Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek kombinuje nejdůležitější události kariéry Michaela Jordana 80. let se smyšleným příběhem středoškoláka Walta, který byl vyřazen ze svého basketbalového družstva. Walt, který pochybuje o svých schopnostech, získává lekce hry od samotného Michaela Jordana na kouzelném hřišti známém jako Hřiště Michaela Jordana. (selviskhed)

Recenze (4)

swamp 

všechny recenze uživatele

Označení 'dokument' je trochu nadsazené. Jedná se především (většinu času) o záběry Jordanových úspěchů v podobě košů, závěsů, přihrávek a bránění. Opravdu jsou to mimořádné výkony, ale bohužel jsou prošpikovány Michaelovými motivačními kecy k jednomu černému klučinovi. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Spousta řečí o tom, jak je Michael úžasný hráč, spousta záběrů na Michaela střílícího koše, bránícího a radujícího se. Nikde jsem se ale nedozvěděl, PROČ je Michael tak skvělým hráčem, jak se tvrdí. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Basketbalový zápas. Dostaňte se pod koš s míčem. Vyskočte. Nechte vyskočit bránící hráče. Počkejte až obránci, kteří se snaží blokovat střelu zase spadnou na zem. Když jste v nejvyšším bodě vašeho skoku a bránící hráči jsou už nějaký čas na zemi... zavěste. Tak to alespoň hraje Michael Jordan. Ve filmu se prolínají dvě roviny. V první rovině jde o klasický dokument, kde se záběry ze zápasů střídají s výpověďmi Jordanových spoluhráčů a protihráčů a kteří ho představují jako komplexního hráče platného v každé herní situaci. Druhá rovina obsahuje hrané sekvence, kdy se Jordan stává mentorem mladého demotivovaného basketbalisty bez sebevědomí. Dokumentární charakter filmu nedovoluje Snyderovi být příliš kreativní. Většinou totiž pracuje s archivními záběry ze zápasů, které sám nenatočil. Samozřejmě zde nechybí zpomalování, ale nenajdeme zde žádné pokročilejší hrátky s obrazem. Co se dle mého názoru podařilo je pokus o dynamizaci díla pomocí rychlého střihu, často do rytmu hudby. 40 minut uběhlo jako by jich bylo 10. Jordan působí v hraných sekvencích při poučování mladého hráče trochu toporně, ale také velmi sympaticky. Motivační řeč je působivá, tak jako to bývá s podobnými proslovy většiny velmi uspěšných lidí. Film uzavírá hudební klip přímo z palubovky, který obsahuje ty nejšílenější účesy, způsoby líčení a taneční pohyby přelomu 80.a 90. let. A ano - uvidíte Michaela Jordana tančit. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Michael Jordan je len jeden. Dodnes drzi rekord najvacsieho priemeru vsietenych kosov na zapas zapocitajuc vsetky zapasy kariery. To iste plati aj pre playoff, kde navyse drzi rekord premenenych kosov v absolutnom pocte. One and only. Tento film je vsak vynimocny niecim inym - jedna sa o rezisersku prvotinu dnesnej hollywoodskej hviezdy Zacka Snydera. I ked tu este nemal moznost a ani skusenosti ukazat co v nom je (mal len 24 rokov a scenar mu nedal moznost velmi vymyslat). Film z polovice zachytava Jordanove uzasne vyskoky, kose, klucky a bloky, zaroven ale Michael popritom radi mlademu neznamemu demotivovanemu basketbalistovi ako sa zlepsit a snazit sa porazit najprv sameho seba a makat. Film bol natoceny v roku 1990, kedy sa nachadzal Jordan zhruba v polovici svojej kariery, no uz vtedy bol legenda. Takze pre fanusikov basketbalu povinnost. Pre ostatnych ukazka Jordanovych schopnosti, ktore sa tak skoro nezopakuju. Snyderove schopnosti mame moznost vidiet az v neskorsich jeho pocinoch, potom ako vekovo a rezisersky dospel. ()

Reklama

Reklama