Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frankie, muž postižený trpasličím vzrůstem, píše příběh svého života. Ten začal na vojenské transportní lodi, kterou se jeho matka, mladá dívka, na konci druhé světové války pokusila na černo dostat do Ameriky. Chytili ji a vrátili zpět do jejího rodného Irska. Tam se sama starala o svého postiženého syna, později se na čas jeho náhradním otcem stal její přítel. Ten často s malým Frankiem sedával na střeše a pozorovali spolu hvězdy. Za čas se on a jeho matka s jiným mužem do vysněné Ameriky dostanou, ale necítí se tam dobře a brzy se vracejí zpět do Irska. Tam se po letech už dospělý Frankie pokouší překonat svůj trpký osud člověka lišícího se od ostatních, že nenachází ani přátelství ani lásku. A píše svoji knihu. (prkalil)

(více)

Recenze (16)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemným, i když rozhodně ne jen krásný film, protože tady jde o život a o emoce, které jsou s ním spojené, takže i smutek ze ztráty, z toho, že se na vás lidé dívají jinak, než byste si přáli. A je to jednoduché ve chvíli, kdy jste jiný. Neznamená to ale, že byste žili méněcenný život. Ten film podává téma jinakosti krásně lidsky. ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Příběh člověka, který navzdory svému trpasličímu vzrůstu hledá vyrovnanost a lásku a to tak, že vypráví příběh své zvláštní a krásné matky. Zároveň se tak seznamujeme s hlavním hrdinou, který je navzdory a nebo právě pro svůj vzhled vnitřně zajímavější a bohatší dítě než jeho vrstevníci. Muži života jeho matky jsou zaujati nejen jí, ale i tímto silným dítětem. Je smutnou pravdou, že ani intelektuální síla a talent neuchrání Frankieho před osamělostí, kterou přináší jeho vzrůst. Příběh míchající poezii, krásu s drsnou pravdu o lidské krutosti a sobectví. Přiznám se, že mě film nepřišel zcela kompaktní, ale měl tak silné a krásné momenty , že jsem ráda, že mě neminul. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film pro vánoční/sváteční promítání. Ke komentování v něm sice moc není, ale připomněl mi (a jsem mu za to vděčný) povídku Alberta Moravii "Bassetto" (česky: trpaslík, mrňous, ale také podlost a nízkost). Myslím, že na pěti stránkách, dovede Moravia vyjádřit mnohem víc, než Ronan O'Leary za půldruha hodiny - a hlavně: nestaví z prefabrikátů. - A přitom trpaslíkovi se líbily velké ženy s malou hlavou a mně malé s velkou hlavou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe bez toho, aby to bol môj zámer sledujem filmy, ktoré sú dobre hodnotené, ale hodnotilo ich málo divákov. Vo viacerých prípadoch to býva odôvodnené, ale Frankie hvězdář je iný prípad. Považujem ho za veľmi zaujímavý, citlivo nakrútený film, v ktorom sa tvorcom podarilo vyhnúť všetkým úskaliam, ktoré na filmy tohto typu číhajú. Ocenil som nielen herecké výkony, Annou Parrilaud počnúc, ale aj priliehavú Bernsteinovu hudbu. Celkovo veľmi silný zážitok o kľukatej ceste ľudí, ktorým osud neprial a napriek tomu kráčali za naplnením svojich túžob a snov. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

„Všichni jsme částečky hvězdného prachu. Ale ty vaše částečky jsou pěkněji uspořádané.“ Překrásný, nesentimentální film, u nás bohužel stejně opomíjený jako W. B. Yeats, kterého často cituje. Příběh malého velkého muže, který si nikdy nestěžoval na osud, jež by jiní denně proklínali, člověka, který dokázal přijmout sebe i druhé takové, jací jsou, a nepřestal milovat hvězdy, přestože mu dlouho nepřály. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama