Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

monolog 

všechny recenze uživatele

skvělej válečnej velkofilm. a sem to označení opravdu patří. všechny ty záběry se opravdu vyvořily pro filmaře (pokud nejsou autentický). neuvěřitelné herecké obsazení a výkony dělají z tohohle snímku jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. za zmínku taky stojí, že společně s filmy MacArthur a Tora! Tora! Tora! to vytváří jeden z nejjednotnějších pohledů na nějaké ze světových bojišť druhé velké války. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem rest a musím uznat, že i když tenhle film už trochu ohlodal zub času, tak je určitě tahle stará verze o trošku lepší než ta od Emmericha. Hlavně v tom jak pracuje s postavami které jsou ztvárněné charizmatickými hvězdami 70 let v čele s mým oblíbencem Hestonem. V bojových scénách se pak uplatní starý dobrý praktický efekty, který sice už trochu zestárly, ale pořád se na to kouká o něco líp než když je všechno před zeleným pozadím. Baví mě obě verze této bitvy, ale tady hvězdu přidám, abych ten rozdíl vyjádřil.70% ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Další z válečných snímků, který se svým pojetím blíží hranému dokumentu, což však nic neubírá na jeho kvalitách. Skutečně vynikající film se super hvězdným obsazením celkem věrně vykreslující asi nejvýznamnější válečné střetnutí, které znamenalo zásadní zlom ve vývoji II. sv. války v Tichomoří. USA zde potopením 4 japonských letadlových lodí zlomily do té doby trvající hegemonii císařského válečného námořnictva. Film nepřímo navazuje na další vynikající válečný velkofilm Tora Tora Tora, který taky v podstatě formou hraného dokumentu popisuje začátek války v Tichomoří – napadení námořní základny USA Pearl Harbor japonským loďstvem. Opět jako u dalších válečných filmů z 60-tych a 70-tych let zůstává pro mě otázkou a záhadou, jak režiséři a producenti dokázali dát dohromady tolik filmových hvězd. Dnes stojí film na jedné, max. dvou hvězdách či super hvězdách za honorář 10 – 30 mil. USD za film. Neumím si představit, kolik by dnes musel producent dohromady zaplatit hercům jako Henry Fonda, Charlton Heston, Robert Mitchum, James Coburn, Hal Holbrook, Glenn Ford, Clif Robertson, Tom Selleck a další. To je jakoby dnes chtěl někdo dát dohromady do jednoho filmu herce jako Tom Hanks, Jude Law, Brad Pitt, Orlando Bloom, Tom Cruise, Bruce Willis, Sylvester Stallone, Michael Douglas nebo Richard Gere. Neumím si to představit. Každopádně Bitva O Midway i právě proto stojí za 5. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Nudně ušlechtilá ilustrace jedné významné bitvy. Obsazení se jen hemží herci zvučných jmen, dohromady ale nemají co hrát. Nejošklivější je masivní recyklace záběrů z jiných válečných velkofilmů, které občas (skoro pokaždé) nepasují s okolními záběry (Japonci startují na Midway s podvěšenými torpédy, útočí na Yorktown a kolem jsou přístavní jeřáby, uprostřed náletu na ostrov přistává B-17 a třešnička na dortíčku, když se Heston rozbije o palubu, je použit záběr nehody jakéhosi proudového letounu tak z poloviny 50. let). Tahle recyklace připravila film o jednu hvězdičku. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci vojnový veľkofilm nabitý hereckými (väčšinou už nežijúcimi) esami minulého storočia s miestami až dokumentaristickou presnosťou. Tvorcovia sa za každú cenu snažili držať historických faktov, čo ale niekedy uberá filmu na dynamike. Aj keď leteckým a námorným bitkám moc neholdujem, bolo zaujímavé sledovať, ako si generáli Nimitz a Yamato posielajú vzdušné pozdravy a ako veľmi chceli amíci japoncom po pár mesiacoch odplatiť natrhnutú riť z Pearl Harboru. Squelé. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • Desiaty najpopulárnejší film v USA v roku 1976. (westerns)
  • Film bol druhým zo štyroch filmov vydaných so zvukovým mixom s názvom Sensurround. Jeho cieľom bolo vylepšiť zvukový zážitok počas premietania filmov. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama