Reklama

Reklama

Rivalové pod rudým sluncem

  • Česko Rudé slunce (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jaro 1871, japonský velvyslanec, doprovázený dvěma samuraji, jede v soukromém vagónu Transkontinentálního expresu na návštěvu k prezidentovi Spojených států, aby mu přivezl velmi cenný dar – samurajský meč nevyčíslitelné hodnoty. Do vlaku však nastoupili i členové bandy vedené desperáty Linkem a Gotchem. Zajímá je poštovní vůz, který převáží zlato, jež je střeženo vojenskou kavalérií. Zlato je uloupeno, ale jejich pozornosti neujde bohužel soukromý vagón. Jeden ze samurajů je zabit, cenný meč ukraden. Samuraj Kuroda má sedm dní na to, aby přinesl meč zpátky. Uprostřed Divokého západu stojí člověk, který žije a koná podle kodexu bušidó, zákona samurajů... Rudé slunce je western natočený v roce 1971 s mezinárodním obsazením. V hlavních rolích se vedle sebe objevil americký představitel tvrdých mužů Charles Bronson, legenda japonských filmů Toširó Mifune, francouzský herec Alain Delon a švýcarská herečka Ursula Andressová. Film byl natočen ve Španělsku britským režisérem Terencem Youngem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a netradiční snímek, ve kterém režisér kombinuje klasický westernový model s japonskými samuraji, jejich mentalitou a především chápáním své vlastní cti, která je pro většinu středoevropanů obtížně pochopitelná a hlavně v ostrém kontrastu s pravidly Divokého západu. Po přepadení vlaku a jeho "standardnímu" vyloupení si A. Delon všimne několika japonských cestujících, které jsou na Divokém západě trochu jako zjevení. Jeho parťák v podání Ch. Bronsona i tyto Japonce okrade, a to mu stačí. A. Delon si však všimne samurajského meče, který velvyslanec japonského císaře veze americkému prezidentovi, a vezme si ho jako bonbónek. Japonský samuraj má sedm dnů na to, aby meč získal zpět, což chápe jako věc cti. K ruce mu je Ch. Bronson, kterého A. Delon nechal u vlaku a ujel. Tak se Ch. Bronson a japonský samuraj vydávají po jeho stopách... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Revolver, meč?...Smrť je iba smrť..."Super hviezdne obsadenie a spojenie západnej a východnej kultúry sľubuje zaujímavé dobrodružstvo. To nakoniec i dostaneme a na cestu za pomstou, peniazmi a zlom, ktoré stelesňuje A. Delon sa vydávajú Ch. Bronson a T. Mifune. Neskôr sa k nim pridáva dlhonohá a pôvabná U. Andress. Ich vzájomná cesta je nechcená, vynútená, ale o to silnejšie priateľstvo sa medzi nimi postupne buduje. O ceste k nemu (a peniazmi!) je tento film. Humor, ktorý je postavený predovšetkým na odlišnosti kultúr mi sedel. Čo je viac, revolver alebo meč? Kto je viac, samuraj alebo kovboj? 70%. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jakožto milovníku filmů z Divokého Západu, který zároveň chladně přijímá ty největší klasiky jako Leone a Wayne, je pro kovboje velmi těžké, aby se mi trefili do noty. Ovšem pokud zamíří skutečně správným směrem, mé nadšení z filmového zážitku bývá obrovské! A Rivalům se to povedlo na výbornou. Odlehčený western s absolutně šíleným, ale geniálním obsazením mě prostě okouzlil. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Film má tři české názvy (já ho viděl na ČT pod názvem Rudé slunce, dále Krvavé slunce a Rivalové pod rudým sluncem), ale ani jeden z názvů nevystihuje děj ani poslání filmu (slunce zde prostě jen svítí a párkrát si ho všimla z důvodu názvu kamera). Navrhoval bych spíše něco jako Bandita a samuraj nebo Meč a peníze:)) Zaujal mne Kurosawův dvorní herec Mifune v roli samuraje na Divokém západě. Western mi jinak přišel filmově veskrze průměrný, jen právě s výjimkou výkonu hereckých es (Charles Bronson, Toshirô Mifune, Alain Delon). Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x96afb_soleil-rouge-bande-annonce-fr_shortfilms ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Setkání rozdílných kultur v neobvyklém prostředí (alespoň pro jednu) je od dávných dob atraktivním tématem, které ovšem velmi často bývá zpracováno povrchně a autor se v něm vyznává z faktu, že o té kultuře jemu cizí se dočetl z útlé knížečky, tudíž jí nerozumí, ale zároveň by nám v interview řekl, jak ho strašně zajímá a fascinuje. Proto stvoří hrdinu - zástupce kultury - sice mělkého, ale zato opravdu hrdinského a bezchybného. Svou jinakost musí představit tak, aby ji i ten nejnedovtipnější divák pochopil. Tím autor své dílo samozřejmě ještě zplošťuje, na což má ovšem po ruce připravenou výmluvu, že on chce hlavně lidi bavit. Jenže, dámy a pánové, je opravdu tak zábavné sledovat lineární naháněčku jednoho chlapíka a hádky dvou pronásledovatelů o tom, co s ním po dostižení udělají (zabít hned nebo až po výslechu)? Za předpokladu, že vám stačí trocha střelby, sekání mečem a pohled na odhalená prsa Ursuly Andress, určitě je. Silné **. ()

Galerie (185)

Zajímavosti (4)

  • Hlavní role ztvárnili představitelé 4 různých národností, a to Američan Charles Bronson, Japonec Toshiro Mifune, francouzský herec Alain Delon a Ursula Andress, která je ze Švýcarska. (Terva)
  • Japonský velvyslanec zmiňuje císaře jménem Mikado. Toto slovo ale v japonštině existovalo až od roku 1880, zatímco děj filmu je zasazen do doby o deset let dřívější. (Hans.)

Reklama

Reklama