Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1965 Don Haskins dostává příležitost trénovat tým Texas Western. Ten ale za moc nestojí, a proto nabírá nové hráče. Šokující je, že se jedná o hochy černé pleti. Na prvním tréninku Haskins stanoví přísná pravidla. Na konci jeho tréninkového soustředění je v týmu 5 bílých a 7 černých hráčů. Tým čeká nelehká sezóna, protože rasová segregace je v lidech stále silně zakotvena. Přes všechny problémy se tým dostává na čtvrté místo celostátního žebříčku. Celková rozladěnost z rasových narážek mužstvo začíná narušovat a v zápase sezóny o první místo prohrávají. Trenér cítí, že ztrácejí jiskru a touhu po vítězství. A tak se jim snaží připomenout, proč jsou tady. Zabere to a tým se semkne. V sezoně končí s 23 vítězstvími a jedinou prohrou. Následně v play off postoupí do finále, kde se mají utkat s týmem bílých hráčů. Haskins se rozhodne riskovat a základní tým pro finále složí jen z hráčů černé pleti, kteří navzdory všemu vyhrají titul v turnaji NCAA. (TV Fanda)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

Fr 

všechny recenze uživatele

ČASY SE MĚNÍ….(podle skutečné události).. Sportovní film, který se drží jasného schématu: sehnat hráče (nejsou prachy) – potrénovat (chceš/nechceš) – zápasy (vyhráváme) – finále (překvapení!). Pokud máte sportovního ducha a líbí se vám ta (100x omílaná) cesta k úspěchu, jistě budete spokojeni. Ovšem těmto chlapcům nestojí v cestě ani tak ostatní týmy, nýbrž rasistické předsudky (,,Chci abys šel hrát do Texasu!“ ,,Do Texasu? Nezlynčují mě?“). A tak hrají o něco víc, než jen o šampionát! A to je asi ten největší důvod k tomu, aby jste jim drželi palce. Vždyť jde přeci jen o NEJVĚTŠÍ SPORTOVNÍ VÍTĚZSTVÍ A NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ZÁPAS V HISTORII UNIVERZITNÍHO BASKETBALU!. A je jedno, jaký má finále výsledek! Takže: rozhodně to není nejlepší sportovní film. Solidní příběh však udrží napětí až do konce. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? A co u nás? Máme svoje VELKÉ VÍTĚZSTVÍ? Je jím zrušení 30ti korunového poplatku u doktora? Natočí o tom někdo film? Nebo jen někdo dostane zase facku? ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se těšil na tento film, především proto, že jsme se s klukama často bavili o tom jednom finálovém zápase NCAA 1966 a řikali si, jak rádi bysme u toho byli.. :-) No, takže nostalgie určitě působila, ale hodnocení neovlivnila... FIlm je pravda plný scénaristických klišé, které uvidíte v každém sportovním filmu - bez nich to totiž upřímně řečeno moc dobře nejde... A i s tématikou rasismu, které se nemohl vyhnout, se vyrovnává úspěšně - žádný zlom, ale pro mě 85% ()

Reklama

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu si dělat naděje, už od uvodního songu je naprosto jasné, jak film skončí a jek bude mít následky. Co ale jasné nebylo, a já na to koukal jako tele na nové vrata, byly perfektní herecké výkony a kouzelná kamera, která vás doslova posadila mezi fanoušky, a Josh Lucas ve své životní roli. No prostě slast se na to dívat. I přes očekávaný konec mě napínavé chvilky držely ve varu, chvílemi i lehce nabudily, abych týmu z Texasu fandil. A například oproti Damned united má film grády, spád a prostě celkově odsypává a to nemůžu nechat bez povšimnutí. ()

kvasiva 

všechny recenze uživatele

No a co, že tu podobných filmů už bylo několik... Každý je v něčem originální, a když se práce dělá pořádně, tak výsledek za to stojí. A tak je tomu i u tohoto filmu. Mě se líbil. Jen představa, jak to měli ti "barevní" tenkrát těžký i v tak obyčejné hře jakou basketbal je (a nejen v něm), no tohle já asi nepochopím. Dnes je jiná doba ... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Cesta za vítězstvím obsahuje snad všechna myslitelná klišé sportovních snímků a v to v takovém množství jako snad žádný jiný film s podobnou tématikou. Navíc vzhledem k vybrané látce se nedalo vyhnout tématu rasismu. Proto celkem příjemně překvapí, že se to celé sleduje docela dobře. James Gartner sice zápasy neokořenil nějakým vlastním stylem, který by je odlišil od ostatních filmů, ale aspoň si dobře vybral herce. Tedy až na jednoho - Joshe Lucase. Vzhledem k tomu, že na něm by měl celý film stát, tak je až zarážející, že on tak herecky vděčnou roli odehrál děsivě nemastně-neslaně. Celkově jde o další z nekonečné řady amerických sportovních filmů o outsiderech na cestě za "nečekaným" úspěchem. Tento není ničím vyjímečný či zapamatovatelný, ovšem je příjemně koukatelný, když již nic jiného. Byť je Glory Road poněkud bez šťávy a hlavně charismatického trenéra. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Jonovi Voightovi (tréner Rupp) boli prirobené umelé uši, líca a nos, aby sa viac podobal na skutočného Adolpha Ruppa. (erapo)
  • Do úlohy trénera Dona Haskinsa bol pôvodne nominovaný Ben Affleck, ale odmietol ponuku, kvôli prekrývaniu termínov natáčaní. (erapo)
  • Josh Lucas pribral 20 kilogramov, aby mohol hrať trénera Haskinsa. (erapo)

Reklama

Reklama