Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do zvláštního tábora, který za druhé světové války nejvyšší německé velení vybudovalo pro nejproblémovější zajatce spojeneckých armád, přiváží eskorta nové vězně. Místní velitel, plukovník von Luger je pevně přesvědčen, že se nikomu ven uniknout nepodaří. A proto nemá smysl ani něco podobného plánovat. Přesto se již první den o útěk z tábora pokusí hned několik nováčků. Velitel zajatců Bartlett, jemuž se v minulosti podařilo připravit již několik úspěšných útěků, navrhne svému nadřízenému Ramseymu akci, při níž by z tábora najednou zmizelo dvě stě padesát zajatců. A tak se rozběhnou pečlivě utajované přípravy na největší útěk druhé světové války. Důležitou roli v něm hrají Američané Hendley a Hilts, Angličan Blythe, Australan Sedgwick a Polák Velinski… Působivé drama, které patří mezi nejlepší válečné filmy, natočil úspěšný hollywoodský režisér John Sturges, podepsaný rovněž pod dramatem Stařec a moře, westerny Sedm statečných, Poslední vlak z Gun Hillu, Přestřelka u O.K. Corralu, Hodina pušek či sci-fi Zajati vesmírem. Přestože příběh byl inspirován skutečnou událostí, nezdůrazňuje jeho tragiku a spíše se soustředí na život v táboře, na důmyslné přípravy a plány hrdinů. Vsadil přitom na širokou řadu osvědčených hereckých osobností (Steva McQueena, Jamese Garnera, Charlese Bronsona, Jamese Coburna, Donalda Pleasence), které brilantním způsobem ztělesňují určitý typ. Hudbu k filmu napsal americký skladatel Elmer Bernstein. (Česká televize)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (574)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velkofilm v pravém slova smyslu, dobrodružný epos o megalomanském útěku celého zajateckého tábora, jehož hlavní předností je zajímavost a zde bych rád toto slovo ještě dvakrát podtrhl, neboť to nemyslím jen jako frázi, ale jako přívlastek nejlépe charakterizující celý film. Děj je (vzhledem k tématu) všeobjemný, ucelený, neokoukaný, podepřený slušnými scenáristickými základy a hnán kvalitním motorem plným znamých hereckých jmen. Co mě však zaráží je až nepochopitelně "pohodová" atmosféra tábora plného mírných a kamarádských stráží a poměrně nízká obtížnost útěku. Film tak zbytečně rezignuje na možné napětí, nevyužívá plně svého potenciálu intenzity a... Je dost dlouhý :) 8/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Filmaře docela lákají. Příběhy ze zajateckých táborů jsou svědectvím o lidské odvaze, zranitelnosti a touze přežít. Tenhle uzavřený svět vždycky žije svým specifickým životem podle jasně daných pravidel. Jednu anatomii útěku předložil i režisér Sedmi statečných John Sturges, který do projektu šel hned s trojicí herců (Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn) právě ze slavného westernu. Výsledkem je poctivý chlapský film, jen si nemyslím, že to byla v podobných zařízeních taková zábava a že stráže byly tak benevolentní. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Polovica štábu hviezdneho westernu spred troch rokov predtým sa zišla aby natočila ďalšie vrcholné dielo svetovej kinematografie. Skvelé naporcovanie zábavy od začiatku až do konca. Tak skvelé, priam až popcornovo dobrodružné, že som si často ani neuvedomoval, že ide o skutočnú udalosť s možným tragickým koncom. Steve McQueen a James Garner ako prvotriedni majstri hlášok, film nabitý pohodou a napätím humorom a nakoniec neskutočná rana v závere, a ja som to skoro nevydržal. Scenár je bravúrny, občasnú nelogickosť som si vyvrátil faktom, že film je natočený podľa skutočnosti a tak ma proste nemalo čo rozhádzať. 95%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Plynulé tempo dáva všetkému prirodzený poriadok a tak máme možnosť vidieť neuponáhľaným dojmom prípravy, riešenie problémov, samotný útek a ďalšie nasledujúce udalosti. Atmosféra sa nesie odľahčeným dojmom, takže absencia nervydrásajúcich scén či brutality nebráni film vzhliadnuť aj mladším divákom. Pre tých starších je samozrejme rozporuplná atmosféra v tábore, kde nie je núdza o dobrú stravu, čisté oblečenie a zábavu, ale takéto vyobrazenia nie je nič neobvyklé. Čo sa týka filmového spracovania, filmu nemožno nič uprieť. Po remeselnej stránke mu nič nechýba. Má to osobitý štýl, príbeh nepostráda napätie, dej plynie v slušnom tempe, poskytne aj zábavu a to všetko v skutočne veľkom štýle. Ako dobrodružný film je to bezchybné. Všetko podčiarkuje výborné herecké obsadenie s plejádou hviezdnych mien svojej doby. Herecký koncert dáva zabudnúť na nezmyselnosť príbehu a divákov vtiahne do deja tak, že nevnímajú predlhú stopáž. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dobrodružných snímků jaký kdy byl natočen. Inteligentní scénář, nenapodobytelná atmosférá a geniální herecké obsazení včele s klaustrofobikem Charlesem Bronsonem, který zahrál jednu ze svých nejlepších kreací a Stevem McQueenem, který pro mě navždy zůstane jako frajer. Neříkám, že ostatní herci byli špatní, ale tihle mě zaujala nejvíce! Konec je krutý a nejednoho z vás určitě překvapí (ostatně tak jako mě). Jediné co mi vadilo je, že zajatecký tábor byl vykreslen hodně "kamarádsky". Společně se Sedmi statečnými nejlepší film Johna Sturgese...... ()

Galerie (99)

Zajímavosti (59)

  • Když místní domobrana na zahrádce baru u břehu řeky spáchá atentát na německé důstojníky, detailní záběr na bar kromě značek světových výrobců alkoholu (např. Cinzano) odhaluje etikety sýru "Veselá kráva". Francouzský výrobce Groupe Bel začal expandovat tuto značku po západní Evropě během třicátých let, tedy těsně před druhou světovou válkou. (bjh)
  • Mezi skutečnými účastníky útěku byli i tři Čechoslováci, kterým se na rozdíl od Josefa Brykse uniknout podařilo. Arnošt Valenta byl jako jediný z nich 31. března 1944 popraven s dalšími 50 uprchlíky. Bedřich Dvořák a Ivo Tonder byli dopadeni až mezi posledními: Tondera zajalo gestapo s jedním Britem u Liberce; Dvořák se dostal s dalším britským důstojníkem jihoafrického původu do Prahy, byl i v Pardubicích, ale kvůli úpornému pronásledování odjel na Šumavu. Odtud se chtěl pěšky dostat do Švýcarska, ale v Klatovech jej i s kolegou na Velikonoční pondělí dopadli čeští četníci.Po zatčení byli Tonder a Dvořák posláni do tábora Colditz, kde byl uvězněn i Josef Bryks. (ajaxx)
  • Během natáčení se Charles Bronson zamiloval do Jill Ireland, manželky Davida McCalluma, jenž ve filmu ztělesnil letce Ashley-Pitta 'Dispersal'. V roce 1967 se Charles i Jill rozvedli se svými protějšky a o rok později slavili svatbu. Manželství jim vydrželo dvanáct let. (Kulmon)

Reklama

Reklama