Reklama

Reklama

Válka podle médií

  • USA WMD: Weapons of Mass Deception
všechny plakáty

Obsahy(1)

Namíchej příběhy, emoce a informace! Diváci přestanou přemýšlet a začnou prožívat! Zrodil se "infotainment", zábavný informační obraz našeho světa - v tomto případě irácké války. Britský dokument "Válka o Irák trvala sedm set dvacet hodin. Snažil jsem se sledovat všechny důležité události, snažil jsem se být u všeho. Ale bylo naše zpravodajství objektivní?" uvažuje žurnalista DANNY SCHECHTER. "Vláda prezidenta Bushe využila útoku z 11. září jako záminky pro uskutečnění tajných plánů k invazi do Iráku, které měla připraveny už před tímto datem. Média byla zmobilizována, aby podporovala válku proti teroru. Ameriku zaplavila vlna patriotismu. Televizní moderátoři si připnuli na klopy vlaječky..." takto uvažuje průvodce pořadem, který natočila britská produkční společnost Globalvision. Nejde o objektivní nezaujatou analýzu, ale naopak o vášnivě zaujatý pohled člověk, který události interpretuje svým autorským pohledem. Má pravdu on nebo mediální tým prezidenta Bushe? Uvažujme všechny argumenty a nehledejme jednobarevné odpovědi. O ty vlastně nejde, tento film nás především upozorňuje na možnosti využití a zneužití médií v moderním globalizovaném světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jako by někoho překvapovalo, že média byla, jsou a navždy budou "pouze" další z válečných zbraní. Skutečně nechápu, co bychom od nich měli vlastně chtít. Snad nezávislé zpravodajství? Co to vlastně znamená? Rozhodně jsem zvědavější na oficiální americkou propagandu než na názory nějakých potrhlých idealistických jednotlivců, jimiž tito nezávislí novináři většinou bývají. A taky rád bych viděl dokument o tom, jak o válce v Iráku referovala irácká média nebo třeba taková Al-Džazíra - už jsem viděl, a nebylo to o moc lepší. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poučný, byť poněkud ke škodě věci příliš subjektivní pohled na smutný stav věcí v případě činnosti >hlídacích psů demokracie< , mimo jiné i v zemi, která je synonymem svobody slova a svobody vůbec. Smysluplný dokumentární film by ovšem vyžadoval hlubší rozbor a širší pohled na >prodejnost< médií, včetně důkladného zhodnocení úlohy těch, kdo média skutečně ovládají... ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Je to zkrátka tak, média do jisté míry určují to, co si myslíme a jak uvažujeme. A mnoho z nás si toho ani není neuvědomuje. Kdyby alespoň informace, které nabízí byli hodnotné a kvalitní... Jenže jsou jen útžkovité, musí člověka bavit, jsou vytržené z kontextu... Hrůza. Přesně jako psal Postman ve své knize Ubavit se k smrti. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

Zde se potvrzuje, že válečné zpravodajství bylo ovlivňováno, cenzurováno a přizpůsobováno. Že novináři byli závislí na jednom z aktérů války a tím sami sebe cenzurovali a stali se lehce vydíratelnými. Je přeci jasné, že pokud Vás v předních liniích chrání, nebudete o nich psát, že používají zakázané střelivo (ochuzený uran) a zakázané bomby (tříštivé) i proti civilním cílům. Ale stejně: USA je policajt, kterej lže, mlátí zloděje a střílí vrahy i když u nich nenajde zbraň. Lepší, než mít v sousedství nevyzpytatelnou zemi s diktátorem v čele. ()

Reklama

Reklama