Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Křehká lyrická komedie nahlíží do duše mladého faráře Prokopa. Je na Štědrý den převelen do nového působiště, aby zde ještě stačil odsloužit půlnoční mši. Atmosféra předvánočního shonu, světských a hlavně konzumních starostí ovšem v jeho očích degraduje Vánoce a jejich původní smysl, oslavu narození Ježíše Krista. Znechucení naším "zkaženým" světem vede u mladého faráře až ke krizi víry, která vyústí v rozhodnutí těmto nedobrým lidem půlnoční mši nesloužit. Najdou se ovšem ještě i lidské důvody, které farářovo rozhodnutí zvrátí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

xaver 

všechny recenze uživatele

Spíše tragikomedie, která jinak ale krásně vystihuje problémy současné doby. Češi jako národ neznabohů velmi rychle podlehli (nutno přiznat že nejen oni) komercilaizaci náboženských svátků. Na krizi zkaženého světa má ale svůj podíl i církev svatá. A jedna z jejich oveček, mladý kněz Prokop má problémy se s tím vypořádat. Kde je hlavní chyba, v lidech, ve společnosti, v církvi, v něm samotném? Odpověď je jasná, v každém z nich, i když u každého jiným dílem. Díl této viny je v jednotlivých dobách u každého jiný, ale výsledek je stejný. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pan farar v podani V.Javorskeho a jeho kastelan R.Hrusinsky drzi pro mne tento film na urcite urovni.Tezky musi byti zivot pro doopravdy vericiho cloveka v nasi dobe a to nejenom v dobe svatku vanocnich , nerkuli dokonce na stedry den.Kazdopadne jsem rad za natoceni tohoto snimku a musim se priznat ze i ja jsem si timto ozivil vzpominku na Polivkovo Zapomenute svetlo. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Štědrý den z pohledu nejistého faráře v jeho novém, nábožensky silně podprůměrném, působišti. Scénář není zrovna dokonalý, spíš až nebezpečně schématický, ale Vladimír Javorský zachraňuje, co se dá. A dokazuje, že i člověk bez vyznání si může vychutnat příběh služebníka Páně (70%). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Komorní televizní film v mnohém odkazující k Michálkově (ne už tak Demlově) Zapomenutému světlu. Mladý farář tentokrát ale nebojuje proti politickému aparátu a ideologicky nepřátelské státní moci, ale proti typicky českému světu spořádaného materiálního maloměsta. Společná ale zůstává krize a pochyby nad činy a pevnosti víry u sebe sama. Mladý farář Prokop je prototypem člověka nekompatabilního se systémem a množství dominujících styčných ploch je lakmusovým papírkem zdraví společnosti. Jeho nechuť uspořádat Půlnoční mši pak jakousi osobní revoltou a snahou na status quo upozornit a snahy měnit. Ukazatelem zdraví tohoto televizního filmu jsou pak herecké výkony - a ty ,,zdravím" přímo kypí... Vynikající matka Daniely Kolářové, bodrý (a zručně manipulativní) kostelník Rudolfa Hrušínského ml. a zvláště farář Prokop v podání mého oblíbeného Vladimíra Javorského - postava uvěřitelná a ve svém umírněném a skeptickém přístupu k realitě světa skutečná... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama