Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Keld je instalatér a po pětadvaceti letech jej opouští manželka, otrávená letargií jeho duše i těla. Mlčenlivý muž se náhle ocitá před nelehkým úkolem - překonat apatii, která beze zbytku zaplnila jeho osiřelý byt. Náhoda jej přivede do čínského bistra, kde se seznámí s rozvětvenou rodinou majitele. A právě nový kamarád Feng po několika týdnech požádá Kelda o službu za patřičnou finanční náhradu. Má se oženit s Fengovou mladší sestrou a umožnit jí tak zůstat s rodinou v Dánsku. Slovo melodrama sice dnes už zní poněkud staromódně, ovšem druhý celovečerní snímek Henrika Rubena Genze dokazuje, že lze naplnit jeho žánrové schéma i bez hysterického týrání divákova nitra. Jemně laděnému a v náznacích vedenému vyprávění do značné míry napomáhá mlčenlivá intenzita hereckých výkonů hlavních představitelů. Keldova odzbrojující citová neobratnost tiše souzní s půvabnou křehkostí mladé Číňanky, ztělesněné greenawayovskou herečkou Vivian Wuovou. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Další skvost ze severské, potažmo dánské filmové kuchyně. Pomalu, ale jistě se Dánsko stává možná mojí nejoblíbenější filmovou zemí , protože ani jeden snímek, který jsem letos viděl, mě nezklamal a všechny byly na špičkové úrovni. Tento film vypráví tragikomický příběh v podání instalatéra Kelda, ztvárněného výborně Bjarne Henriksenem, kterého po 25 letech opustí žena a proto začíná svůj život prakticky od nuly. Později přijme nabídku na fiktivní sňatek s mladou půvabnou číňankou, kterou nejméně dobře ztvárnila velice sympatická herečka Vivivan Wiu.Pokračoval bych dále, ale to už bych moc spoileroval...................., každopádně aspoň pro mě po čase zase jeden obyčenej, milej a skvělej film s plným bodovým počtem. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Jak to vypadá, když se totální flegmatik a nekňuba co se týče práce i vztahů v již pokročilém věku nakonec zamiluje do krásné Číňanečky, kterou si byl okolnostmi donucen formálně vzít. Hlavní hrdina mi hodně připomínal Billa Murraye, ale tady mi pomalé tempo filmu vůbec nevadilo. Vděčné téma o vyvíjejícím se vztahu 2 lidí, kteří si kulturně i jazykově vůbec nerozumí. ()

Reklama

Garson 

všechny recenze uživatele

Melancholicky propálené jako film Láska mezi regály a kam se to hrabe na film Šíleně bohatí Asiati.Nechápu to vysoké hodnocení ostatních uživatelů.Tento film je o instalatérovi který se jmenuje Keld,uteče od něho manželka a rovnou požádá o rozvod.Keld začne chodit jíst každý den do čínské restaurace a tam se spřátelí s majitelem Fengem kterému pomůže opravit vodovodní trubky které už dosluhují.Při jedné z debat se Feng zeptá Kelda jestli by si za finanční odměnu nevzal jeho mladší sestru Ling která je na návštěvě u něj tedy v Dánsku,ale brzy jí končí vízum a tak aby mohla zůstat napořád a nevracet se zpátky do Číny.Keld je zprvu zaskočený,ale protože po něm manželka v rozvodovém řízení požaduje jako vyrovnání 8 tisíc dolarů tak souhlasí a řekne Fengovi že přesně za tuhle sumu se s jeho mladší sestrou Ling ožení.Je vystrojena svatba a Číňanka Ling se nastěhuje ke Keldovi.Vaří mu a tak nějak do jeho bytu zapadne jako kytka do rohu pokoje.Ling se chová noblesně,ale protože umí jen čínsky tak je její soužití s Keldem takové spíš srandovní.Po čase Kelda navštíví jeho bývalá manželka a chce se vrátit k němu zpátky,ale má smůlu,protože Keld už má nový život s novou ženou a i když si zpočátku myslel,že je to jen formalita za finanční odměnu tak teď už to bere vážněji.Bývalá manželka nedostane druhou šanci a tak začne vyhrožovat,že pokud nedostane do druhého dne svých 8 tisíc dolarů tak ho udá za fiktivní manželství s Číňankou.Keld zajde za švagrem Fengem a ten mu ty peníze pro bývalku dá.Ling nakonec v bytě upadne a v Keldově náručí umírá na srdeční selhání,protože měla srdeční vadu o které Keldovi neřekla,ale její příbuzní z restaurace o tom věděli,ale tajili to.Z bytu se odstěhují její věci a Keld zůstane sám.Takové konce nemám rád i když to je sám život. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Promiň, že to tak říkám, ale naše manželství…to byl pohřeb.“ Tohle není zrovna to, co byste chtěli slyšet od vaší ženy po 25 letech manželství. A prodejem jejích věcí situaci moc nezlepšíte. Ale naštěstí se můžete během rozvodu jít alespoň dobře najíst ke kamarádskému Číňanovi. Ten vám nabídne krom jídla a opravy svých „tip-ťop“ trubek také peníze za falešný sňatek s jeho sestrou, která sice umí jen čínsky a svatbu nechce, ale kvůli hrozbě vyhoštění ji potřebuje. A když vy navíc musíte tučně vyplatit vaši ex… Jen 3 roky před Ukrutně šťastni natočil Genz film z jiného soudku, ale znovu mě bavil, přestože humor není to hlavní, na čem staví. Jde o postupně se rozvíjející křehkou romanci na pozadí střetu dvou odlišných kultur, která je úsměvná i smutná, a každopádně mě dokázala emočně docela dost zasáhnout, včetně konce. I díky němu dám silné 4*. „Každý den by měl být rozdělený. V pondělí a pátek chodím jíst do bufetu na hlavním nádraží. Ve středu a sobotu je to pizzerie, ale v úterý a čtvrtek jsem tady.“ - „A co v neděli?“ - „To improvizuju.“ ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Takový malý, upřímný velkofilm. Bez zbytečných keců kolem, bez srdcervoucích scén, bez teatrálních gest... všechno plyne tak nějak přirozeně, žádné tlačení na pilu. A přece jen (a možná právě proto?) se Kinamand dostane pod kůži. // Líbí se mi tyhle "přístupné", neukecané filmy, v nichž se příběh odehrává především v obraze a obejde se bez nadbytečných (a mnohdy zbytečných) dějových vsuvek či odboček. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Mette Horn měla původně hrát sousedku Keld (Bjarne Henriksen). Její postava byla nakonec z filmu vymazána a k vidění jsou její scény na DVD ve vystřižených scénách. Zmíněna je také titulcích v poděkování. (Cheeker)

Reklama

Reklama