Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

genetique 

všechny recenze uživatele

Špinavý, drsný, temný, husto natočený a zároveň aj citovo veľmi naviazaný western, ja ani neviem, prečo dávam len za štyri. Skvelý príbeh, absolútne ma prekvapila jeho neohranosť. Trošku hádam viac rozťahaný a pár kecov navyše tu bolo, ale inak bezchybný snímok, ktorý stojí za to. Zatiaľ, spolu s 'Open Range' určite najlepší novodobý western pre mňa, nielen pre jeho koniec. 85%. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Snaha vystavět emoce na brutálních záběrech násilí u mě vedla spíše k odtažitosti. Vzpomněl jsem si dokonce na Umučení Ježíše Krista (bičování) a Sin City (rozdrcená hlava - několikrát). Navíc první půle byla dějově nudná. Ale zase musím uznat, že herecké výkony jsou skvělé a film má několik zajímavých momentů. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Drsný western od protinožců z pera Nicka Cavea. Kdo má v oblibě Caveovy zhudebněné básně, bude se při sledování filmu cítit jako doma, protože jde vlastně o další "mordýřskou baladu", ale v podobě celovečerního filmu. Režisér John Hillcoat, který má na svědomí 80% všech Caveových klipů, dokazuje, že si umí poradit i s delší stopáží. A samozřejmě takový film ani nemůže nemít výbornou hudbu (opět Nick spolu s členem Bad Seeds Warrenem Ellisem). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Nick Cave .. Nádherné záběry zdánlivě nehostinné Australské krajiny na jejímž písku se odehraje typický westernový souboj bandy padouchů a strážců zákona. V titulcích se za sekcí scénář a hudba objevilo stejné jméno: Nick Cave, který se se tímto po letech vrací k psaní nejen hudby, ale i samotného filmu. Ten nepostrádá depresivní nádech a spoustu filozofování. Jenže zápletka je v podstatě dosti jednoduchá a tak je délka filmu zaplňována různými dlouhými záběry přírody apod. Ty sice tvoří zvláštní atmosféru, ale ve výsledku spíše ruší a nedovolují navodit nějaké tempo a napětí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nicku Cave, ty jedeš...bylo to tak vždycky a jak nasvědčuje tohle proniknutí do filmového světa, ještě dlouho to tak bude. Takřka neobývaná pustina oplývající zvláštní krásou, sestava zvláštních hrdinů, syrovost, podmanivá hudba a dialogy...kde já jsem to už viděl? Bylo to černobílý a vařil do toho Neil Young a byla to dokonalost. Čímž nechci říct, že by si snad Proposition půjčovalo něco z Mrtvého Muže, to ani náhodou. Jen ten styl je dost podobný. Cestou z kina jsem schválně vyhlížel Měsíc, ale bohužel, bylo zrovna zataženo;) ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Jeden ze střelců na začátku se jmenuje Jack Bradshaw. Ačkoli je děj filmu fiktivní, tak v devatenáctém století v Austrálii skutečně žil bandita tohoto jména. (Othello)
  • Kapitán Stanley (Ray Winstone) použil vo filme citáciu Dorothy Parker "What fresh Hell is this?", keď vravel o Austrálii, no v dobe, kedy sa odohráva dej snímky, nebola ešte na svete. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama