Reklama

Reklama

Obsahy(1)

9. dubna 1940 okupují německá vojska Dánsko. Přestože se dánská vláda rozhodne s okupanty spolupracovat, někteří obyvatelé s tím nesouhlasí a vstupují do aktivního odboje. Film natočený podle skutečných historických událostí vypráví o odbojové skupině působící ve venkovské oblasti východního Jutska. Skupina zdejších obyvatel převezme materiál shazovaný britskými letadly a poskytne úkryt parašutistům. To, co se místnímu majiteli hostince, jeho rodině a několika přátelům zpočátku jeví jako napínavé a vcelku neškodné dobrodružství, se brzy změní v rozsáhlou tragédii. Přestože je snímek svým laděním spíše intimní a o národní hrdosti a lidské důstojnosti vypovídá bez větší okázalosti, dokázal vzbudit silnější divácký ohlas než výpravné okupační drama Plamen a Citron z roku 2008. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Kdo říká, že film o válce musí nést vrstvu patosu a mít pachuť nacionalismu? Riisové, která si právem zaslouží přídomek "renesanční člověk", se povedl husarský kousek: vydala se jinou cestou, nade vše ostatní staví člověka a jeho emoce. Naprosto každý člověk ve filmu, každá postava, je skutečnou, uvěřitelnou, dýchající a cítící bytostí. O tom si novější české filmy podobného druhu (Lidice, Habermannův mlýn) mohou nechat jen zdát. [ 47. MFF KV, 10 evropských režisérů očima Variety ] ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Pokud tento film porovnám s Lidicemi, tak výtvor dvojice Nikolaev/Nellis je skutečně chudým příbuzným smutně se krčícím v rohu. Tento život je v zásadě stejně předvídatelný, ale natočený nesrovnatelně lépe, velmi přesvědčivě, a v závěru má sílu skutečně dojmout, a to i drsné povahy, např. mě. Lidice mě nedojaly vůbec, a pochybuju, že vůbec někoho. Plusem je i to, že se něco dozvíte o dánských dějinách, nebuďme egocentrici, odboj nebyl jen u nás. Stejně tak je zajímavý pohled Dánů na druhou světovou válku a okupaci. Zkrátka řemeslně perfektně zvládnutý snímek, který lze jen doporučit, až do konce se nebudete nudit. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film, který rozhodně není natočen špatně, bohužel ho ale nic neodlišuje od těch stovek dramat o druhé světové, které jste v posledních letech mohli vidět v kině. Už předem tedy víte, že když v polovině filmu začnou pronásledovat zlí nacisti dva mladé odbojáře, podaří se dvojici utéct, že se dočkáte nějakých lehce patetických projevů a že absence závěrečného dodatku o tom, kdo přežil a kdo zemřel, by v tomto případě byla neodpustitelná. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Temná história Dánska v období 2. svetovej vojny, 5 rokov pod nadvládou Nemecka a samotná dánska vláda sa rozhodla s Nemcami spolupracovať. Ale väčšina národa bola iného názoru a začal sa organizovať odboj. Od skromného začiatku s malými izolovanými skupinami odporu sa postupne vytváralo široké a dobré organizované hnutie, ktoré podporovala veľká väčšina obyvateľstva. Medzi nich patrila a odbojová skupina Hvidsten Grupbola dánska skupina odporu, ktorá bola prepojená na britskú tajnú organizáciu SOE7. Tí cvičili dánskych parašutistov, ale pomáhali aj materiálne (predovšetkým výbušninami). Činnosť tejto odbojovej skupiny, ako aj niekoľko ďalších bolo odhalených gestapom na podklade zrady výsadkára britskej armády. 11. marca 1944 v skorých hodinách bola väčšina tejto skupiny zatknutá a 8 členov skupiny dňa 29.6.1944 popravených.Film je o statočnosti, priateľstve ale aj o ochote zaplatiť aj najvyššiu cenu za svoje vlastenectvo. Mimoriadny je spôsob, akým film vykresľuje každodenný život v kombinácii s prvkom odporu a vojny a, že nezasahuje do násilia a brutality, ktoré sú u týchto filmov bežné. ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Smíchejte všechny filmy o druhé světové válce, koncentračních táborech, odsunu Němců, popřípadě podobných lidských válečných/poválečných hrůz a máte nový snímek. Očividně není třeba nekonvenčních filmových postupů, protože to přece nikdo nečeká. Stačí, když na konci budou titulky říkající, kdo jak dopadl, protože - je to přece podle pravdy! Ano, je to hrozné, ale šlo by to natočit i jinak. Dvě hodiny rozhovorů, prázdných výrazů, zbytečně protahovaných scén (je třeba všechno pořádně popsat), které už znáte, aniž byste film kdy viděli. Víte, jak co dopadne, víte, o co jde, a stejně se ty filmy prostě pořád natáčejí a já na ně jako pako neustále chodím. Takže: už nebudu chodit na filmy s podobnou tématikou, vždycky se pak rozčílím, že jsem strávila dvě hodiny u něčeho absolutně neoriginálního, co už bylo tolikrát předtím natočeno - a možná i líp. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama