Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V čínské čtvrti v San Francisku je zavražděn Floyd Merkle a v okolí jeho detektivní kanceláře je nalezeno několik dalších mrtvých. Nejvíce podezřelým je soukromý detektiv Lou Peckinpaugh, který musí čelit podezření policie z vraždy svého společníka. Přitom kromě toho hledá odcizené doklady francouzského odbojového pracovníka Paula a pátrá po drahocených diamantech... Kriminální komedii natočil režisér Robert Moore. Příběh napsaný dramatikem a scenáristou Neilem Simonem těží v mnohém z klasického filmu Johna Hustona Maltézský sokol, stejně jako z neméně slavného romantického špionážního dramatu tvůrce Michaela Curtize Casablanca. Úlohu detektiva Peckinpaugha hraje Peter Falk (jeho neobyčejná popularita narostla díky seriálu Columbo, kde ztvárnil stejnojmennou postavu). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Scénárista Neil Simon a režisér Robert Moore natočili vynikající parodii na detektivky, 'Vraždu na večeři'. Na její úspěch navázali tímto filmem, tentokráte jde o parodii na kriminálky s Humphreyem Bogartem 'Casablanca' a 'Maltézský sokol'. Některé nápady jsou vynikající, ale celkově je ten film podstatně méně povedený než 'Vražda'. Navíc český dabing je příšerný. Josef Větrovec, dabující Petera Falka? Kdepak. A Jiřina Bohdalová - nerad to říkám - svým drsným hlasem naprosto zkazila herecký výkon Madeline Kahnové. Ale při dobré vůli se to i tak dá vidět bez větší újmy na zdraví. 60 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dobre, možno môže za mnohé český dabing a v origináli film vyznieva inak, respektíve vtipnejšie. Ale napriek tomu mám dojem, že takto sa pocta filmu noir vyznávať nemá. Príliš doslovné, ak uvážime fakt, že väčšina Američanov a filmových fanúšikov na svete vie, na čo sa odkazuje. Niečo relatívne podobné zopakovali začiatkom tisícročia Česi v Mazanom Filipovi, ale ešte menej mazanejšie. Nakoniec ma najviac pobavili Hergot a Schnell, ale aj táto scénka je skôr na prvú signálnu. Ani ten nekonečný sympaťák Falk mi tu nesadol. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip po falkovsku, a o pětadvacet let dřív. Samozřejmě tvůrci asi znali "Laciného detektiva", vždyť dabing vznikl na Barrandově už tři roky po vzniku, a je ozdobou tohoto dílka. Dialogy jsou opravdu mistrné, měl jsem možnost porovnávat je s anglickými titulky, a současní překladatelé (oficiální i warézoví) by tenhle film měli mít povinně jako součást znalostí. Jak si mistr K. M. W. vyhrál se slovy, kolikrát zcela změnil význam, a přesto udržel nit, a vytříbil vtip, to je lahoda. Hlas Josefa Větrovce se ke Colombovi opravdu nehodí, ale pokud mu nebudete odezírat ze rtů, zvyknete si rychle a rádi, protože JV je skvělý. Dokonale hrají a mluví také Jiřina Bohdalová, další zhruba pětice žen, samozřejmě Ota Sklenčka, Sobí Sejk i Jan Skopeček. Retra já můžu, a tahle parodie (na ostatní žánry zcela zapomeňte!) je skvělá. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Parodie na Casablancu a Maltézského sokola, která balancuje na hranici debility a geniality, což byl zcela určitě záměr. Skvěle jsem se bavil. Peter Falk je jako parodie na Bogarta luxusní. Všechna noirová klišé jsou vyhnána ad absurdum. A všem, co tu řeší dabing, překlad a Josefa Větrovce bych vzkázal jedno. Pusťte si to v originále. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Film navazuje na předchozí, tematicky podobnou Vraždu na večeři, v níž Peter Falk také hrál detektiva "drsné školy". Je to celkem sranda, ale Vražda na večeři je lepší, už kvůli obsazení (Sellers, Niven, Guiness...). V menších rolích zde jsou i někteří herci z Vraždy: James Coco, Eileen Brennan, James Cromwell. V roli číšníka se objeví Charles Emerson Winchester III. z M.A.S.H, David Ogden Stiers, dále se tu mihnou komici Sid Caesar a Phil Silvers. Co se týče dabingu, naplno souhlasím s Oskarem. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Reklama

Reklama