Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôvodný televízny film, ktorý prostredníctvom malého Ivana a jeho staršej sestry Martiny oboznamuje divákov s históriou hlavného mesta Slovenska - Bratislavy. Malý Ivan, škôlkár, spolu so svojou staršou sestrou Martinou sa zúčastní na exkurzii v múzeu. Ivan zo zvedavosti nazrie do veľkých skriňových hodín a stratí v nich čiapku. Tým sa naruší kolobeh času a Ivan s Martinou sa začnú pohybovať v minulosti. Divák sa spolu s nimi prechádza históriou nášho hlavného mesta. Deti si z prechádzky históriou odnášajú cenné poznanie o živote našich predkov. O to je pre ne vzácnejšia draho vykúpená prítomnosť. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

J.J.1972 

všechny recenze uživatele

PEKNÉ..!! Škoda len, že sa takýto film nenatočil o mnohých ďalších mestách na Slovensku. Bola by z toho hodnotná séria. A mnohé mestá by si to zaslúžili minimálne tak ako Bratislava. Keď vníma človek len závan histórie z tohto filmu, prehliadne aj "umelé" výkony Kláry a Ľudka, aj menej dokonalé filmové triky a semtam aj chyby. Len keby to tvorcovia usporiadali chronologicky a ak by dali hercom do úst skutočnú staroslovenskú historickú rozpravu a aby nenápadne v texte zakaždým spomenuli v akom roku sa ocitli, malo by to ako celok ešte väčšiu hĺbku. Inak ... velky palec hore! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mária Ďuríčková mala skvelý nápad, avšak do podoby scenára pretavila svoju predlohu tak trochu málo filmovo. Dvaja súrodenci sa cez hodiny v múzeu dostanú do dávnych časov a potom pri prechode ľubovoľnými dverami si chodia storočiami sem a tam. Čo je záslužné ako hodina dejepisu pre deti v škole, to by pre film s konfliktom chcelo v určitej dobe zastaviť a rozohrať v nej zápletku. Každopádne aj toto epizodické rozprávanie nie je na škodu, Kľúče od mesta sú vizuálne celkom zaujímavé a Klára Pollertová-Trojanová bolo veľmi pekné dieťa. ()

Reklama

meave 

všechny recenze uživatele

Tento milý filmík si pozriem asi vždy keď ho nájdem v programe. Dnes už ani nezáleží na tom, či od začiatku alebo od polovice. Deti tmolilace sa históriou, stretajúce osobnosti spojené s Bratislavou, či obyčajných ľudí sú výborným oddychom a spestrením. Vôbec mi nechýbali žiadne efekty ani špinavé zuby a krvavé rany. Skvelá forma ako ukázať kúsok minulosti deťom. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nutno uznat, že nápad je to opravdu dobrý a na rozdíl od té zmršené verze o Štefánikovi i povedený. Své kouzlo to procházení různými dobami a různými situacemi rozhodně má, akorát mi nepřišlo natolik poutavé a chyběl mi tam i nějaký nosný příběh. Tady se jen hala bala cestovalo minulostí Bratislavy a jediný problém s tím spojený byl poměrně jednoduše vyřešen (ačkoli... pořád lepší nějaký příběh než žádný příběh, viz. Cesta do věku petrolejových lamp). Jinak to ale je fajn, pro děcka ideální, má to i příjemnou stopáž a své sdělení to předá. Slabé 4* ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Krásný, napínavý a především naučný rodinný film s notnou dávkou vlastenectví. Cestování časem napříč různými obdobími středověku i novověku je víc než lákavé. Propracované jsou i dobové kostýmy a rekvizity, i když o 10 či 15 minut delší stopáž by nebyla na škodu. Pravdou je, že pro českého diváka může být historie Bratislavy nezajímavá, nicméně pořád mnohem lepší, než do filmu cpát věčně protěžovanou Prahu. Nejprve jsem uvažoval ohodnotit film třemi hvězdičkami, ale příjemně mě překvapila sice krátká, přesto působivá scéna z období morové epidemie, už jen za ni přidávám půl hvězdičky navíc. Druhou půlku za to, že takových filmů není mnoho a natočit něco podobného v polistopadové době je bohužel nemyslitelné. 80% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama