Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká energická Tosja přijede do zasněžené tajgy na stavbu mládeže, kde přijme místo kuchařky v lesní kantýně. Zamiluje se do jednoho ze strávníků, dřevorubce Ilji, aniž tuší, že se stala předmětem sázky. Teprve její spolubydlící z internátu, čtyři starší děvčata, jí pomohou otevřít oči. Ale nic není takové, jak se na první pohled zdá... Jedna z nejpopulárnějších komedií 60. let, v níž zúročila svůj nevšední talent Naděžda Rumjancevová. Režisér Čuljukin s ní spolupracoval už na svém předchozím filmu Vyhráli to všichni (1959), kde se rovněž jako údernice snažila o převýchovu dvou povalečů. V obou případech byl její bezprostřední projev zdrojem humoru i nefalšovaného dojetí. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle pohladí divákovu duši. Kultura je holt kultura. Přepychový dyzajn, krásné zimní exteriéry, příjemné interiéry, suverénní a milé herecké výkony, velmi dobrá zápletka ze života mladých lidí v neobvyklém prostředí. Reakce hlavní protagonistky na "sázku o ní" je sice poněkud filmově předramatizovaná a prodlužovaná, ale to je v tomto případě jen kosmetická vada. ...I přes zimní prostředí, jeden z nejhřejivějších filmů, jaké jsem kdy viděla! ()

kwietitze 

všechny recenze uživatele

Какое шуры муры? Populární film z šedesátých let odráží na jednu stranu sovětskou vášeň pro práci a na druhou vášnivé vztahy mezi (mladými) lidmi - zároveň se v něm slučují dva divácky oblíbené žánry, komedie a romance. Mladá Tosja přijíždí pracovat jako kuchařka do závodní kuchyně na vzdálené Sibiři. Hned první den se nepohodne s pracovitým a populárním Iljou, který je ale také dívkami oblíbeným společníkem. Ilja neváhá, aby se vsadil, že nezkušenou a mladičkou Tosju svede do dvou týdnů. Postupně ale zjišťuje, že Tosja není jen naivní a spontánní, ale i dobrosrdečná a hodná i na ty, co si mnohokrát nezaslouží… Děvčata mohou svou fabulí lehce připomínat moderní teenagerovské komedie (či romance), prostředí filmu, doba vzniku a především styl vyprávění je však zdaleka jiný. Kromě hlavního příběhu ústřední dvojice se zde objevují ještě mikronarativy vedlejších postav, které se Tosja snaží vyřešit se stejným zápalem a komickou naivitou jako všechny ostatní věci. Všeobecně Nadežda Rumjanceva v roli hlavní hrdinky přináší do filmu atmosféru naivního, ale energického mladí, naděje a bezostyšného přátelství. Možná právě proto je tato milá budovatelská, avšak vtipná podívaná zakořeněná v některých srdcích ruských diváků. ()

Reklama

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tosja (Naděžda Rumjanceva - hlavní role) celá natěšená odjíždí do jakési nové osady zapadlé v severských lesích dělat kuchařku a bydlet na ubikaci. No, je mladá a čeká, že ji tu snad potká nějaké štěstí. Co, že by to byl snad Ilja (Nikolaj Rybnkov), kterého tu potkala při svém příjezdu? Měla by to být spíše jakási lyrická komedie. Film získal cenu v Edinburgu (1961), v Cannes a Mar del Plata v r. 1962. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že ide v podstate o budovateľský film, tvorcovia sa vyvarovali "súdruhovaniu" a mnohým iným komunistickým zásahom... Príbeh sa odohráva medzi mladými pracovníkmi v rozprávkovo zasneženej sibírskej tajge. Celé prostredie aj s drevenou dedinkou, v ktorej bývajú, je aj vďaka skvelej kamere natočené atraktívnym spôsobom. Sovietsky film a komédia si príliš netykajú, ale v tomto prípade vzniklo svieže, vtipné a dynamické dielko. Hlavným magnetom bola populárna Nadežda Rumjanceva, jej mladučká naivná ale energická pojašená Tosja si uchvátila celý film, ale hlavne ho dokázala utiahnuť. V kinách bežal v roku 1962. Štvrtý komentár. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama