Reklama

Reklama

Vánoce jsou tradičně nazývány svátky štědrosti, pohody a míru. Zajistit slavnostní stůl, opatřit dárky a vyřešit, kdo bude pozván k štědrovečerní večeři – to vše bývá předmětem vzrušených debat v mnoha domácnostech. Pojďme se společně podívat na televizní komedii, kde je v patřičné nadsázce vykreslena svérázná atmosféra těchto chvil. Vše začíná v předvánoční době, kdy ožije starý spor mezi rodiči (I. Janžurová a V. Menšík), který vznikl před dvaceti lety, když se manželova matka špatně vyjádřila o nastávající snaše. Od té doby rodinka vždy trávila Vánoce u ženiny matky v Sedlčanech. To však chce letos otec změnit. Zamýšlí pobýt na Vánoce u své matky v Rokycanech. O tom ale manželka nechce slyšet ani slovo. Urážka od tchyně se neodpouští ani po letech, a navíc se přece pojede opět k její matce! A tak na řadu přijdou staré křivdy. Do hádek se zapojuje i dospělý syn (V. Dlouhý), který nakonec svízelnou situaci „ke komu na Vánoce“ vyřeší… (Česká televize)

(více)

Recenze (97)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"....já věšení záclon sice nenávidím, ale protože tě mám, maminko, rád, tak ti je pověsim" říká Vladimír Menšík a Iva Janžurová na to: "kdybys mě měl rád, tak mi je pověsíš rád a nebudeš vůbec mluvit o tom, že to děláš nerad". A syn, Vladimír Dlouhý na to: "to neni pravda, mami, protože tím, že to dělá nerad a přesto to udělá, vlastně dokazuje, jak tě má rád". A opět matka, Iva Janžurová: "No počkej, mně tvoje pleny taky nevoněly a prala jsem je ráda, protože jsem tě měla ráda, nebo chceš říct, že jsem tě ráda neměla právě proto, že jsem to dělala ráda?" A syn: "no, kdybys je prala nerada-ráda, tak o to by to bylo cenější, protože........... ". Manželská logika dohnaná ad absurdum ve scénáři Miroslava Plzáka a ve skvostném hereckém obsazení. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já tyto malé televizní komedie ze života přímo miluju. Je v nich ten správný laskavý humor, který je potřeba a který se dnes už ve filmech velmi těžko hledá. Úžasný koncert našich legendárních herců. Dialogy perfektní. Všechno, co se tam řešilo působilo opravdově. Nic nebylo vyumělkované. Takže se s tím vším může divák velice lehce stotožnit, což je samozřejmě taky velké plus. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dudlajdá... Pro některé manželské páry by zjevně bylo lepší jet rovnou do Pr... %-[] . . . Jinak je to celé sice taková svěží a v textu vskutku vypointovaná a mile odehraná, ale televizně lajdácky a s přebrepty vyrobená rutinní bakalářština... - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách bakalářských, hodnocení po repete 2.11.2011 na >jalové jedničce< 499., komentář zde jako devětadvacátý - 2.11.2011) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Časy, kdy komediální um Menšíka s Janžurovou utáhnul čtyřicet minut prakticky u jednoho stolu……I když bylo by určitě nefér ubírat zásluhy slovům, které hercům do úst vložil scénárista Miroslav „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ Plzák. Konverzační three men show o řešení nevyřešitelného, která na malé parketů tančí jako o život. Tahle kombinace nemohla zklamat. ()

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Představte si u této inscenace tragickou hudbu plnou smyčců a protáhlých basových linek. Zkuste si komediální herce zaměnit za ty dramatické. Jaké to je? Smutné, jedna velká manželská hádka, viďte? I proto jsem si to osobně do komedií nezařadil protože mi na tom nepřišlo nic zábavného, spíše naopak. Nadsázku a absurditu chápu, bavit jsem se přesto nedokázal. *** ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama