Reklama

Reklama

O statečné Kačence aneb krčma hrůzy

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Horor
Československo, 1972, 16 min

Obsahy(1)

Klasický loutkový horor s vykutáleným komentářem Jiřího Suchého. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

Una111 

všechny recenze uživatele

To, co dnes poskytuje divákovi zpravodajství televize Nova a čtenářům zase třeba Blesk, tj. bulvární informace, to dříve přinášely kramářské písně. Loutkový film O statečné Kačence aneb Krčma hrůzy je inspirovaný právě těmito starými kramářskými písněmi. Byly kdysi velmi oblíbené a svůj vrchol popularity zaznamenaly v polovině 19. století. Většinou se zakládaly na nějaké skutečné tragické události a byly vyprávěné, resp. zpívané lidovým jazykem za doprovodu flašinetu. Pro lepší představu byly provázeny obrázky znázorňujícími děj písně. O statečné Kačence, která se nelekla loupežníků a pomstila smrt svého otce, vypráví Jiří Suchý a místo obrázků nám děj ilustruje loutkový film. A nutno říci, že půvabný, roztomilý film, který vynikající tradici českých loutkových filmů nezůstává nic dlužen. Tak jen s odvahou! Tuhle hrůzostrašnou historku můžete vidět zde: https://www.youtube.com/watch?v=bx8AztSRWtQ ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, jako přítel českých animovaných hororů, snad vše, ale toto je zřejmě krvavý vrchol tohoto žánru. Kačenka je holkou od rány a já jsem až nyní pochopil, co toto úsloví skutečně znamená. Surové, kruté, ale také zábavné a humorné, to jsou přívlastky dílka o spravedlnosti, která někdy bývá zmazána krví. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano, skutečně klasika československého loutkového kumštu. Klasicky výborná, a v tomto případě naprosto nekompromisní záležitost. 16 minut, které by Holyywoodu bohatě stačily na celovečerní revenge film s několika pokračováními. A to vše v neznámém krátkometrážním skvostíku. Kačenka, holka krev a mléko, a její nebojácná fortelnost, jež se brzkého naplnění dočká. Třes se Ty, jenž s úmysly zlými do této krčmy přicházíš. Perfektně nastolená situace s dokonalou atmosférou. I když Havelkova hudba nebyla špatná, Fišer, či Liška by byli jistě tajemnější. I tak se jedná o krásnou perličku, potvrzující skromnou jedinečnost naší kinematografie z dob minulých. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak jo, já to řeknu... Tohle fakt není tak dobré, jak všichni spolu-komentující usnesli, fakt není, už jen z prostého faktu, že verze v podobě mluveného slova v dokonale uráčkovaném podání páně Suchařípy při jeho načtení Krvavého románu Josefa váchala je prostě lepší a atmosferičtější (odkud s největší pravděpodobností pochází námět i pro tenhle film, byť to není nikde v titulcích přiznáno). Z řemeslného hlediska je animace velmi super, Trnkovo studio loutky zvládá jako málo kdo, ale brakové zkazky v podání Jiřího Suchého působí neskutečně prachbídně a bez jakékoliv šťávy podvratné úchylity, kterou by měli mět a větší propracovanost by si zasloužila i hudba, podoba loutek a kulis a i když je tu titulní Kačenka v upnutém živůtku s kulovnicí v rukou, tak to na víc jak průměr nestačí. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

No teda, loutkový film a přitom asi nejkrvavější dílo čs. kinematografie, takový morytát. Ale námět je nepochybě dost starý, populární a dokonce mezinárodní. Henri Pourrat má podobnou francouzskou pověst (O řeřavých očích), která tvoří i základ jeho románu Kašpar z hor. Podobný motiv likvidace lumpů statečným děvčetem je přece v Ali Babovi. A v knihovniččce mám knížečku lidového čtení tak z poloviny 19. stol. s názvem Sličná Rozárka, děwče srdnaté, které v děsné noci koně i loupežnického wůdce zagalo (vydáno w Gihlawě, Ripplůw tisk a sklad) , která má podobný námět. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama