Reklama

Reklama

Parťáka mu zabili před očima – a to se neodpouští. Detektiv Sykes chce dostat vrahy za každou cenu. Ti však patří k mimozemšťanům, kteří na Zemi získali před několika lety azyl. A dodnes jsou pro většinu lidí velkou neznámou... Seržant Matthew Sykes projíždí se svým parťákem Dougem losangeleskou čtvrť Lebkounů. Jsou to právě tři roky, co přistáli v roce 1991 v Los Angeles. Nejprve byli drženi v karanténě, ale nyní tu žijí spolu s původními obyvateli. Jejich loď přepravovala trestance. Lebkouni jsou geneticky upraveni tak, aby se snadno přizpůsobili jakémukoli prostředí. Mají dvě srdce a chtějí-li se opít, stačí jim kyselé mléko. Matt je nemá rád a nijak se tím netají. Právě když to s Dougem znovu probírá, dojde v blízkém obchodě k přepadení. Policisté vidí dva Lebkouny v dlouhých černých pláštích, kterak zastřelili majitele obchodu Cecila Portera. Matt jednoho lupiče zastřelí, dalšího pronásleduje. Doug je ale v přestřelce zabit. Matthew si za nového partnera překvapivě vybírá Lebkouna, prvního, který se stal detektivem. I když se jmenuje Samuel Francisco, začne mu říkat George. Tento Lebkoun je velice ukázněný a vždy slušný. S postupem vyšetřování se proto Mattův negativní postoj k "návštěvníkům" začne pomalu měnit… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

DiableBlanc 

všechny recenze uživatele

Já si tenhle film neustále neuměl zařadit :) respektive Lebkouni se mi zamotali ke komedie Šišouni tuším ...akorát oba filmy jsou dost odlišné - tedy jedno je komedie a pak tu máme Lebkouni, kteří jsou sci-fi říznuté s krimi ...nemůžu říct, že jsem fanoušek ani jednoho ze žánrů, ale prostě ...vybavilo se mi dětství, kdy jsem nevnímal určitou pointu nebo skrytou zprávu ve filmu ...jakou tu asi chápete :) jedna rasa proti druhé, odsuzování, rasismus atd. atd. ...dneska nevím, zda by film s takovouhle skrytou zprávou mohl vzniknout - hádám, že spíše ne ...Líbí se mi masky, které mi nepřijdou nikterak jak to říct ...přehnaný a někdy ano, někdy bych chtěl mít možnost opít se zkyslým mlékem :D ušetřil bych! ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Caan hral teda v skvelých filmoch. Teda konkrétne tu sa ani nejedná o kvalitný film ale o skvele zahranú postavu práve Jamsom. James Caan ako drsňácky policajt Sykes dostáva za parťáka jedného z Lebkáčov, ktorý dostal meno San Francisco. Keď som tento film videl prvýkrát, tak som si povedal, že konečne niekoho napadlo sfilmovať, čo by sa asi stalo a ako by to asi mohlo prebiehať, keby na Zemi skutočne pristáli mimozemšťania a prišli by v mieri. Niečo podobné potom nasledovalo v Men in Black, ale to bola komédia. ()

Reklama

messi@h 

všechny recenze uživatele

Zrovna jsem Lebkouny dokoukl a nedá mi, abych se jich nezastal. Kdo má rád staré poctivé kriminálky a nebojí se trochu příměsi SF, určitě si přijde na své. Lebkouni jednoduše dojeli na to, že první jeden dva kometáře tady byly špatné, a pak se to už s nimi vezlo. Nedá mi to, abych na dva komentáře nereagoval: Radio, já osobně bych se na film, který se mi líbil na 40 % (ani na 50 %), znovu nedival. Takové filmy se snažím vymazat z mysli a paměti. Že by ses jen překlikl a chtěl dát víc? sepp: tak je ten film docela působivý psychothriller, nebo je nedotažený a laciný? Obojí najednou nejde, aspoň podle me je to protimluv (něco jako "bylo to chutně nepoživatelné"). ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Neviem či to je chyba vo filme, alebo v preklade: Lebkouni pristáli v Los Angeles v roku 1991, ale počas filmu v Tv správach hlásili, že jeden bol pustený z karantény v roku 1988 (všetci boli dočasne v karanténe). Možno sa tvorcovia sami splietli, keďže film je z roku 1988 a niekto to chcel nadčasovo posunúť o tri roky, aby bol film akože aktuálny, alebo to je len mýlka v preklade, ale to sa mi nezdá takto preložiť rok. V tom čase sa často objavovali kadejaké banálne chyby vo filmoch, ktoré časom pri tvorbe boli odstranované, ale táto bije do očí. Film je zaujmavý a videl som ho už asi tretí možno štvrtý krát. Na tu dobu dosť dobré. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mimozemšťané řádící mezi lidi jsou možná atraktivním námětem, ale natolik specifickým, že jen velice stěží dokážu brát podobné filmy vážně. Vypadá to, že Lelouchovo Ať žije život (1985) s neobvyklým filosofickým pojetím mimozemské invaze v několika vrstvách zůstává pro mě v tomto směru asi jediná opravdová výjimka. Lebkouni se bohužel berou na můj vkus až smrtelně vážně a tento dojem se u mě nenabouralo ani pravidelné hláškování policejního detektivka v podání Jamese Caana. Ten mě sice dokázal bavit, ale jinak z filmu mám dojem silně nevyužitého potenciálu. Scenáristicky jde ve výsledku o neskutečný bizár (slovy detektiva prostě "oh, shit!"), akční béčko se vším všudy se nevyhne v závěru strašným klišé a filmová 80. léta se tady projevují v tom nejhorším smyslu slova. Naštěstí to má krátkou stopáž a svižný akční spád, takže s vypnutím poloviny mozku jsem to zvládl a při dobré náladě to coby kuriózní žánrovou oddechovku na jedno zhlédnutí mohu částečně ocenit 2 hvězdičkami. 40% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (3)

  • Jerry Goldsmith začal skládat ústřední motiv pro tento film, ale byl odmítnut. Nakonec ten samý motiv použil ve filmu Ruský dům (1990). [Zdroj: měsíčník Cinema 12/99] (Locksley)
  • V úvodní scéně, kdy hlavní hrdnové projíždějí městem, míjejí kino, kde promítají fiktivní snímek Rambo 6. (dopita)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama