Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodruh James Coburn se rozhodne zachránit bývalou ženu a své děti, které unesla Světová aktivistická revoluční armáda. Na pomoc povolá skupinu rogalistů…
Americký průmyslník Jonas Bracken, který žije v Řecku, odchází na schůzku na loď a v jeho přepychovém domě zůstává se služebnictvem jen manželka Ellen a děti Jimmy a Susie. Zanedlouho do domu vniknou postavy v maskách. Služebnictvo je pobito, Ellen s dětmi unesena.
Tragédie se ihned objeví na titulních stránkách všech novin a do vyšetřování se energicky pouští inspektor Nikolidis se synovcem Dimitrim. Únosci se brzy ozvou. Jde o členy tzv. Světové aktivistické revoluční armády, která bojuje proti imperialismu a za osvobození utlačovaných. Jonas Bracken si má přichystat pět milionů dolarů. Další pokyny budou následovat.
O únosu se dozvídá i dobrodruh Jim McCabe, první manžel Ellen a otec Jimmyho. Manželé se rozvedli tak brzy, že chlapec ani neví, že je Bracken jeho nevlastní otec. A protože je jasné, že inspektor bude postupovat klasickými metodami a na srdci mu snad ještě víc než osvobození rukojmích leží pochytání bandy teroristů, rozhodne se McCabe – přestože se právě chystal odjet – podniknout osvobozovací akci na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Han22 

všechny recenze uživatele

Coburn byl v půlce 70. let v kurzu, jen v roce 1976 je to jeho třetí film. A poněkud zvláštní film. Začíná to jako realistický thriler o únosu - teroristi unesou manželku a děti magnáta, ten nemá dost peněz, policajti vedeni zaťatým komisařem chtějí spíše pobít teroristy než zachraňovat rukojmí. A tak se do toho vloží exmanžel, pašerák a pilot, který sám vypátrá sídlo vysoko ve skalách a se skupinou rogalistů se vydá na záchrannou akci. A tady se realistický thriler mění na hloupou pitominu - hrdina se za pár dní naučí s rogalem, pak přesvědčí cizí rogalisty aby s ním šli do akce a ti bez výcviku mistrně ovládají samopaly, granáty a odolávají beze strachu zdrcující přesile teroristů. Prostě brak, ovšem brak perfektně natočený a zábavný. Závěrečná cca 20 minutová řežba je čistokrevný akční film až s válečným feelingem a Coburn hrdina bez bázně a hany. ČSFD se výjimečně v žánrech nespletla, tohle se dá označit za akčňák, pitomý ale zábavný. PS: Francouzský šansoniér Aznavour hraje řeckého poldu (a kupodivu slušně) :) ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Správmý akční film ze 70tých let s krotkým, ale stále drsným Coburnem. Děj je sice blbý, ale pro akci dostačující. Využití Řecka je geniální tah, který filmu dává nejen malebnost, ale hlavně atmosféru (hlavně závěrečná řežba v klášteře). Jediné co zamrzí je nedostatek drsnější akce. Celkově se jedná o naivní kousek s jasným poselstvím boje proti levicovému terorismu, který v oné době byl aktuální. ()

Reklama

Themyth 

všechny recenze uživatele

Snímok bol natočený napínavou formou. Nemal som ani sekundu čas na nudu. Keď príde James Coburn s pomocou svojich konexií na to, že bývalú manželku a ich spoločného syna plus jej malú dcérku držia rukojemníci v zajatí v kláštore Meteora na vysokej skale, dostane podnetný nápad dostať sa nepozorovane k nim pomocou rogala pod rúškom tmy. Znie to zaujímavo a zaujímavé to vskutku aj je. či sa jedná o tzv. béčkový alebo áčkový film je riešenie zbytočné. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na 70. roky zaujímavé a celkom moderné spojenie oslobodzovania za pomoci rogala a akčnej zápletky. Kvitujem, že na vec sa ide už od začiatku, žiadne dlhé spoznávania. Aj keď je Coburn na takúto akčnejšiu polohu pristarý, svoje si v podstate zastane; škoda, že Harry Andrews dostal iba malú rolu v úvode. Akurátna stopáž a exotické Grécko sú tiež fajn. Aj keď sa nejedná o žiadny svetoborný akčnák, námet je predsalen jednoduchší, rozhodne nenudí a aj zabaví. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som sa dostal omylom (myslel som, že idem pozerať Orol pristál), ale neľutujem. Spočiatku klasický príbeh únosu mnaželky a detí z bohatej rodinky sa postupne rozvinie v čistokrvný akčňák s extrémne šialeným nápadom vyslobodenia (teroristi sa ukrývajú v nedostupnej pevnosti a tatík 2 (James Coburn) sa s pomocou skupinky rogalistov pokúsi pristáť priamo do úkrytu teroristov a zneškodniť celú partičku skôr ako dorazí polícia, ktorá nemá v pláne vyjednávať) - znie to šialene a je to šialené, ale je to v skutku kvalitne nakrútené a ani minútu som nemal pocit zbytočnosti ako napr. u Komanda, ktoré mi najviac pripomínalo tento kúsok. Proste remeselne profesiálne zvládnutá nekompromisná akcia ako má byť. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama