Reklama

Reklama

Valdézovi koně

  • Francie Chino (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér Sedmi statečných John Sturges nabídl ve svém posledním westernu již popáté výraznou roli charismatickému Charlesu Bronsonovi. Ten se představuje coby samotářský rančer Gino Valdez, na jehož dveře jednoho večera zaklepe mladičký Jimmie Walker s prosbou o práci. Gino a Jimmie spolu dobře vycházejí a Jimmie se od staršího muže učí starat se o stádo výstavních mustangů, kteří jsou Valdezovou pýchou. Míšenec Valdez se ale musí neustále vyrovnávat se šikanou majitele půdy Morella, jehož banda má pod palcem celý kraj. Situace se vyostří, když do hry vstoupí Morellova krásná sestra Catherine... Western byl sice natočen v italsko-španělské koprodukci, místo akční a divoké „špagetové“ podívané jde však spíše o výborně napsaný, pozvolna gradující western s podmanivou atmosférou, umocněnou hudbou bratří De Angelisů. Jinak ovšem nabízí klasické ingredience žánru: Charlese Bronsona v hlavní roli sympatického vyvržence, Jill Irelandovou jako křehkou krásku a Marcela Bozzuffiho coby ukázkového padoucha. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bronsonův Chino je vlastně mustang. Divoké míšenecké plemeno, které na jeho území hodlají bílí osadníci ohradit plotem a zkrotit. A jen on se rozhodne, jestli se poddá, a nebo půjde o prérii dál hledat volnost a svobodu. Koneckonců, tu symboliku potvrzuje i scéna, kdy se koňák vrhne na paničku až při pohledu na páření jeho řehtajících svěřenců.. Sturges nespokojen s hotovým filmem právě kvůli paní Bronsonové a s tím spojené dotáčky pod patronací Colettiho, značně otravná hudba a upozadění motivu konfliktu z toho dělají western, který odcválá do rychlého zapomnění.. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Pomalu vyprávěný western příjemně ubíhá a Charles Bronson hraje svého málomluvného kovboje China tak, jak ho všichni známe. K tomu nádherná příroda, podmanivá a dokonale jímavá hudba bratří De Angelisů a nečekaný závěr. John Sturges nabídl ve svém posledním westernu a v produkci Dina DeLaurentiise jinou podívanou než v Sedmi statečných, ale rozhodně nejde o ztracený čas. Kdo si rád vychutnává atmosféru u starých klasik, Valdezovi koně ji mají na rozdávání. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V roce 1971 vznikl slavný Lancasterův Valdez přichází. Nemůžu si pomoci, ale toho, kdo tento film zná, musí okamžitě napadanout alternativní název pro tento film, a to "Valdez odchází". Může to být náhoda, ale minimálně soutěž o co nejnečekanější závěr se rozhodně konala. Jinak se jedná o jeden z ne tak častých evropských "vážných" westernů, který na typicky evropský způsob řeší westernové téma sedmdesátých let - vztahy mezi drsným samotářem a krásnou, emancipovanou dívkou, nejlépe sestrou či dcerou úhlavního nepřítele hrdiny. Zdejší nečekaný konec mě však spíše popudil, patrně proto že se k němu vůbec, ale vůbec nenachylovalo. Bronson si ale rozhodně odehrál svůj standard a film bych nijak nezatracoval. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém hráli hlavní role "neherci", a "herci" se museli notně snažit, aby se jim vyrovnali, a mnohdy, byli stejně jenom komparsem. Přitom neherci a herci hrají své vlastní příběhy, které se prolínají jen částečně, přičemž příběh neherců je zajímavější. Neherci tvoří semknutou organizovanou společnost, herci mají problémy, protože na scéně jsou dva vůdčí herci, a jen jeden může zůstat. Nakonec (po nezdařených námluvách) podlehne ten sympatičtější a odchází sám do divočiny (pravděpodobně k Indiánům, kteří rovněž tvoří organizovanou společnost). Pozn.: "Valdézovi koně" jsou asi tak maximum, co nám může nabídnout ČT2. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Charlie a jeho knírek o třech chloupcích v hlavní roli nezklamal jako vždy. Navíc tajtrdlíkoval za zvuku líbivého benja a harmoniky a to prostě do prostředí westernu patří. Sekundující mlaďas byl zajímavým protihráčem a Valdézovým šemíkům tak vybojoval třetí v hodnocení... o klasiku na kolty to tady ale prostě není ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Postava Jill Ireland bola v kinoverzii pomenovaná ako Catherine, no v iných verziách filmu vystupuje pod menom Louise. (m.a.t.o.)
  • Paramount pôvodne zamýšľal, že v USA uvedie film pod názvom The Wild Horses. (m.a.t.o.)
  • V Európe sa film po prvýkrát premietal v septembri 1973, v USA až o tri roky neskôr. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama