Reklama

Reklama

Bitva o Okinawu

  • Japonsko Taiheijó sensó to himejuri butai (více)

Obsahy(1)

Největší obojživelná operace války v Pacifiku stála životy více než 120 tisíc vojáků a téměř stejného počtu civilistů. Bitva o Okinawu trvala od konce března do června 1945 a zahrnovala jak pozemní, tak námořní boje. Po těžkých střetech na Iwo Jimě bylo oběma stranám jasné, že válka zdaleka není dobojována. Američané ve svém plánu útoku na Japonsko od začátku počítali se získáním ostrova Okinawa. Tady se však již několik měsíců připravovala k obraně 32. armáda, podporovaná navíc sebevražednými letci kamikaze. Američané sice měli početní i technickou převahou, přesto se výsledek bitvy nikdo neodvážil předpovídat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

stub 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o evidentně nízkorozpočtový válečný snímek, navíc v italské koprodukci, to vlastně docela ujde. Nejhůře se na filmu podepsal střihač, kterému není svaté zhola nic, volba mezi českým a italským dabingem rovněž příliš nepotěší - zmíněné nedostatky se však, vzhledem ke krátké stopáži, dají ustát; důstojné srovnání se "stejnojmennou" prací Kihachiho Okamota však dílko nesnese. Na druhou stranu, jakási atmosféra ve filmu existuje, člověk se něco málo dozví (i když, vzhledem k téměř dokumentárnímu charakteru pojetí, by informací mohlo být podstatně více) a hraje v něm několik dobrých herců (Toru Abe, So Yamamura...), byť příliš prostoru nedostávají. Drobná reakce na igiho: nemyslím, že "Řitkové" budou trendisti a už vůbec ne, že objíždějí festivaly - prostě našli na trhu mezeru v podobě (především) válečných filmů a dokumentů a s tím se "svezla" i japonská produkce, o kvalitě samozřejmě nepolemizuji. A malá reakce na Subjektiva: ano, hromadné sebevraždy na Okinawě byly bezesporu "...hloupými činy lidí s propagandou vymytým mozkem..." - ale to se jim mají filmaři vysmívat, vymazat je z historie, nebo co?? V součtu - kdybych bral v potaz kvalitu české edice, musel bych jít o hvězdu dolů...jinak docela dobré ** ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Yeah, Japonci sa dali dokopy s Talianmi a vytvorili tento film. Ako dobre viem Taliani moc dobre filmy na temu z 2. svetovej vojny nemaju. Cakal som skor dlhsi film plny velkolepych bitiek o branenie Okinawy obetavymi Japoncami. Lenze nic z toho sa v tomto filme nekona, len sem tam nejake vybuchy a pobehovanie Japoncov po luke s vykrikom BANZAIIIII:)))) Dost ubohe boli aj tie bitky lodi a lietadiel, bolo vidiet ze su to lacne makety malych hraciek, ktore mi pripomenuli nespocet variacii na temu Godzilla:) Kazdy vo filme na strane Japoncov bol ochotni obetovat svoj zivot, ale hlavny dostojnik si povedal ze ho popravi jeho vlastny vojak. Ten mu stal hlavu si myslim, pretoze to ani neukazali. Niezeby chytil do ruky pusku a pripojil sa k svojim vojakom, to by bolo skor rozumnejsie ako utratit svoj zivot nezmyselnou vrazdou od vlastneho vojaka. Zhruba povedane som cakal ovela lepsie spracovany film co sa tyka invazie Americanov na Okinawu. Skoda, ze tento film mi pripadal taky nezazivny a trocha nudny:( ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mistrovský tah vnucení italského dabingu do úst japonských herců úspěšně podtrhl kvalitu tohoto díla. Jako válečný film ukazující velkolepé boje selhává, neboť rozpočet je neuvěřitelně chudičký a chybí též okinawská specifika. Jako válečný film vzdělávající selhává, neboť nechává vojska pobíhat od lokace k lokaci, aniž by bylo zřejmé, o jakou lokaci se jedná a proč je tak nutné o ni bojovat a musí se o ni bojovat právě tím a tím způsobem. Jako válečné drama o lidech selhává, neboť se nezmůže než na to, že ve válce lidé umírají a lásky trhají se na kusy. A Američané samozřejmě bombardují především civilisty. Pronášejí se proslovy. A co vnímám jako nejhorší, páchají se romantické idealizované sebevraždy, které s výjimkou důstojníků zjevně nejsou než hloupým činem člověka s prapagandou vymytým mozkem, ale tvůrci si to odmítají přiznat, neboť se možná bojí, že by pošpinili památku mrtvých. Pošpinili tak oči živých. Silná *. To stub: Mohly by zůstat tragické, ale bez romantizujícího pojetí. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Tento zmatený filmeček je velice nepoveden. To mají ostatní hodnotící pravdu. Když řeknu, že český dabing stojí za vyliž prdel, spíše ho chválím. Přesto je vcelku zajímavý. Nezapomeňme, že byl natočen pradávno, tedy v roce kdy jsem se narodil, což je velmi pradávno. Dodíval jsem se do konce zejména z toho důvodu, že tento naivní snímek je pohled poražené země a zdecimovaného národa, který zmaten císařem jiný národ napadl a teď se účtuje. Všechny filmy o Okinawě, co jsem viděl byl pohled američanů. Hrdě bojovali, hrdě umírali. Ať tak, či tak japoncům více sluší výroba aut a ne válka. ()

igi B.

všechny recenze uživatele

Jen tak čistě informatigivně: Další psycho z >Řitního výtěru< ! . . . Na dvd s válečným filmem "Bitva o Okinawu" - http://www.csfd.cz/film/190245-bitva-o-okinawu-taiheiyo-senso-to-himeyuri-butai-linferno-di-okinawa/ - místo originální japonské (!) zvukové stopy (viz http://www.imdb.com/title/tt0194216/ ) italský (!) dabing!... :-( . . . Ano, Itálie je koproducentem filmu - no a co?!... . . . Stejně tak je zmrvený i formát obrazu, kde do úvodních titulků je původní formát 2.35:1 a najednou ořez na cca 1.66:1 (fakt se mi to nechtělo měřit...)! - - - - - Tak už opravdu nevím, co je to za lidi, co produkují tyhle shity. Úplně vidím partu vytrendovaných debilů, jak se jezdí producírovat někam na filmové festivaly a přitom je to jen pár ignorantských nýmandů, parazitujících těmihle podivnými kšefty na domácím trhu s dvd. Ano nenaděláme nic - jen jedno: Prostě tyhle paskvily N E K U P O V A T ! ! ! - - - - - P.S. Paní u nás v trafice je zlatá a moudrá žena - tyhle sračky mi po otestování uznale bere zpět a vrací v remitendě... ;-] - - - - - P.P.S. Budiž tato informace nebrána jako řadový komentář. Po odeznění její aktuálnosti bude smazána. ()

Zajímavosti (1)

  • Japonci bojují ve filmu většinou americkými zbraněmi. Skutečně japonské zbraně je možné zahlédnout jen v několika málo záběrech. (Zodiak455)

Reklama

Reklama