Reklama

Reklama

Obsahy(1)

14. mája 1948 sa na mape sveta objavil nový štát Izrael. Jedným z tých, ktorí prispeli k jeho samostatnosti bol americký plukovník Mickey Marcus (Kirk Douglas), ktorý pomáhal pri formovaní izraelskej armády. Film je predovšetkým výpoveďou o ňom samom, vychádzajúc z knižnej biografie Cast A Giant Shadow: The Story of Mickey Marcus Who Died to Save Jerusalem napísanej Tedom Berkmanom. Herecké začiatky sú ťažké a tak aj Michaelovi Douglasovi sa tu našla iba malá rola vodiča džípu... (Yoss)

(více)

Recenze (22)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Melville Shavelson zahrál milostným příběhem vojenského poradce rozhodujícího se mezi dvěma ženami na emotivní strunu, nádavkem přidal velkou porci z válečného kotlíku. Velký žal právě že není standardní válečný snímek, druhá světová válka se tu odehrává jen formou flashbacků a boje se přenesly na Blízký východ. Natočeno v době, kdy generalizovaně řečeno Američané měli chuť válčit (nebo alespoň producenti si to mysleli). Kirk Douglas ve velké, a tvůrci se snaží přesvědčit, že i spravedlivé roli, nepřesvědčení však musí nutně nabýt dojmu, že jde spíše o roli krvelačnou. Téměř neozbrojené Izraelce žene v džípech proti egytpským tankům. Z hereckého ansámblu zaujme kromě rozhodného Kirka Douglase a domácího velitele odboje, někdejšího Crise Yula Brynnera, i postava amerického generála v podání drsňáka Johna Wayna, malou a hodně smutnou roli si tu zahrál i Frank Sinatra (jeho letecké bombardování lahvemi sifonu ovšem nemělo chybu). Jeden z filmů, kde buďto obdivujete tvůrce za odvážně dlouhou stopáž, nebo je za to samé proklínáte. It depends. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Libové. Politické pasáže za mě trochu drhnou, ale akce je napínavá, film nenudí a Kirk baví, protože jednou za čas nasolí hodně stylovej výrok. Navíc vzácně zpracovávané téma Izraelské války je přesné, atraktivní a informativní. K režijní stránce Velkého žalu mám akorát otázku proč, když Shavelson měl k dispozici ty prostory co měl, cítil potřebu natočit zbytečný záběry ve studiu před plátnem?? ()

Reklama

waska 

všechny recenze uživatele

Podle mého je tento snímek malinko podceňovaný. Film je z období ( osamostatnění Izraele ), které se tak často, jestli vůbec, neobjevuje na filmovách plátnech ani na televizních obrazovkách, takže filmaři prostě neměli kde brát. Ale přesto je to celkem slušně zvládnuto, herecké obsazení je přímo vynikající ( Douglas, Brynner, Wayne... ) a o zajímavé situace taky není nouze. 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Takové volné pokračování šest let starého Exodu, které popisuje osud Izraele po odchodu Britů a střetnutí s arabskými zeměmi, které rozhodně nemíní připustit vznik židovského státu. Ač natočený nejspíše na základě skutečných událostí, působí to spíše jako dobrodružná pohádka, kde správňácký americký hrdina ukáže neschopným izraelcům jak bojovat, užije si navzdory manželce doma románek a kde mezitím izraelci útočí na arabské tanky s džípy a letadly shazující místo bomb bordel. Celkem nezúčastněný výkon Kirka Douglase tomu taky moc nepomáhá, ostatní hvězdy (Wayne, Sinatra, Brynner) jsou spíše do počtu, židovský herec Topol pak v jednatřiceti hraje zhruba dvakrát staršího arabského beduína. Není to úplně špatné, ale ani žádný zázrak a ten pitomý konec si mohli tvůrci odpustit. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak někteří v hodnocení filmu akcentují především svůj politický názor- takže abych to trochu vyvážil: dodávky zbraní a techniky Izraelcům v této kritické době považuju za jednu z mála věcí (a možná jedinou), na kterou můžeme být jako stát po roce 1945 hrdí. A nic na tom nemění fakt, že za tím stáli Rusové se svou (naštěstí mylnou) vidinou nového státu indoktrinovaného bolševismem. Ad Zazie: Ve své autobiografii "Hadrářův syn" vzpomíná Kirk Douglas na natáčení s tím, že syn Joel mu dělal osobního strážce a Michael jednou zaskočil jako řidič ve scéně, kdy měl džíp vyjet "krkolomnou rychlostí" horským úbočím. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (3)

  • Československá republika poslala v rámci pomoci do Izraela nielen streľné zbrane, ale i lietadlá a tanky. Jednalo sa vo veľkej miere o koristnú techniku wermachtu. (andykovac)
  • Michael Douglas v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama