Reklama

Reklama

Roku 1607 připlouvá do Nového světa ke břehům Virginie anglická loď. Na její palubě se nachází spoutaný kapitán John Smith (C. Farrel), který má být krátce po přistání popraven za pokus o vzpouru. Je však velitelem výpravy, kapitánem Christopherem Newportem (C. Plummer) omilostněn a pověřen navázáním kontaktů s místními domorodci a získáním zásob pro nadcházející zimu. Na své cestě je zajat a život mu zachrání dcera indiánského náčelníka Pocahontas (Q. Kilcherová). Oba se do sebe zamilují, Smith Pocahontas učí svůj jazyk a ona mu zase ukazuje krásy svého světa. Jejich láska je však ohrožena, když začnou narůstat konflikty mezi nově vzniklou kolonií Jamestownem a indiány, které přerostou v otevřený boj… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (641)

kitano 

všechny recenze uživatele

S hanbou priznavam, ze toto je prvyfilm od Malicka, co som videl. Neviem teda do akej miery je formou bodobny tym predchadzajucim, ale prva pol hodinka ma rychlo vyviedla z omylu ocakavania niecoho velkolepeho a pompezneho. Naopak. Zo zaciatku hra hlavnu ulohu doslova Novy svet, ktory je pre hlavnu postavu doslova ako sen a naozaj to tak aj na obrazovke posobi, minimum dialogov, len jemna hudba v spojeni s krasnou kamerou. Velmi nezvicajny, silny zazitok. Hlavna dejova linia, resp. vztah hlavnych hrdino sa rozvija taktiez velmi pomalu avsak s potrebnou putavostou a so silnym koncom. Na adresu Farrella by som povedal, ze ten jeho frajersky fejs my uz prestava imponovat. Akoby to bol ten isty charakter s Miami vice. Doslova tie iste pozy a tvare. Taky Christian Bale ma pred sebou urcite skvelu karieru, napriek malemu priestoru ktory mal podal, urcite najlepsi vykon. Dostal som nieco ine ako som cakal ale sklamany ani nahodou niesom. 8.5/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Platí to zas a znovu, jako u Mallicka vždy. Dobře natočené, očividně za tím stojí mnoho práce, všichni se činí. Herci, kamera, režie. Vše je na vysoké úrovni. Ale emoce zmizely, nebo spíš se ani nedostavily. Vše jaksi bezúčelně bloumá, zahleděno samo do sebe. Nový svět zachraňuje i to, že se k tomuto tématu Mallickův přístup hodí, takže ho stavím hned na druhé místo v jeho filmografii. 70%, ale tři hvězdy. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tématu a příslušnému názvu filmu se dalo očekávat strhující, velkolepé, triky oslňující dobrodružství s monumentálními bitvami podpořenými hektolitry krve. To by ovšem nesměl režírovat Terrence Malick. Jeho tenká červená linie mě silně lezla na nervy. Filozofie a válka nešly tak docela dohromady. Ovšem tady to funkční je. Nový svět, nová kultura, noví lidé, sem tam nějaké ty vnitřní hlasy, láska velebená až do oblak (naprosto strhujícím a svojským způsobem) a kvalitní snímek je na světě. V žádném případě nuda. Kdo tohle tvrdí, je naprosto mimo. New World má neskutečnou poetickou sílu, která spolu s nádhernou kamerou vytváří neopakovatelně silný divácky prožitek. Zkratkovité vyprávění je věc výtečná. Alespoň nedělá režisér z diváků totální idioty a nechává trochu té kreativity také na nich. Prapodivný střih se dá odpustit a málo akce je naprosto pochopitelné. Obával jsem se zbytečně. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Malick nabral na poetickosti, baladovosti, monumentálnosti celý film je doslova plný sentimentu, jednoduchý a pritom tak zložitý. Tak ako vidno na hodnoteniach, buď jedna-dve, alebo štyri-päť hviezdičiek. Proste film, ktorý sa buď zhnusí, alebo zostane dlho v pamäti. Asi najmenej slov pripadajúcich na minútu a celých 150minút je akoby bez slov, pretože herci, úžasná príroda, doslova šiesty zmysel a krása kamery dokážu vyrozprávať slová jednoduchým záberom kamery, dotykom alebo pohľadom. Treba mať však veľa trpezlivosti, správnu náladu, bez stresu a hlavne neodporúčam pozerať pod osemnásť. 75%. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Navzdory mizernému slovenskému dabingu sa to nakoniec dalo pozerať. Pri tej dĺžke som to zvládla na dvakrát, no do konca filmu som sa nevedela celkom zmieriť s jeho zvláštnym umeleckým poňatím... no oceňujem, že bolo v istom zmysle odvážne netradičné vzhľadom na asi očakávané ambície takéhoto filmu. Celkovo vnímam Nový svet ako film viac atmosférický než dejový. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (35)

  • Pocahontas (neboli jméno, pod kterým je Mataoka známa) takto není ve filmu nikdy oslovena. (HellFire)
  • V čase, keď Pocahontas zachránila Smithovi život mala len 12 rokov, keď zomrela v Anglicku na kiahne mala 21 rokov. (corona)
  • Předlohou filmové Pocahontas (Q'orianka Kilcher) byla dcera vlivného indiánského náčelníka z přelomu 15. a 16. století ze západní Virginie. Její skutečné jméno bylo Matoaka. Později se nechala pokřtít na Rebeccu, provdala se za anglického pěstitele tabáku Johna Rolfeho usazeného v americkém Jamestownu a porodila mu syna Thomase. Šlo o první úředně doložený sňatek mezi bělochem a indiánkou v americké historii. Posléze přesídlila do Londýna, kde se stala celebritou coby "indiánská princezna, která přijala Pána Boha". (kenny.h)

Související novinky

Malick se rozjíždí

Malick se rozjíždí

05.02.2010

Ještě ani neměla premiéru jeho „kosmická óda na život“ s Bradem Pittem a Seanem Pennem The Tree of Life (vlastně se vůbec neví, kdy by měl být film uveden, protože nemá distributora), a Terrence… (více)

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Malickova Fontána?

Malickova Fontána?

02.11.2007

Když už Terrence Malick jednou za pár let něco natočí, i přes zdánlivě tradiční náměty to nikdy není typický hollywoodský výplach. S tím bohužel ruku v ruce kráčí fakt, že si jeho filmy těžko hledají… (více)

Reklama

Reklama