Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Legendární remaková záležitost o sedmi statečných, kteří brání vesnici sedláků před nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou (Eli Wallach). Hvězdné obsazení předvádí skvělé herecké výkony (mě se hodně líbili moji oblíbenci Steve McQueen a Charles Bronson). Příběh o odvaze, česti a spravedlnosti se stal jedním z nejlepších westernů i když v mém žebříčku je na prvním místě Tenkrát na Západě. Společně s Velkým útěkem nejlepší snímek Johna Sturgese. Na závěr bych ještě pochválil pěknou hudbu, která nás provází celým snímkem. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Sedm statečných, sedm hvězd a jasných pět hvězdiček. Za to, že snímek byl desítky let nejoblíbenějším filmem mého táty, který mne naučil dívat se na westerny s láskou. Za Bernsteinovu hudbu: http://www.youtube.com/watch?v=45KAjt7v4t4. Za klidnou odvahu Chrise, když se rozhodl jet s kočárem na pohřební vršek pohřbít indiána. Za Chicův vztek i mladistvé nadšení, za to, že přivolal vesničany a učil je úctě k pistolníkům. Za Bernarda, že chránil děti a prozíravě je naučil psát své jméno. Za Leeho a jeho strach a deprese, že bojoval s bandity, i když už chytnul do dlaně jen jednu mouchu, zatímco kdysi by býval chytnul všechny tři... Za Britta, že dokázal svým posledním hodem nožem vyjádřit více, než ostatní tesají na pomníky. Za Vinův černý humor i v obklíčení Calverovými pistolníky. Za Harryho, který i přes udivené reakce ostatních nepřestával pátrat po ukrytém bohatství. No a za charizmatického padoucha Calveru...Buenos dias. Adios. Vaya con dios. (Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HWIlGnJDRzw ) ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak, když jsem se podívala na Sedm statečných poprvé, byla jsem uchvácena. Někde vzadu v hlavě přitom zůstával malý osten, že něco mi tam přece jenom nevoní, nebo by se mi líbilo udělané jinak. Teď, poté, co jsem viděla i Sedm samurajů, už přesně vím, co to je. Je to ta žoviální melodramatičnost, prezentovaná dokonale závěrem. Upřednostňuji chladnou tragičnost originálu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Původní komentář (2003): Hvězda vedle hvězdy, a narozdíl od hafo jiných případů, tady to jenom prospělo. Je to klasika a geniální kus. Howgh. Update (2016): Sedm Statečných bylo mým prvním letošním kinem. S dobrým zvukem, v původním znění, a hlavně v poctivém extra širokoúhlém 2,35:1. Bylo to prvně, co jsem tenhle Sturgesův div filmu viděl na velkém plátně, a kromě toho je to už hodně dlouho, co jsem ho vůbec viděl. A tak mě dost překvapilo, že je první hodina tak našlapaná humorem - a druhá zase životními moudry, která díky hereckému umění všech zúčastněných nevyznívají trapně. Tenhle film zkrátka nezestárne. Teď si ještě doplnit toho Kurosawu. A letos si to můžeme dovolit tak říct: pro "původních" Sedm Statečných je to jednoznačně 100%. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem nadšen. Skvěle vymyšlený scénář s výborným hereckým obsazením (výjimeční jsou především obě hlavní postavy na straně dobra a zla). Nejvíce mě mrzelo, že jich ze sedmičky tolik padlo. Spolu s filmy o Vinnetouovi je tento film řazen na vrchol mého žebříčku westernů. Když už to člověk vidí po třetí a po čvrtý, je jasné, že film své kouzlo ztrácí, ale v tomto případě si nikdy nenechám v televizi ujít sedmičku statečných. 95% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Filmový časopis Variety zhodnotil film ako: „Fantastický, búrlivý a rezký western, plný staromódnej obetavosti." (marlon)
  • Mexičtí cenzoři požadovali, aby sedláci nosili vždy čisté oblečení. (Kulmon)
  • Film bol v Československu uvedený až 4 roky od premiéry v USA a s návštevnosťou 9 445 106 divákov sa jedná o šiesty najnavštevovanejší film v československých kinách vôbec. (Raccoon.city)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama