Reklama

Reklama

Oliver Twist

  • Velká Británie Oliver Twist (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh klasického románu anglického spisovatele Charlese Dickense, v němž malý sirotek, navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratí víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočká lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát. V roce 2005 se předlohy chopil světoznámý režisér Roman Polanski, který chtěl natočit příběh tak, aby zaujal jeho děti a jejich vrstevníky. Se zkušeným scenáristou Ronaldem Harwoodem zpracovali látku jako tradiční historické vyprávění s důrazem na dickensovskou atmosféru chudoby třicátých let devatenáctého století. Toto pojetí podtrhují již úvodní titulky, vycházející z rytin Gustava Dorého. Z hereckého obsazení je kromě dětských představitelů Barneyho Clarka (Oliver) a Harryho Edena (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Bena Kingsleyho v roli Fagina. Koprodukční snímek vznikal z větší části v České republice za účasti českého koproducenta a českého filmového štábu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Tusil som, ze Roman Polanski vdaka svojim rozpravacskym schopnostiam dokaze z Olivera Twista vytvorit putavy film. A tak sa aj stalo. V prvom rade som rad, ze do role Fagina tvorcovia obuli prave Kingsleyho, idealna volba. Pacil sa mi aj maly Oliver v podani Barneyho Clarka, chalan ked bude chciet caka ho prijemna buducnost, uvidime. Celych 130 minut som sa nadmieru dobre bavil. Styri ako vino. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jako kdybych v tom Londýně opravdu byla, tak moc na mě jeho atmosféra dýchla. Knihu jsem nečetla, z příběhu jsem předem znala pouze základní kostru, takže mě některé dějové zvraty překvapily a Oliverovi jsem samozřejmě fandila. Představitel Olivera byl v podstatě jediným faktorem, který mi na filmu vadil. Chlapec se mi zdál velice nevýrazný a přiznám se, že jsem si ho chvílemi pletla s ostatními dětmi (proč vlastně na konci nevysvětlili, co se s nimi stalo?). Takový Freddie Highmore, to by byla paráda. Jinak se film po všech stránkách povedl (úžasná hudba!). ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Celá ta vizuální stránka snímku je nádherná, exteriéry, interiéry, výprava na jedničku s hvězdičkou, atmosféra podmanivá s krásnou hudbou, no a příběh malého Olivera - mimochodem velice sympatický herecký výkon Barneyho Clarka - je stále dojemný, čas mu nic neubral... Kdyby se ten chlapec narodil v současnosti, hned bych si ho vzala domů... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Príkladne ponuro a temno spracovaná Dickensova klasika. Oliver Twist je jednoťahová jazda bez hluchých zastávok, počas ktorej hrá nádherná hudba. Pokiaľ ide o hereckých predstaviteľov boli bez výnimky výborní a Ben Kingsley by mohol pochytať zopár cien. Celkový dojem umocňuje nádherná hmlistá atmosféra Londýna 19. storočia. 9/10 ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jímavý příběh podle románu klasického anglického spisovatele si viditelně předsevzal co nejlépe ztvárnit a na filmové plátno převést nesnadno uchopitelné mravoličné líčení, převyšující ovšem minimálně o hlavu dobovou produkci data svého vzniku důrazem na prokreslení základních, ne právě lichotivých charakteristik tehdejší hospodářsky nejrozvinutější a nejmohovitější země světa. Tento Polanského tah-záměr, který dovádí s až neúprosnou, pedanticky pojatou akríbií do krajnosti byť i sebemenších detailů, je ovšem právě tak obdivuhodný jako lehce napadnutelný. Přesto však "totojenřemeslo" naznačuje nespornou tvůrcovu velikost. Projevuje se to jak ve vynikající stavbě kulis, přesvědčivosti i sebemenších závěrů interiérů, a následně kamery, jež se s nimi až mazlí, tak ve vesměs nadprůměrných hereckých výkonech, jimž nesporně vévodí Ben Kingsley jako Fagin, padouch se srdcem, které je alespoň občas na pravém místě, a Barney Clark, kterého si Polanski, když už ho nemohl stvořit, musel alespoň vysnít; tento sen se posléze stal skutečností stříbrného plátna. Vůle po šťavnatých a důsledných charakteristikách opravdu dodává tomuto dílu šťávu. Šťávu, která je nejen pro mne - jak jsem alespoň přesvědčen - nektarem i ambrózií nevšedního diváckého zážitku a prožitku. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Nápad na zfilmování románu pochází od Polanského ženy, a jelikož on hledal něco, v čem by si mohly zahrát i jejich děti, ihned se pustil do Olivera Twista. (don corleone)
  • Lokace na pražském Barrandově byly tak velké, že se mezi nimi režisér Roman Polanski přemisťoval na skútru. Dále se natáčelo v Berouně a Žatci. (don corleone)
  • Na Barrandově vyrostly kulisy Londýna 19.století, v jehož ulicích korzovalo osm set komparistů a prohánělo se dvacet kočárů. (EMMY)

Reklama

Reklama