Reklama

Reklama

Podobenství na téma vztahu moci a podřízenosti, pojednané jako komorní psychologický příběh, nápaditě pracující s faustovskými motivy. Moc v něm představuje oblastní funkcionář stalinské éry, sluhu jeho bývalý osobní šofér, který po odchodu šéfa na vyšší post přebírá jeho milenku, přepychovou vilu a místo dirigenta pěveckého sboru. Když se u něj pán po letech objeví, nedokáže mu hrdina vzdorovat a opět se podřizuje jeho manipulacím. (NFA)

(více)

Recenze (3)

Ynés 

všechny recenze uživatele

Sedmý společný film režiséra Vadima Abdrašitova a scénáristy Alexandra Mindadzeho, v naší distribuci uváděný v pořadí jako třetí, je zajímavým podobenstvím, a to po Plumbum - nebezpečná hra (1986) opět na téma moci. Jejím nositelem však tentokrát není fanatický hoch, nýbrž postarší funkcionář stalinské éry. Stejně důležitou roli hraje také jeho podřízený, zpočátku naivní mladík, osobní řidič, sluha a posléze stejně nemilosrdný funkcionář zvaný Šakal. Konflikt, připomínající Bulgakovova "Mistra a Markétku," naznačuje, že oba hrdinové patří mezi ty tzv. bílé ďábly jako jejich předobraz z předchozího filmu autorské dvojice. Neustálé prolíání časových rovin, v jejichž rámci dokonce protagonisté potkávají sebe sama, jen podtrhuje skutečnost, jak málo se lidé mění. Snad jen okolnosti. Briana Čechová - program Semináře ruských filmů ve Veselí nad Moravou (2011) ()

pestak 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu skvělý film, který vystihuje problematiku společenské hierarchie a mocenských poměrů v bývalém sovětském svazu. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama