Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • Československo Pohádka o Rusalce (více)

Obsahy(1)

Pohádka na motivy Hanse Christiana Andersena. Malá mořská víla zachrání při ztroskotání korábu z vln prince a zamiluje se do něj. Pro svou lásku obětuje své vlasy, při každém kroku trpí a je ochotna obětovat i svůj život. Prince si však kolem prstu omotá intrikující princezna a ten lásku mořské víly ztrácí. Ale i malá mořská víla má na světě někoho, kdo ji má rád více než svůj život. (s.Predseda)

(více)

Recenze (10)

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Od „Rusaločky“ jsem čekala podstatně míň. Andersenově pohádce se podobá jen v hrubých rysech- krom velkých změn děje je i lidověji pohádková (buransky obhrublá vědma, vandrák- pomocník...). Oproti české Malé mořské víle z téhož roku jsou zde mnohem hezčí kulisy i kostýmy a samotná Rusalka mi připadala něžnější, jemnější než její krásná místní příbuzná. Úplný konec, daný nevtíravým rámcovým vyprávěním, potěšil. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Klasika Andersena v podání rusů. Interiéry a exteriéry odpovídají tomu co rok 76 mohl přinést. Pohádka je zpracovaná jako muzikál a tím pádem prošpikována množství pro mě utahaných ruských písní. Nevím jestli to bylo neumění, nebo naopak záměr, ale například ti komedianti jak představovali koně v rytířském souboji byli šílení. Princ byl takový ťulpas, víla až moc upejpavá a princezna mi připomínala Martu Vančurovou. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Je růží více růže živá, zkamenělá nebo vykovaná? Větře, větříčku, pomoz mi. Řekni princi, že čekám, že čekám. Princ je odsouzen do pozice tápajícího idiota, ale na druhou stranu, je to hezký princ. A má štěstí, že se kolem něj vyskytuje nejen rusalka ale i vědma. Nikdo mu ale nepomůže v jeho marném hledání. U malé mořské víly je zásadní problém - buď z předlohy udělat nesmyslný blábol, nebo se důstojně vypořádat s tím, že hlavní postava je zoufalá, pak zažije krátký záblesk štěstí a vzápětí umře, nebo ne tak úplně. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Zarytí vlastenci mě asi ukamenují, ale tahle verze se mi líbila přeci jen o něco víc než ta "naše" z téhož roku. I zde se vše odehrává v tajemné melancholické náladě (především díky kouzelné hudbě a představitelce hlavní hrdinky, která je pro svou roli jak dělaná), ale snímek se pořád jakžtakž drží pohádkového děje, který je sice dosti pozměněný, ale má hlavu a patu a nenudí. Překvapil i závěr, který je ve své podstatě ještě tragičtější než originál, jelikož nikdo neskončí dobře. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Téměř ve stejné době vznikly dvě pohádky na stejné téma Hanse Christiana Andersena. Jedna byla česká a druha tato. Obě jsou půvabné a každá má cosi do sebe. Ta česká je víc promyšlená, propracovaná se zajímavými úvahámi. Tato je víc přímočará, ale zase má krásnou hudbu s pěknými písničkami. A kukuč této ruské malé mořské rusalky je neodolatelný. Obě tyto pohádky končí smutně, tak jak ji i sám pohádkář napsal. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Princův koráb byla jen maketa. (Janek2002)
  • Natáčelo se v Gruzii a Batumi. (Janek2002)

Reklama

Reklama