Reklama

Reklama

Čechoslovák, režisér Julius Matula

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2010, 20 min

Režie:

Pavel Křemen

Hrají:

Július Matula

Obsahy(1)

Režisér Julius Matula (*1943) se sice narodil na Slovensku, avšak celou svou filmovou tvorbou je spojen s českým prostředím. Občas se zaměřoval na partnerské vztahy mezi českými a slovenskými partnery, avšak převažovala společenská dramata o složitém vytváření ideologicky žádoucích životních postojů. Čerpal i ze zkušeností se sportem, jemuž se v mládí aktivně věnoval. Jeho tvůrčí dráha (Řeknem si to příští léto, Hauři, Kariéra, Bloudění orientačního běžce) zahrnuje 70. a 80. léta, poté se věnoval českým verzím zahraničních filmů. V dokumentu vyslechneme jeho postřehy o nesnadném normalizačním období, spatříme rovněž ukázky z jeho nejdůležitějších filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Juliuse Matulu jsem dosud vůbec neznal a nikdy o něm neslyšel. Jediný jeho film, který jsem viděl se jmenuje Nebojsa. Něco mi říkají Indiáni z Větrova. Jinak ale není divu. Moc snímků Matula nenatočil. V dokumentu se docela rozhovořil, ale za dvacet minut se toho moc říct nedá. JuliusMatula po roce osmdesát devět nenatočil vůbec nic. ()

Smells 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený režisér. Točil takovým zvláštním stylem jako nikdo v Československu. Jeho filmy mi trošku svou atmosférou připomínají Kalamitu od Chytilové. V dokumentu pan Matula vypráví o svých filmech. Co k tomu víc dodat. ()

Reklama

Reklama