Reklama

Reklama

Ryan

  • Kanada Ryan
Krátkometrážní / Animovaný / Dokumentární / Drama
Kanada, 2004, 14 min

Obsahy(1)

Film Ryan, režírovaný Chrisem Landrethem, je animovanou poctou kanadskému animátorovi Ryanu Larkinovi. Před třiceti lety vytvořil Ryan v Kanadské národní filmové komisi jedny z nejuznávanějších animovaných filmů své doby. Dnes žije z podpory a žebrá o drobné v centru Montrealu. Jak se umělecký génius dostal na takovou cestu? (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (26)

kchaja 

všechny recenze uživatele

Pro mě geniální nápad ztvárnění postav, kdy je tělesné schránky těla promítnut stav mysli jeho majitele. Tuším že film vznikl tak, že jeho tvůrce udělal rozhovor se samotným animátorem. A potom se snažil své pocity a postřehy ztvárnit animací, proto je i odpustitelná slabší obsahová stránka kterou vlastně nešlo příliš ovlivnit. Ale některé nápady braly dech. Výborná byla například termoska s alkoholem vztahující k Larkinovy skládající ruce s pokřikem "I love you!" :) ()

reygadas 

všechny recenze uživatele

Excelentný animovaný počin, ktorý by mal získať absolutórium vo svojom žánry. Psychedelické animované interview plné tých najšialenejších halucinácií autora Chris-a Landreth-a s kedysi revolučným kanadským animátorom Ryan-om Larkin-om, ktorý bol v minulosti závislý od kokaínu a dnes je alkoholikom žobrajúcim v uliciach Montrealu a žijúci z ruky do úst. Skutočne dokonalá pocta takmer zabudnutému géniovi animovaného filmu. ()

Reklama

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Oho, tak tohle byl moc dobrý film ze života. A to doslova, protože Ryan z názvu filmu není nikdo jiný, než slavný animátor ze 70. let, Ryan Larkin. Ten byl tak slavný, až se pod její tíhou propadl do změti alkoholu, kokainu a bezdomovectví, ze které se dostal až na začátku nového milénia díky shodě několika velkých náhod, o kterých si určitě přečtěte na anglické Wikipedii. Film má skvělou vizuální stránku, postavy vypadají realisticky (na tu dobu úctyhodný výkon), ale jsou různě zdeformované vším, co je v životě potkalo. Sám Ryan už je tak skoro jen vlastním stínem, chybí mu skoro celý obličej. I přesto dokáže režisér Chris Landreth (který sám ve filmu vystupuje, jelikož jde o jeho rozhovor s Ryanem) z neúplných obličejů vyždímat celkem dost emocí. [Oscary 2004] ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Třináctiminutový, animovaný film vyprávějící o životě kanaďana Ryana Larkina. Který byl animátorem šedesátých a sedmdesátých let. Studoval v Art School v Montrealu. Vytvořil pár animovaných filmečků, které můžete v tomto filmu shlédnout jako ukázky. Dokonce byl nominovánza Nejlepší animovaný film. Technika animace je pozoruhodná. A film sám o sobě je jaksi trošku morbidní. Ale přesto má v sobě zvláštní kouzlo. Hlavní postavou je samotný Ryan, který vypráví těžký život animátora. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepoznal som Ryana Larkina a je mi v podstate ukradnutý, ale toto je absolútne fenomenálne memento jeho dielu a osobe. Chris Landreth vedie rozhovovor so samotným Ryanom a jemu blízkymi osobami a všetko naokolo sa vizuálne "prispôsobuje" obsahu rozhovoru. Neuveriteľne kreatívne dielko s fascinujúcou animácou! Už v predchadzajúcom animáku autor riadne "zahaluzil" a očaril. Ryan je nesporne jeho vrchol, ktorý bude ťažko prekonávať! ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama