Reklama

Reklama

Pán světa

  • USA Master of the World
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1848 létá fanatický vynálezce Robur kolem světa, aby zničil veškerá válečná zařízení a tím světu přinesl mír…  Dobrodružný film Pán světa natočil Richard Matheson podle dvou románů Julese Vernea, Robur dobyvatel (1886) a jeho pokračování Pán světa (1904), přičemž inspiraci čerpal také z románu Dvacet tisíc mil pod mořem. Snímek se odehrává v polovině devatenáctého století a odvíjí se od zlověstného varování o blížící se zkáze, které jako by pronesl jakýsi tajemný hlas z obří hory poblíž Morgantownu v Pensylvánii. Členové Weldonovy balónové společnosti, kterou vede majitel zbrojovky Prudence (Henry Hull), chtějí zjistit, odkud varování pochází, a na výzkum posílají motorizovaný balón. V Prudencově balónu letí také jeho dcera Dorothy (Mary Webster), její snoubenec Philip (David Frankham) a zamlklý pilot Strock (Charles Bronson). Skupinu ovšem zanedlouho zajme geniální, leč psychicky narušený Robur (Vincent Price), kapitán gigantické moderní vzducholodi Albatros. Robur se jim pokouší vysvětlit, že mu jde ve skutečnosti o mír a že svou obří vzducholoď využívá k tomu, aby zabránil všem válkám, a to tak, že zničí všechny zbraně hromadného ničení na zemi, bez ohledu na to, že přitom přijde o život několik nevinných lidí. Když pak fanatický „mírotvorce“ Robur začne bombardovat Londýn a další města, pouze John Strock ho s pomocí ostatních zajatců snad bude moci zastavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám řád Vincenta Price a Julese Verna, a tak i když je tenhle snímek trikově docela mizerný - místy to opravdu bije do očí - tak poselství, které Vernova románová předloha přinesla, je zde znázorněno docela dobře. Alespoň díky tomu stojí za to na film "Pán světa" kouknout. Ale Price je zde tradičně dobrý, takže i proto. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Zajímalo mě hlavně jak bude tento film vypadat v porovnání s filmy Karla Zemana, jejichž námětem byly také knihy od J. Verna. Očividně to nemá ani po obrazové stránce tu poetiku. Také tam chybí humorné prvky a nadsázka, které jsou ve filmovém zpracování podle mě nutné, protože Verne měl bujnou fantazii a dnes se to už nedá brát vážně. Ze stejného důvodu si myslím, že realističtější zpracování nedává smysl. ()

Reklama

kebom 

všechny recenze uživatele

Klasická "verneovka" so značne nepodarenou realizáciou blízkou divadelnej insenácii. Nulová kvalita "papundeklových" kulís je mierne vyvážená veľmi dobrým námetom. Ch. Bronson hraje absolútne bez záujmu (zaujímavý je skôr jeho piskľavý hlas) a V. Price ma aj s jeho prehnaným ksichtením irituje ako vždy. Film pre kategóriu 10-12 ročných kedysi v 60. rokoch. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Film podle klasického Vernea, jednoho z nejlepších děl pozdnějších let jeho tvorby. Řeší takovou "drobnost", jako je vynucení míru masovým násilím a terorem. Jediný skvělý bod filmu je Vincent Price, který se opravdu chová jak má a hraje magora, aniž by to nějak zvlášť přehrával. Naopak takový Charles Bronson v hlavní roli film (fotbalovou hantýrkou) vyloženě odchodil a bez zájmu odflákal, aby to už měl z krku. Henry Hull v asi kladně myšlené roli válečného štváče na mě hluboce zapůsobil, jeho dikce s přednesem ho zařadila mezi mně nejvíce nesympatické herce vůbec. Dramatický oblouk filmu je prakticky nulový, dramatické scény nezvládnuté (cokoli by tam mohlo být napínavé, je slabě odrežírované). Podzápletka s tím, jak jediná žena v příběhu zběhne od svého zbabělého snoubence k hrdinnému Bronsonovi je ubohá. Ubohá je taky postava, která má zařídit humor, a to francouzský kuchař. Fungovat asi mělo "francouzské" žvatlání a chování blba, a asi 5x opakovaný "vtip", kdy kvůli manévrům lodi něco spadne v kuchyni. No, na mě tedy fungoval obráceně. Hudba je unylá, do filmu nepatřící, a k tomu příliš hlasitá, chtělo by ji nějak odfiltrovat, a film by se zlepšil. Extrémně slabé 2*. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Spracovana Verneovka sa celkom vydarila a urcite to stoji aspon za jedno pozretie. Samotne triky teraz vyzeraju smiesne, ale v tej dobe to muselo byt nieco uzasne sledovat vzdusnu lod, ako bombarduje vojnove lode na mori:) Mlady Charles Bronson mi tam pripadal ako nejaky zaspaty a nie a nie sa pohnut dalej,,he he. Neviem, ale taky pocit som mal z toho jeho vykonu vo filme:) Vincent Price sa predviedol v dobrej forme a zahral si rolu kapitana lode, ktory mal neuveritelne chutky dobijat svet. Niektore dialogy mi tam pripadali dost smiesne, hlavne tie slova od toho stareho chlapika:) ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama