Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (392)

boshke 

všechny recenze uživatele

Ano, kdyby Susy věděla, jak funguje zámek na dveřích, tak by se z toho nic nestalo, jak ne nepravdivě podotýká celá řada mých vážených kolegů zde. Ono se taky ale nestává každý den - alespoň mně ne -, že se z vás trojice kriminálníků snaží vymámit panenku narvanou heroinem. Ano, člověk musel sem tam přivřít oko, u mne to však nic neměnilo na tom, že jsem byl napjat od začátku až do konce. A takovou zákeřnou zrůdu jako je Roat aby člověk pohledal... 90% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak křehká Audrey pozvolna proměňuje handicap ve výhodu.. Pomalejší rozjezd s Rambovým budoucím plukovníkem, nástup slizounka Arkina a pak už jen houstnoucí drámo, z kterého jde cítit divadelní původ na sto honů a jenž svým konstruktem dává vzpomenout na literárně-filozofický termín „suspension of disbelief“, což stručně řečeno znamená, že je vše tak poutavě podáno, až divák zapomene, jaký je to nesmysl.. Jen tak pro zajímavost a čistě hypoteticky, zkuste se někdy na Wait Until Dark dívat optikou, že postava Susy má zrak v pořádku a je nejlepším hercem v celé téhle „maškarádě“. To je teprve „potlačení nevíry“ a navíc s komediálními prvky! A co se týká tolik diskutovaného odšroubování žárovek - mrkněte na tu sebranku kolem hlavní hrdinky a musí vám být hned jasné, že poctivého nepálí.. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým se trojice kriminálníků pokouší získat panenku, je možná zbytečně komplikovaný, nicméně z dané situace vytěžuje maximum napětí. Rozehrávají nevyrovnanou partii, jejíž pravidla nedávají větší šanci hrdince. Susy však není úplně hloupá, naivní a důvěřivá, a navíc má přinejmenším tu výhodu, že zatraceně dobře slyší a k tomu, aby se mohla pohybovat, nepotřebuje světlo (což je nádherně demonstrováno v posledních minutách, zahalených zčásti do úplné tmy). Způsob, jakým scénář staví na jejím handicapu hraničí s morbiditou a souvisí s tím i můj největší problém s tímto filmem. Dokázal jsem si jej totiž velice živě představit jako ztřeštěnou komedii. Stačilo, aby zloději byli větší sympaťáci a hlavní hrdinka větší naivka. Námět k tomu opravdu vybízí. Navíc zde hlavního padoucha hraje Alan Arkin, kterého mám stále zafixovaného jako pošahaného kapitána ruské jaderné ponorky z komedie Rusové přicházejí, Rusové přicházejí… 80% Zajímavé komentáře: monolog, sud, genetique, Cimr ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Rozkošná Audrey Hepburn, ktorá svoju úlohu slepej naivnej manželky zvládla úplne bravúrne. Napínavý thriler odohrávajúci sa prevažne v jednej miestnosti, no dokonale vybudovaný a ani chvíľu nenudí. Prekombinovaný scenár a pre mňa veľmi milé prekvapenie. Čoraz viac začínam byť presvedčená, že dnešné odvary sa veľakrát (nie vždy) s klasickými thrilermi nedajú ani porovnávať. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Sevřený film s uhrančivou Audrey Hepburn. Kdo ji stejně jako já zná pouze z odlehčených veselejších rolí, bude určitě překvapen. Námět o slepé ženě, která se nechtěně ocitne v pozici překážky na cestě k tomu, aby skupina zločinců získala, co chce, je neotřelý a celá zápletka se stupňuje tak, aby v divákovi postupně budovala napětí. Jde o hru mezi fikanými podvodníčky a křehkou slepou ženou, která však není tak hloupá ani bezbranná, jak na první pohled vypadá. V žánru thriller jde rozhodně o výjimečný filmový kousek, který stojí za to vidět. ~(4,2)~ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Počas druhej svetovej vojny pracovala 16-ročná Audrey Hepburn (Susy Hendrix) ako dobrovoľná sestra v holandskej nemocnici. Počas bitky o Arnhem sa do nemocnice dostalo veľa zranených Spojencov. Jeden zo zranených vojakov, ktorému Audrey pomohla uzdraviť sa, bol mladý britský výsadkár – a budúci režisér – Terence Young, ktorý o viac ako 20 rokov neskôr režíroval film s Audrey, Čakaj, kým sa zotmie. (TheRoller)
  • „Wait Until Dark“ mělo jako původní hra od Fredericka Knotta premiéru 2. února 1966 v divadle Ethel Barrymore Theatre v New York City a odehrálo se 374 představení. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama