Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Zase som sa nabažil vojny tak ako to mám rád. Výborný vojnový veľkofilm založený na historických faktoch a doplnený o autentické zábery. Bitka o Midway sa spočiatku vyvíjala v prospech Japonského cisárstva no neskôr sa moment prekvapenia skončil a oprátok sa chytili Američania. Yamamoto bol veľmi dobrý stratég, no šťastie sa tentoraz priklonilo na stranu USA. Doporučujem vojnovým nadšencom. 90% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa dnes už takéto veľkofilmy nerobia. Film o najväčšej letecko-námornickej bitke v druhej svetovej vojne je hlavne pre vojnových nadšencov veľkým lákadlom. Oceňujem veľmi citlivo a nenápadne zakomponované dobové zábery, ktoré si menej všímavý divák ani nevšimne. Americká i japonská strana dostávajú vo filme takmer rovnaký priestor a stratégia obidvoch velení vyplňuje hlavne prvú polovicu filmu. Romantická linka pôsobí tak nejak navyše, ale letecké nálety a súboje potešia, preto sú slabiny filmu rýchlo zabudnuté. Poraziť takú japonskú silu, to je malý zázrak. Tomuto zázraku vzdali hold mnohí a medzi nimi aj vojnoví nadšenci zo skupiny SABATON v skladbe s rovnakým názvom - Midway .80%. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový ten klasický válečný americký film, který mě nějak moc nebere. Jsou zde skvělí herci, kdy mě překvapil Henry Fonda, který tu pro mě hodně zestárnul (nedávno jsem viděl filmy, kde byl přece jen mladší), ale nejvíce zaujal Charlton Heston. Přece jen měl hlavní roli. Skoro jsem si myslel, že na boje nedojde, protože první hodina je celkem o ničem, spíše vztahová, ale ono se to nakonec povedlo. Ten konec ale až tak klasický není a zaujal. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnocení... Filmy, stavící nikoli na hereckých výkonech, ale na efektech a filmových tricích, mají jeden neradostný a zákonitý osud, zastarávají. Ve filmu hojně užívaná zadní projekce působí dneska dosti směšně a kontrast mezi zcela neostrými autentickými záběry, neostrými exteriérovými záběry z doby vzniku filmu a ostrými ateliérovými záběry je při sledování z DVD velmi citelný. Ještě patrnější to samozřejmě musí být při sledování z BR. Přesto jde o velmi dobře natočený válečný film, který navíc skutečné válečné události reprodukuje velmi věrně. Celkový dojem 75% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Subjektiv, sportovec ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

film poplatný dobe svojho natáčania. Dnes by sa to trikmi len tak hemžilo, tu sa autori pokúsili "vylepšiť" film dokumentárnymi zábermi. Celé je to o tom, ako sa dali Japonci "napáliť a oklamať" v Tichomorí. Ale aj o skvelej stratégii Nimitza. Oceňujem plejádu skvelých hercov. už len z úcty k nim pridávam bod. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • V době bitvy byly hlavními typy US Navy stíhačky F4F Wildcat, bombardéry SDB Dauntless a torpédové TBD Devastator. Přímo na Midway bylo i pár stíhaček námořní pěchoty F2A Buffalo, bombardéry Vindicator a armádní bombardéry B-17 a B-26. Ve filmu ale lze na historických záběrech spatřit i letouny, které v té době ještě nebyly ve výzbroji nebo ani nebyly ve vývoji. Konkrétně stíhací F6F Hellcat, F4U Corsair nebo bombardér TBF Avenger. Případně stíhačky P-40 Warhawk, které v době útoky na Midwayi vůbec nebyly umístěné.  Záběr exploze letounu kapitána Gartha (Charlton Heston) dokonce nepochází z 2. světové války, ale jedná se o nehodu proudového F9F Panther z období Korejské války. (Foxhound#1)
  • Pilot bombardéru TBD Devastator George H. Gay, který byl v této bitvě sestřelen a jeho osud je ve filmu rovněž zmíněn, strávil ve vodě přes 30 hodin, než byl vyloven záchranáři. Díky svému sestřelení jako jediný ze squadrony VT-8 přežil útok na japonské letadlové lodě a byl poté vyznamenám námořním křížem. Zemřel v roce 1994 ve věku 77 let. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama