Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1796 se k poctě svátku narození Ježíše Krista zrodilo hudební dílo zvláštní povznášející a hvězdné krásy. Mše, která se postupem doby stala neodmyslitelnou ozdobou tradičních českých Vánoc. Zrodila se z citlivého srdce a talentu Jakuba Jana Ryby. O těžkém životním údělu rožmitálského kantora a hudebního skladatele a o vzniku jeho slavné pastorální České mše vánoční s českým textem (Hej, mistře, vstaň bystře) vypráví televizní inscenace Noc pastýřů, kterou natočil v roce 1993 režisér František Filip. Hlavní roli Jakuba Jana Ryby nezapomenutelným způsobem ztvárnil Josef Abrhám. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vyhrocená epizoda ze života rožmitálského kantora a především vynikajícího hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby (1765 - 1815) prozrazuje trpkost a složitost doby, v níž se pohnutý osud tohoto výjimečného muže odehrával. Zloba, zášť, intriky i nenávist doprovázely Rybův nedlouhý život, přestože on sám vždy toužil po klidu a uznání. Obojího se mu dostalo bohužel až po jeho smrti. Zbytečné a předčasné. Exkluzivní herecké obsazení už samo o sobě napovídá, že půjde o mimořádnou podívanou; zejména zásluhou Josefa Abrháma a Radovana Lukavského, jejichž "souboj nesmiřitelných" je něco, čemu se obdivujeme i po bezmála pětadvaceti letech, které od natočení této televizní inscenace již uplynuly. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hej mistře, vstaň bystře. Shlédni na jasnost, nebes na švarnost. Krásu uhlídáš v tento noční čas. 1) Výborně napsaná (téměř bez hluchých míst) výpověď o době a mravech, které se nijak nelišily od mravů současných. Špičkové herecké obsazení i menších rolí a řemesla znalá režie Františka Filipa se příjemně snoubí s krásnou Rybovou hudbou a dává vzniknout opravdu neobyčejnému diváckému zážitku. 2) Mám malou poznámku k závěrečným titulkům. Ryba přišel do Rožmitálu ve věku 23 let, Vánoční mši napsal ve věku 31 (1796) a zemřel v 50 letech. Jeho sebevražda tedy nenásleduje vzápětí po změně na postu zámeckého správce, jak se snaží film implikovat. ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Úžasné herecké obsazení a dobré téma (Jana Jakuba Ryby i jeho České mše vánoční si vážím.)... Ale to pro mě bohužel bylo asi tak všechno. Nelíbil se mi scénář Josefa Boučka, tedy celý příběh. Faktograficky příliš přitažené za vlasy (chyby zmiňuje ve svém komentáři slunicko2), navíc velice vyostřené ve smyslu černo-bílosti. Takový život nebývá, byť tím možná příběh získal na dramatičnosti. Mě takto "vydestilovaný" už ale příliš neoslovil. Zajímavý komentář: 6thSun. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je velmi úchvatný životopisný snímek o jednom neobyčejném člověku, jehož jméno snad není většině obyvatel České republiky neznámé. Samozřejmě mluvím o muži jménem Jakub Jan Ryba, jehož si každoročně připomínáme o Vánocích díky jeho České mši vánoční. A právě o vzniku této pozoruhodné skladby pojednává z větší části snímek Noc pastýřů. A nutno dodat, že jak nemám příliš v lásce české televizní filmy vzniklé po roce 1990, tak tenhle film mi naprosto učaroval a dal mi poznat, kdo to vlastně ten pan Ryba byl a jaký měl asi život. V tomto snímku se sešlo mnoho vynikajících herců, díky jejichž vysoce kvalitním a nepřekonatelným výkonům se nebojím ho označit za dokonalý a bezchybný. Josef Abrhám v hlavní roli naprosto exceluje a jeho výkon mi zůstane velice dlouho v paměti, ale to lze říci i o Radovanu Lukavském, který předvedl další ze svých skvostných hereckých výkonů, tentokrát si zahrál tak trochu záporného hrdinu, a to sice faráře, který brojí proti Rybovi a snaží se ho zbavit. Toto jsou bezesporu dva nejlepší herecké výkony v tomto filmu. Jsou zde však k vidění i další význačná herecká jména, např. pan Vinklář se z počátečního kladného hrdiny na konci mění v největšího záporáka filmu. Ale když to mám nějak celkově shrnout, tak jsem byl velice nadšený a díky tomuto filmu jsem měl nádherně zpestřenou štědrovečerní noc. Nemohu prostě jinak, nežli udělit pět hvězdiček a před všemi zúčastněnými smeknout. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je pastier ako pastier, a nie je ovečka ako ovečka. Mladý učiteľ Ryba s pokrokovými názormi nie je obyčajná ovečka, má svoju hrdosť, názory, a nezvykne ustúpiť ani o piaď. Konflikt je nevyhnutný, Abrhámovi s Veškrnovou aj ostatným to v inscenácii ide, radosť pozerať. –––– Krásná hudba. Vás je tu škoda. Utečte odtud! –––– Vy máte, pane učiteli, zvláštní schopnost dělat si nepřítele. –––– Kdo necvičí, ten to nezazpívá. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natočen v místech, kde Jakub Jan Ryba skutečně pobýval - v Rožmítale pod Třemšínem. Mimo jiné i v kostele Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, ale i na zámku v Rožmitále. (Kulihrášek)
  • Film se odehrává v roce 1796. (M.B)
  • Jakub Jan Ryba (Josef Abrhám) ukončil svůj život dobrovolně, pravděpodobně v důsledku dlouhodobé vyčerpanosti, depresí, obtížné ekonomické situaci rodiny, trýznivého fyzického onemocnění a neutěšených vztahů s lidmi. (sator)

Reklama

Reklama