Reklama

Reklama

Tajemství slov

  • Španělsko La vida secreta de las palabras (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vrtná stanice, místo izolované od civilizace, vzdoruje vlnám daleko na otevřeném moři. Na tomhle odlehlém místě obývaném pouze muži se jednoho dne objeví žena (S.Polley). Má se starat o pracovníka (T.Robbins), který při nehodě přišel o zrak. Časem mezi oběma vzniká pouto. Jako na pustém ostrově se stávají citově závislí jeden na druhém. Za pomocí slov vyplouvají na povrch jejich tajemství, bolest, naděje, láska, smutek..... Bezesporu největší filmová událost ve Španělsku za rok 2005. Na vzniku snímku režisérky Isabel Coixet se výrazně podílel Pedro Almodóvar a jeho produkční společnost ElDeseo, kterou řídí se svým bratrem Augustínem. Film Tajemství slov získal 4 španělské Oscary (ceny Goya) v hlavních kategoriích a deklasoval konkurenci jak u diváků, tak u kritiků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Hned na samotném začátku na vás čeká poměrně zajímavý a velmi záhadný úvod. Velmi pozvolna poté divák odkrývá, jaká tajemství skrývají slova hlavních hrdinů. Zejména poté slůvka hlavní hrdinky, která toho prožila podstatně více. Jedinou výtku bych našel pro zhruba střední část filmu, kdy děj plynul pomaleji, než jsem byl schopný akceptovat. Opravdu se v určité části zcela zbytečně neděje vůbec nic. Můžeme se asi jen dohadovat, jestli to byl skutečně autorčin záměr diváka tímto způsobem uspat. V okamžiku, kdy vám nudou pomalu padají oči, následuje velmi silný závěr a obrovské poselství, které se vám zřejmě zabydlí v hlavě na pěkně dlouho. Prostředí ropné plošiny s velmi nízkou hustotou osídlení je úžasné a režisérka s námi nebohými diváky rozjela pěkně intenzivní hru. Jen co je pravda. V určitých částech bohužel vystrkuje růžky velmi nepříjemná nuda. A takových částí není málo. Takže své konečné hodnocení ustálím někde kolem 3 *. Viděno v rámci Filmové výzvy. Film jsem dostal od uživatelky MireldisYY. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mít slova na tajemství slov není dost dobře možné, protože samotný film je velmi intimní, ale přitom přímo velkolepě popisuje rozvíjející se vztah mezi ošetřující hluchou dívkou a dočasně slepým zaměstnancem ropných vrtů. Prostředí vrtné stanice uprostřed oceánu přidává snímku na depresivní atmosféře. Klíčem ke 4* je pro mě skvělý herecký výkon Sarah Polley . ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Ono nerád dávam nejakému počinu vysoké hodnotenie len za výpovednú hodnotu filmu a jednu úžasnú scénu, ktorá zmenila celý film, ale v podstate nemám na výber. Film sa zo začiatku tvári ako totálna "hlúposť". Sarah Polley pôsobí ako psychicky narušená osoba. Lenže je za tým oveľa viac je za tým to čo sa naozaj deje vo svete a my žijeme v "domnienke" presvedčení, že nám sa niečo také nestane tak predtým zatvárame naše oči.Sú ľudia čo zažili špinavosti a čo je na tom najhoršie ich život je tak zničený, že by boli radšej umreli vtedy keď sa im tie veci stali. Preto je tento film taký silný a každý v kútiku duše cíti, že toto sa naozaj deje. Herecké výkony nie sú vôbec oslnivé sú skôr priemerné, ale jedna silná scéna dokáže vytrhnúť tento snímok do nebies. Okrem dvoch hlavných postáv, ostatné nie sú tak zaujímavé. Veľmi ťažko sa toto hodnotí lebo to má svoje "muchy" chyby a zároveň je to super film o živote a jednej silnej láske. Veľmi silný snímok to musí byť pre ženy, ktoré to zrejme ešte viac prežijú a aj mne je zle s toho aké špinavosti sa dejú. Dávno som tak neváhal medzi 4 a 5 hviezdami. (Hodnotenie 4,5) ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Jak se jmenujete? Když mě ted držíte za péro a čůrám tu před váma tak bysme si mohly říkat křestníma jménama a možná že taky můžeme začít novej život, vzít se a mít kupu dětí." ... Vrtná plošina je to pravý místo pro Hannu. Tam konečně potkává pár lidí, kterým nevadí její ticho. Tam taky poznává Josefa, svého nejvěrnějšího posluchače. Sarah Polley mě zaujmula už ve filmu Můj život beze mne a Tim Robbins s jeho nepřehlédnutelnou výškou, tetováním a šedinama mě tady přijde neskutečně přitažlivý. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tajemství slov, aneb jak hodně mluvit a nic moc nevykecat. [Symptomaticky ženské.] Přestože může představa filmu o konverzaci hluché se slepým nabávat rysů anekdoty, moc se nepobavíme - a když, jen do pláče, jak by řekl Jára Cimrman. Snímek neponechává nic náhodě - počinaje vynikajícím soundtrackem [Byrne, Waits, Antony & The Johnsons a mně dosud neznámé kontinentální subjekty], přes skvělou, osvědčenou volbu jednoty místa a času na fotogenické těžební plošině, po působivou práci s dialogy, slovy, která se derou na povrch příběhu z hloubky, jejíž podobu nám dávají jen tušit, protože stejnou měrou milosrdně zahalují [snad jsem nevykecal pointu]; přesto snímek disponuje explicitními momenty, z nichž vstávají zbytky animálního zasrstění hrůzou. Z ústředního hereckého dua podává přesvědčivější výkon Sarah Polley. Čím dál víc mi připomíná moji kamarádku Marthu a její [Sarah, ne Marty] pomalu odbourávanou izolaci je radost sledovat. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Španielsku a Írsku. Celkovo trvalo od 8. novembra do 22. decembra 2004. (MikaelSVK)

Související novinky

Co jde do kin tento týden?

Co jde do kin tento týden?

11.05.2006

Narozdíl od minulého týdne se tento čtvrtek do kin nevrhne tolik dobrých snímků. Jedná se o veskrze průměrné záležitosti a pár horších kousků, proto jsme se rozhodli srovnat dnes snímky podle… (více)

Reklama

Reklama