Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Strašlivé rozporuplný film. Na jednu stranu vyspělý vizuál, luxusní hudba a tak celkově je to dost možná nejlépe vypadající ruský historický film, výborné herecké výkony a dobová atmosféra, jenže co naplat, když je to celé tak neskutečně chaoticky odvyprávěné. Už od začátku je dost náročné se ve filmu vůbec zorientovat a i poté jsou motivace postav jednou velkou záhadou. Korunu tomu dodává divný závěr, který se nese na prokřesťanské vlně. Závěrečné dobývání je poněkud odfláknuté. Paradoxně jsou vystřižené scény pomalu lepší jak samotný film. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Drahá a pečivá výprava plus cca 20 minut celkem strhujících válečných scén, toť klady 133' trvajícího, ambicemi přetékajícího filmu. A teď už jen ten humus. I kdyby se vynechal ten kýčovitej křestní závěr v barvách obrázků Strážní věže, tak by to celý byla nacionalisticky-křesťanská propaganda sloužící Putinovi k upevňování národní hrdosti. Hlavnímu hrdinovi by spíš slušelo serfařský prkno v Pobřežní hlídce a i tam by patřil k hereckému podprůměru. Ruská duše, ruská mentalita - to překládá můj mozek, jako afektovaný přehrávání s gesty herců, který mi často nedávají vůbec smysl. Zpomalovačky - a to tak že fakt pomalé a velmi časté - klasické to způsoby b-čkových režisérů.To, že se to odehrává celý v bahně ani náhodou neznamená, že by to bylo alespoň z 50% historicky věrohodné. Schválně si v blízký době pustím Andreje Rubleva a vůbec nevadí jiné století. Samotnýho by mě zajímalo, jestli tam taky uvidím tohle přehrávající čůrákování anebo budu znova tak nadšenej jako kdysi. Dost si přeju aby Andrej Kravčuk byl žabař a Tarkovskij zůstal i nadále pro mne géniem. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Rusi sa rozhodli natočiť poriadny historický veľkofilm, čo sa im vlastne aj podarilo, len škoda, že nakoniec zlyhali v tom, v čom ani vôbec nemuseli. Kvalitné filmy tohto žánru si kľudne vystačia aj s jednoduchším scenárom, tak veľká škoda, že v podobnom štýle sa neniesol aj Viking. Príbeh je dosť prepracovaný a veľkolepý, ale prišiel mi, akoby bol zostrihaný z nejakej minisérie a niektoré dôležité časti chýbali. Kvôli tomuto síce o nejakých hluchých miestach nemôže byť ani reči, tu sa v tých dvoch hodinách toho udeje toľko, ako bežne v celom seriály, takže tempo je poriadne dynamické, ale celé to pôsobí poriadne nekompaktne a každú chvíľu som musel premýšľať, o čo práve ktorej postave ide, prípadne, kto je práve s kým, lebo toto sa neustále menilo. A tiež nie som moc spokojný s tým, akým smerom sa dej začne uberať v poslednej tretine, takýto film si zaslúži niečo lepšie, než kresťanskú agitku, aj keď pozerať sa na to stále dá. A preto som mal čiastočný problém aj s postavami, s obsadením nemám najmenší problém, všetky dôležité postavy mi prišli dostatočne charizmatické a dobre zahrané, páčilo sa mi aj ženské duo, ale keďže som sa často strácal v ich motiváciách, prípadne sa s nimi vôbec nestotožňoval, k nikomu som si nedokázal vytvoriť lepší vzťah. Ale po ostatných stránkach už môžem našťastie len chváliť. Akcie zase nie je až tak moc, ale všetky sekvencie sú perfektne natočené, technicky prvotriedne zvládnuté, veľkolepé, ideálne drsné a s dostatkom výborných momentov. Všetky bojové scény ma dosť bavili, pričom poteší, že sa často venujú útokom na hradby a vrcholom filmu je rozhodne obrana pevnosti proti kočovníkom v strede filmu, tu som už bol miestami nadšený. Ale celý film je technicky špičkovo zvládnutý, kamera, efekty, výprava, masové scény, lokácie, tu sa nedá nič vytknúť. A aj hudba sa mi páčila. Takže ma určite trochu mrzí, že nemôžem hodnotiť lepšie, chcelo by to prehľadnejší scenár a postavy, ale inak som veľmi spokojný, tých kladov je tu tak veľa, že sa Viking rozhodne pozrieť oplatí a možno aj opakovane, pri ďalšom pozretí by som sa už orientoval určite lepšie. 69% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka vizuálneho zobrazenia historického sveta ( výprava, kostýmy ) a technického prevedenia bojových scén, ide o jeden z najlepších historických spektáklov posledných rokov. Lenže snímok obsahuje aj dialógové scény a tie akoby vypadli z nejakého slovenského televízneho seriálu plného intríg a umelej romantiky. Viem si preto predstaviť, ako by taká pocta nejakému ( ako spomína Cervenak ) Slovanskému kráľovičovi dopadla. Malo by to všetko, okrem tých bojov. A šup s tým rovno na TV Šľachtičná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Akční historický thriller z období vikingů. A navíc v ruské produkci. Není to zlé, ale při sledování filmu budete mít pocit, že tu je tak nějak všechno, co se dalo očekávat a není tu nic moc navíc. Násilí, které je zde zobrazováno, mi přišlo tak nějak jako násilí samo pro sebe, na efekt, než z jakéhokoli jiného důvodu, postavy mě nezaujaly. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • V květnu 2016 byl na jedné z lokací natáčení otevřen první ruský filmový park – Kinopark „Viking“. Park se nachází na Krymu nedaleko obce Pereval'ne. (Všežrout)
  • Okrem Ruska, kde prebiehala väčšina natáčania, pracovali filmári aj v talianskej Ravenne. (MikaelSVK)
  • Kostýmoví dizajnéri v rámci príprav na film navštívili viacero miest a krajín ako Čínu, Indiu, Fínsko, Švédsko, lotyšskú metropolu Riga či bieloruský Minsk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama