Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životní příběh folkového zpěváka Woodyho Guthrieho, který zpíval o radostech i strastech amerického národa během velké hospodářské krize. Příběh snímku Cesta ke slávě se odehrává ve 30. letech 20. století, kdy americkou společnost sužovaly následky velké hospodářské krize. Prudký nárůst nezaměstnanosti a pokles produkce zásadně ovlivnily životy obyčejných lidí. Mnoho z nich mělo problém zajistit své rodině alespoň ty základní jistoty, jakými jsou bydlení a jídlo. V podobné situaci se tehdy ocitl i pouliční zpěvák a muzikant Woody Guthrie, který bývá považován za zakladatele amerického moderního folku. Děj snímku vychází z Guthrieho autobiografické knihy a odehrává se v době, kdy se připojil ke skupině kočovných farmářů mířících do Kalifornie. Věřil, že se mu tam podaří zajistit lepší budoucnost pro svou manželku a dvě malé dcerky. Ve společnosti vyděděnců, kteří se protloukají životem a snaží zachovat zbytky důstojnosti, nakonec dobrovolně strávil několik následujících let. Své zkušenosti otiskl ve svých písních, které věnoval těm, které během svého putování americkým venkovem potkal. Ve svých písních zpíval o všedních radostech, ale i tehdejších sociálních a politických problémech, které reflektovaly bídu a mizerné pracovní podmínky... Životopisné drama režiséra Hala Ashbyho bylo v roce 1977 oceněno dvěma Oscary v kategorii kamera a adaptovaná hudba. Ocenění za nejlepší kameru získal významný americký kameraman Haskell Wexler, který během natáčení poprvé využil steadicam. Jedná se o zařízení, které umožňuje natočit hladké a plynulé dynamické záběry. Hlavní roli Woodyho Guthrieho ztvárnil David Carradine, díky jehož znamenitému hereckému výkonu vynikají folkové písně, které dokázaly v těch nejtěžších chvílích spojovat americký národ. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vandrácká folková legenda a cenný pohled do poměrů vykořisťovaných chudin za dob prašných bouří a velké hospodářské krize. Nejde o klasické dějeplné bio, tempo slabší, film je podobně duchem volný jako jeho hlavní postava - zde Carradine super volba. Pasáž na cestě z Texasu do Kalifornie moc pěkná. (f*ck commies) ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Námět skvělý, filmové zpracování z hlediska kamera, hudba, kostýmy, střih, scénář také, ale ta neúměrná délka 142 min je na škodu. Spousta záběrů je dlouhých, nezáživných a pro diváka nudných. Po počátečních 45 minutách se v příběhu vlastně nic podstatného neudálo. Ten snímek mohl být zpracován na polovině své minutové délky a byl by vynikající. ()

Reklama

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Portrét folkového speváka a bojovníka za práva robotníkov Woodyho Guthrieho je poctivo nakrútená biografia mixnutá s roadmovie a sociálnou drámou. Filmu dominuje suverénny výkon Davida Carradina v hlavnej úlohe, ktorému som bez problémov uveril jeho kreáciu. V menšej úlohe sa civilnejším výkonom predstavil aj Randy Quaid. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Najviac sa zhodujem s uzivatelom Kimonom, ktory tvrdi, ze keby film bol aspon o tristvrte hodinu kratsi, bol by to vynikajuci film. Tiez sa mi zdali niektore sceny zdlhave, nudne, hlavne na zaciatku filmu a to je dovod, preco davam 3*, inac by si tento film vdaka zaujimavej teme o hospodarskej krize tridisiatych rokoch zasluzil odomna vyssie hodnotenie. Okrem dvoch Oscarov bola Cesta ke slave nominovana aj za najlepsi film roka 1976, avsak vitaznym oscarovym filmom sa vtedy stal ROCKY (1976) so S. Stalloneom... 23.12.2010 _______ David Carradine - (Woody Guthrie) +++ Ronny Cox - (Ozark Bule) +++ Melinda Dillon - (Mary - Woodyho manželka / Memphis Sue) +++ Gail Strickland - (Pauline) +++ John Lehne - (Locke - manažér rádia) +++ Randy Quaid - (Luther Johnson) +++ Elizabeth Macey - (Liz - Johnsonova manželka) +++ Adaptovaná hudba: Leonard Rosenman +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už dlho som nevidel film, ktorý by mi v tom dobrom zmysle slova pripadal tak americký. Ashbymu sa totiž podarilo zobraziť, čo to tá Amerika bola, keďže je to historický film. Taktiež nám ukazuje, v čom tkvela sila a prínos Nového Hollywoodu. Žiadna pevná dejová štruktúra, ak sa raz začne spievať a brnkať na gitare a všetkých to začne baviť, tak po prvej pesničke nasleduje druhá a po nejakom dialógu zase tretia niekde inde. Iba škoda, že mi táto hudba nič nehovorí a príliš som nechápal ani to zlato vo Woodyho hlase. K Hroznám hnevu sa tu už Cesta k sláve prirovnávala, ale ak ste túto starú klasiku videli, tak vás táto asociácia chtiac nechtiac musí napadnúť. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o první film vůbec, kde byl při natáčení používán Steadicam. Díky tomu také získal Oscara za kameru. (Vojtas12)

Reklama

Reklama