do lesa k výcviku. Jeho metody jsou sice drsné, nicméně se zdá, že přinášejí výsledky. Když jednotka úspěšně projde zkouškou během manévrů v Devonshiru, má povoleno vyrazit do akce. Nepozorovaně přistanou poblíž zámečku a proniknou dovnitř. V nejméně vhodnou chvíli jsou však prozrazeni. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

S odstupem času jsem jednu hvězdu k původním 4* přidal. Příběh se skládá ze dvou částí - výcvik a sebevražedná mise. První část připomene filmy Hlava 22 či Hájili jsme hrad, případně francouzské válečné komedie ( chtěl bych napsat i Jak jsem vyhrál válku, ale kde je kniha velmi vtipná, tam je film spíše zmatený) případně vojáka Švejka ( scéna s falešným generálem). Humor, satira, anarchie, bezstarostnost. Sedmá rota, Velký flám, Bažanti... V druhé části však přichází vystřízlivění, ledová sprcha, boj o život. A že se schyluje k masakru, prozrazuje už první, byť lehkovážná část. Když konečně většina špinavců tak nějak přiroste divákovi k srdci, vydají se vstříc tušené zkáze. A rande se smrtí má jasná pravidla... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu mimoriadne vydarený vojnový film, s výborným hereckým obsadením. Sympatický L.Marvin, hviezdny Ch.Bronson a mladučký D.Sutherland a mnoho iných, pochopiteľne nie každý z 12 trestancov mohol dostať dostatočný priestor, pretože vo filme má miesto ešte ďalších niekoľko dôležitých postáv. Napriek tomu máme prehľad, v deji sa napriek množstvu postáv určite nestratíte. Prvá výcviková a zoznamovacia hodina je výborná, ale kvalitou nezaostáva ani druhá polovica filmu, kde už idú chlapci naostro. Q.Tarantino už dlhšiu dobu sľubuje remake tohto filmu, ktorý si o to doslova pýta. Kto videl a vie si predstaviť dnešnú kvalitnú realistickú akciu alá vojak Ryan, musí mu byť jasné, že sa máme na čo tešiť. Film 8/10. ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Dost neobvyklý válečný film, u kterého jsem si ani nestihla uvědomit jeho délku, dvě a půl hodiny byly najednou pryč. S realitou ten příběh asi příliš společného neměl, herecky však byl obsazen skvěle a etapa příprav a pak samotná akce mě dokázaly neustále držet v napětí. Ta první část byla i dost vtipná a člověk si při ní mohl vytvořit sympatie k lidem, na kterých by asi jinak moc pozitivního nenašel. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by ma tieto staré, hviezdne obsadené, dlhočizné, farebné vojnové filmy preplnené dobovými hviezdami v princípe bavili, určite by som pridal na hodnotení. Tucet špinavcov sa k tým zopár výnimkám nepridá. Ide skôr o western prezlečený za vojnový film, kde protivník nie je braný ako človek, ale ako len figúrka na zabitie, viď vražda nemeckej ženy tým najviac veriacim členom zoskupenia. Ale možno som iba nedocenil sebareflexiu tvorcov a ich komentár k realite 60. rokov. Každopádne jádro pudla je práve v mojej neobľube tohto typu filmov z tejto doby. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Plejáda výborných herců ve stále zábavné klasice, která je sice silnější v první části, tedy výcviku, než v závěrečném nasazení, ale to zase vše dohání, mimo jiné, příjemně svižnou akcí. Prostě klasika, která nezestárla a to hlavně díky nápadu, skvělé režii, hereckým výkonům, atmosféře, humoru, netradičním hrdinům a Lee Marvinovi, který dokázal dostat do latě nejen dvanáctku ztracených existencí, ale celý film. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (38)

  • Mnoho herců bylo považováno za příliš staré na to, aby hráli vojáky druhé světové války. (Marek06)
  • Remake snímku je naplánován na rok 2012. (Karlos80)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu E.M. Nathanson. (Hans.)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

Pokračování fantasy Bright našlo režiséra

07.05.2020

Akční fantasy hit Bright s Willem Smithem a Joelem Edgertonem zaznamenal na Netflixu při své premiéře velmi pozitivní divácké ohlasy, zároveň s tím se film těšil vysoké sledovanosti, nikoho tak… (více)

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

Gotham City Sirens padá, Bright 2 vznikne

10.01.2020

David Ayer (Sebevražedný oddíl, Patrola) je ten typ tvůrce, který má rád prsty ve více projektech najednou. Díky smlouvě s Warnery například mohl natočit dvojku Sebevražedného oddílu, tu ale nakonec… (více)

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

David Ayer chystá remake Tuctu špinavců

17.12.2019

David Ayer hodlá poslat partu nejhorších kriminálníků na sebevražednou misi. Ne, nechystá další Suicide Squad, tu má momentálně v péči režisér James Gunn (Strážci galaxie). Ayer místo toho napíše a… (více)

Reklama

Reklama