Reklama

Reklama

VOD (1)

Jeho návštěva se změní v očistu. Yul Brynner jako nájemný střelec, jehož úkolem je zabít nepohodlného válečného rebela... Konfederační voják Matt Weaver se po válce vrací zpět na svou farmu v Novém Mexiku. V zapadlém městečku však zjišťuje, že se během války řada věcí změnila. Jeho matka je po smrti, jejich farmu prodal místní bankéř jako zabavený majetek a unionističtí sousedé ho považují za svého nepřítele. Zatvrzelý Matt se však se ztrátou rodinného majetku odmítá jen tak smířit a stává se z něj rebel, jehož je potřeba zneškodnit. Vypočítavý bankéř Sam Brewster povolává na pomoc nájemného kreolského pistolníka Julese. Charismatický muž s přesným koltem se ale jeví velmi nevyzpytatelně a atmosféra v prohnilém městečku začíná nebezpečně houstnout... Westernový snímek režiséra Richarda Wilsona poutavě zachycuje společenské poměry v období po skončení americké občanské války a vyniká hereckým obsazením. V roli nepohodlného vojína se představí začínající George Segal a v roli nesmiřitelného střelce Yul Brynner, který zde typově navazuje na svou nejslavnější roli ve filmu Sedm statečných (1960). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

reich 

všechny recenze uživatele

Další western Yula Brynnera, který pro mě se stal příjemným překvapením. Příběh může se zdát velice jednoduchý, taky vlastně je. Má to své ale ovšem. Postupně stoupá napětí a pistolník Jules více stupňuje svou tyranii vůči prohnilému městečku. Nutno říct, že nikdo v tomto městečku nemá zameteno před vlastním prahem a i když městečko se tváří, že je na straně severu, tak pořád mají někteří omezený názory, že indiáni, Mexičani a všichni, kdo nejsou bílí, tak nejsou pro město dost dobrý. Režisér filmu Richard Wilson natočil kvalitní snímek, který se odehrává těsně po válce a ukazuje nám lidskou prohnilost snad ze všech stran. Obrovským plusem filmu je Yul Brynner, u kterého divák netuší do konce filmu, jak se zachová a o co mu vlastně jde. Do role Matta, rebela, obsadil George Segala, který ovšem podstatnou část ve filmu není moc vidět. Příkladem je, když obsadí znovu svou farmu, ale nikdo neví, jak se to stalo, protože to bylo jaksi opomenuto. Jeho bývalou přítelkyni Ruth ztvárnila kráska, která okouzlí i pistolníka Julese, herečka Janice Rule. A potěší vidět i Brada Dextera, který zde bohužel paběrkuje a je nevýrazný. Dal bych pět hvězdiček, ale jak už jsem zmínil, zásadně mi tam chybí scénka, obsazení farmy, dost podstatná a více rozvinout ještě film. Ale zaslouží si krásné čtyři hvězdičky, jelikož Brynner doslova ničí městečko a dokonale ztvárňuje znechuceného Julese nad městečkem. 75% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Malé městečko na jihu USA po občanské válce, Jižan Weaver okradený o svůj ranč i milou a nepřátelští starousedlíci manipulovaní místní zbohatlíkem proti Weaverovi. Situaci může vyřešit pozvání pro pistolníka a tím je charismatický Yul Brynner jako Jules Gaspard d'Estaing, jehož herectví je jedinou nadprůměrnou vlastností tohoto příliš pomalého westernu místy trochu připomínajícího červenou knihovnu. Trailer: http://www.zimbio.com/watch/nbqBZ6GAeXf/Invitation+To+A+Gunfighter/Invitation+To+A+Gunfighter ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden statočný je menej ako sedem statočných, ale aj ten urobí v malom skazenom mestečku pekný rozruch. Hlavne keď sa rozhodne vyčistiť mesto trochu iným spôsobom, ako znie jeho objednávka. Film tak nie je ani o pištoľníkoch, hoci sa tam stieľa, ale o kritike bankovníctva, a úžery ako takej. Aj s Brynnerom je to len na priemerné tri hviezdy. –––– Moje heslo zní: Obejdi prostředníky, ať se jim to líbí, nebo ne. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Menej známy western, o ktorom som nikdy nepočul a preto som ani nič extra neočakával a možno práve preto som bol aj veľmi príjemne prekvapený. Okrem jasného zloducha tu ale nemáme klasických hrdinov "bez bázne a hany", ale ambivalentnejšie postavy s nejakou tou temnejšou stránkou. Dej sa tiež neodvíja úplne priamočiaro, čo vyplýva práve z onej ambivalentnosti. Ono nájomný pištoľník sa začne zaujímať o pozadie udalostí, čím si značne komplikuje situáciu a aj prístup k peniazom, ale svedomie sa oklamať nedá. Brynner je opäť dokonalý, nestrácajú sa ale ani ostatné postavy a to najmä preto, že sú dobre napísané. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Pozvánka pro pistolníka je opravdu zvláštní western. No, on to western vlastně ani není. Je to spíše takové psychologické a sociální drama o zkorumpovaném městečku, které se musí vypořádat samo se sebou i s právě ukončenou válkou. A mezi všemi těmi pokřivenými vztahy a zlou krví stojí Yul Brynner, čestnější a plešatější než kdy dřív. A i přesto, že zde nejsou žádné přestřelky ani souboje, celé je to opravdu hodně civilně natočené a film se odehrává pouze v jediném malém městečku, tak jsem se docela dobře bavil a proto tasím solidní čtyřhvězdičkové hodnocení. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama