Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1965 Don Haskins dostává příležitost trénovat tým Texas Western. Ten ale za moc nestojí, a proto nabírá nové hráče. Šokující je, že se jedná o hochy černé pleti. Na prvním tréninku Haskins stanoví přísná pravidla. Na konci jeho tréninkového soustředění je v týmu 5 bílých a 7 černých hráčů. Tým čeká nelehká sezóna, protože rasová segregace je v lidech stále silně zakotvena. Přes všechny problémy se tým dostává na čtvrté místo celostátního žebříčku. Celková rozladěnost z rasových narážek mužstvo začíná narušovat a v zápase sezóny o první místo prohrávají. Trenér cítí, že ztrácejí jiskru a touhu po vítězství. A tak se jim snaží připomenout, proč jsou tady. Zabere to a tým se semkne. V sezoně končí s 23 vítězstvími a jedinou prohrou. Následně v play off postoupí do finále, kde se mají utkat s týmem bílých hráčů. Haskins se rozhodne riskovat a základní tým pro finále složí jen z hráčů černé pleti, kteří navzdory všemu vyhrají titul v turnaji NCAA. (TV Fanda)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Akiste to vtedy pre tých basketbalistov nebolo ľahké, ale hrali veru s ľahkosťou sebe vlastnou. Svižný športový film, na ktorý sa dobre pozerá. Tempo si drží od začiatku do konca. U nás na basketbale sa tiež väčšinu času cítim ako vtedy vo finále, čo sa súpisky týka, len ja s tým problém nemám .. naopak. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Filmy ze sportovniho prostredi jsou pro mne vzdy necim pritazlive a jeste k tomu se jedna o basket. Vyvazeny film o nejvetsim prelomu v basketbalove historii a zapojeni cernosskych hracu do hry. Zadne prehnane pouzkazovani na minulost a jak to meli cerny hraci tezke a na druhou stranu kvalitni sportovni zabery. ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu tomuto "basketbalu" nic nechybělo. Napětí od začátku do konce jak v zápasech, tak i mimo ně. Dobrá kamera a střih a vystupňovaná atmosféra na palubovkách poháru vysokých škol ukazují hru, kterou černí hráči udělali ještě lepší. Emotivní snímek o útlaku, víře, oddanosti a bojovnosti...jo a taky o basketbalu. :-) 80% ()

NifKor 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád basketball tak vám říkám a rozkazuju se na tohle kouknout. Je to úžasný film o černých hráčích, kteří to neměli v životě lehký a hlavně v té době. Proto hrají za team Texas Western. V tomhle roce jsou ti černí hráči nejdříve ukazování jako podřadná rasa a to v té době bohužel byly. Ale později se všichni z teamu zblíží černí a bílí začnou spolu mluvit, tančit a pouštět si písničky v autobuse místo toho, aby se uráželi kvůli barvě. Tihle černí hráči ani nevěděli, že přepíšou historii v basketballu a jsem zato kurva rád, že ji přepsali, neboť kdybych se měl dívat furt na nás bílí jak to hrajem jenom mi tak nevim jestli by mě to třeba i přestalo bavit. Naštěstí ji přepsali a černí hráči v basketballu, dávají basketballu úžasný nádech. Dámy a pánové film Glory road je úžasnej filma a proto mu dávám 5 hvězd. 9/10 ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se těšil na tento film, především proto, že jsme se s klukama často bavili o tom jednom finálovém zápase NCAA 1966 a řikali si, jak rádi bysme u toho byli.. :-) No, takže nostalgie určitě působila, ale hodnocení neovlivnila... FIlm je pravda plný scénaristických klišé, které uvidíte v každém sportovním filmu - bez nich to totiž upřímně řečeno moc dobře nejde... A i s tématikou rasismu, které se nemohl vyhnout, se vyrovnává úspěšně - žádný zlom, ale pro mě 85% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Do úlohy trénera Dona Haskinsa bol pôvodne nominovaný Ben Affleck, ale odmietol ponuku, kvôli prekrývaniu termínov natáčaní. (erapo)
  • Jonovi Voightovi (tréner Rupp) boli prirobené umelé uši, líca a nos, aby sa viac podobal na skutočného Adolpha Ruppa. (erapo)
  • Počas záverečných titulkov sa na obrazovke objavia skutoční aktéri z filmu, a to tréner Don Haskins a hráči David Lattin, Pat Riley, Orsten Artis, Willie Worsley, Harry Flournoy a Nevil Shed. Taktiež je možné vidieť aj zábery zo skutočného pamätného zápasu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama