Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Speváčku a tanečníčku Dixie Leonhardovú (BETTE MIDLEROVÁ) vyberú do putovnej šou pre amerických vojakov počas druhej svetovej vojny, ktorú napísal a produkuje jej strýko Art Silver (GEORGE SEGAL). Hlavným zabávačom amerických chlapcov na bojiskách v v severnej Afrike, Európe a Pacifiku má byť komik Eddie Sparks (JAMES CAAN). Dixie a Eddie si hneď od začiatku nepadnú do oka, ale šou je mimoriadne úspešná a pokračuje aj počas nasledujúcich rokov. Ako perfektne zohratý tím sa stretnú v Kórejskej a Vietnamskej vojne. Medzitým sa v Amerike začne povestná honba na čarodejnice a na čiernu listinu sa dostanú aj hollywoodski tvorcovia, ktorých podozrievajú zo spolupráce, kolaborácie alebo sympatií ku komunizmu alebo nebezpečného sociálneho zmýšľania. Nevedno, kto udal strýka Arta, ale Eddie ho vyhodí zo šou a Dixie sa s ním prestane rozprávať. Dixie spomína na desaťročia strávené z Eddiem na bojiskách po celom svete v predvečer audiencie u amerického prezidenta, ktorý je má udeliť vyznamenanie. Boli to roky plné dobrodružstiev, hnevu a lásky, sĺz a smiechu. Ako sa má k Eddiemu zachovať? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Síce Dixia Leonardová je fiktívnou postavou, jej osud však vychádza zo skutočných príbehov umelcov, ktorí v v priebehu trvania 2. svetovej vojny na vojnových frontoch zabávali a motivovali amerických vojakov. Dixia spoločne so Eddiem Sparksom spievali americkým vojakom hlavne v Severnej Afrike a Británii. Ale film poukazuje aj na tienistú stránku v amerických dejinách, tak podobnú čistkám v Československu v 50 tych rokoch a to dramatická doba honu na čarodejnice v podobe podozrenia zo sympatii ku komunizmu, viď film Dobrú noc a veľa šťastia, 2005. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Spočátku jsem si v rozpacích říkal, zda skutečně má jít o hraný film nebo záznam nějaké výroční estrády. Dlouhý úvod před nástupem Dixie na scénu se dost vlekl, naštěstí se pak zlepšily nejen vystoupení Eddieho, Arta a spol., ale i celý film. Pořádně prostříhat první půlhodinu a současně z té poslední pak zase ubrat z přítomného pátosu (spomalené sekvence z útoků ve válce byly až omšelým klišé) by dle mého názoru rozhodně prospělo. Ne proto, aby film zde přilákal vedle čtyřky statistikářů i skutečné diváky, ale skrze mé osobní dojmy. Radši bych si nostalgicky laděný snímek ve znamení swingové muziky a současně procházky po poválečných amerických dějinách užil bez rušivých prvků v podobě rozvláčnější stopáže či někdy až zbytečných patriotistických výlevů. I přes tyhle výhrady ale budu vzpomínat na pěkný kousek s tematicky zajímavým exkursem, stylovou atmosféru pramenící z podmanivé muziky a skvělými výkony Bette Midlerové a Jamese Caana. Těm se nejen podařilo podmanit si opakovaně to své publikum, ale v závěrečné kapitole filmu i uvěřitelně zestárnout. A byť mě velkolepá kulisa se světelně blikající vlajkou Spojených států iritovala a důchodkyně na jevišti v růžových šatech k tomu téměř děsila, i tak na tom slavnostním závěru oceňuji hezké završení vztahové linky mezi Dixie a Eddym, které se povedlo. 75% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se od 2. ledna do 8. května 1991 ve státě Kalifornie v USA, konkrétně v přírodní rezervaci Inyo National Forest, a ve městech Santa Clarita a Los Angeles. (BMW12)

Reklama

Reklama