Reklama

Reklama

Star Trek VIII: První kontakt

  • USA Star Trek VIII: First Contact (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bitva o záchranu budoucnosti začala. Americký film na motivy slavného seriálu.  V pořadí osmý film (a druhý s posádkou Nové generace), nazvaný Star Trek: První kontakt (1996), patří bezesporu v sérii k těm nejlepším. V něm posádka hvězdné lodi Enterprise, vedená kapitánem Picardem (Patrick Stewart), podnikne bojovou misi do minulosti, přesněji řečeno do 21. století, aby zachránila budoucnost naší planety. Expanzivní civilizace Borg se totiž pokouší zabránit prvnímu kontaktu, ke kterému došlo 4. dubna 2063, aby mohla kolonizovat Zemi, nechráněnou spoluprací s dalšími vesmírnými druhy. Vedle neohrožené posádky Enterprise hrají důležitou roli v příběhu excentrický vynálezce nadsvětelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovnice Lily (Alfre Woodardová). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Thorn 

všechny recenze uživatele

Toto je dle mého názoru jednoznačně ten nejlepší film z celé série Star Trek. Už jen ta zápletka je naprosto skvělá. Borgové, největší nepřátelé Federace se náhle rozhodli zaútočit přímo na Zemi. Jejich pravý záměr je však ve skutečnosti ještě mnohem zlověstnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Vesmírná loď Enterprise se tak ocitá ve smrtícím obležení, ze kterého by tentokrát možná nemusela vyváznout. Kromě toho dojde také k cestě časem, jež by mohla všechno nenávratně změnit. K tomu všemu ještě přičtěme strhující napětí a místy vskutku až mrazivou atmosféru. Ve výsledku tu pak máme naprosto úžasné sci-fi a neuvěřitelně zábavnou podívanou, která je nejen správně akční, ale díky analogii s Bílou velrybou také patřičně hlubokomyslná. Borgové byli vždycky tím nejnebezpečnějším a zároveň nejzajímavějším nepřítelem z celého seriálu, takže vůbec není divu, že tento díl tak zabodoval. Režie se tentokrát ujal Jonathan Frakes, který dlouhá léta rovněž ztvárňoval komandéra Willa Rikera. Byla to určitě správná volba, protože tento snímek nabízí divákům fenomén Star Trek z úplně nového úhlu v mnohem atraktivnějším a modernějším pojetí. První kontakt je navíc jedním z těch několika málo startrekovských filmů, které vůbec nezestárly a jsou z diváckého hlediska stejně úchvatné i v dnešní době. Musím poukázat také na to, že První kontakt nemá ani jedno jediné hluché místo a od začátku až dokonce se žene takovým tempem, že je z toho divák doslova až přimrazený. Pro fanouška Star Treku je tohle zkrátka splněný sen a pro běžného diváka, který tuto sérii příliš nemusí, je to pravděpodobně ten nejvhodnější a nejpřístupnější díl. Kromě skvělého děje, efektů a hudby musím samozřejmě vyzdvihnout také herecké výkony. Patrick Stewart je zkrátka jedinečný. Velmi působivá byla také Alice Krige jako královna Borgů. Kromě toho mě pak pobavil James Cromwell jako poněkud svérázný Zefram Cochrane. Celkově se tedy jedná o naprosto vynikající sci-fi film, který všem vřele doporučuji. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvý kontakt je po vizuálnej stránke presne to isté, čo seriál, takže sa dá povedať, že je určený nie primárne fanúšikom seriálu, ale vlastne iba im. Tým ostatných, ako som napríklad ja, musí pripadať veľmi televízne. Výprava je na 90te roky dosť slabá, ale to je vzhľadom k rozpočtu prirodzené. Svet blízkej budúcnosti po tretej svetovej vojne sa obmedzil iba na jeden les a pár príbytkov, čo ma ako fanúšika sci-fi absolútne neuspokojilo. Interiéry lode sú na tom lepšie, ale viac ako trikový priemer to nie je na žiadnom mostíku. Pritom scenár je lepší, ako v oboch Abramsových reštartoch, kde sa naopak tvorcovia snažili osloviť publikum čo najširšie. Asi by som chcel vidieť radšej jeho moderný remake. Prvý kontakt je seriálovo lacný, príliš vážny, po vizuálnej stránke zostarol a herci podľa mňa pateticky prehrávajú. Ale to všetko je súčasťou hry, ktorú majú (mali) fanúšikovia seriálu radi. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Živelnejšie, akčnejšie a príbehovo výraznejšie ako predchádzajúci diel. Síce sa už nestretávame ani z jedným členom starej posádky, pretože sú samozrejme všetci mŕtvy, ale Picardova zostava mi tu už tak nevadila ako v Generácií. Čo hodnotím ako veľké plus. Je veľmi vtipné ako každý jeden herec vdychuje svojej postave život. Ani jedna postava nevyznieva hlúpo a každá má svoje miesto v star trekovskom vesmíre. Každý pohyb rukou, každý výkrik alebo pohľad. V tomto absolútnej špičky dosahuje Patrick Stewart, ktorý síce nie je taký presvedčivý ako Kirk, ale na vierohodnosti mu to aj tak neuberá. Frakes alias Number One sa zhostil aj réžie a je v nej badať určité kopírovanie z rôznych snímkov, ale aj napriek tomu posúva hranicu star treku ďalej ako ktorýkoľvek iný star trekovský režisér. Konfrontácia a snaha o záchranu sveta sa momentálne nesie vo viacej klaustrofobickom a akčnejšom prevedení. Opäť tú máme prvok cestovania času, ktorý mohol byť podľa mňa trošičku dotiahnutejší. Ale aj napriek tomu postava Jamesa Cromwella dostáva zaslúžený priestor aby mi túto výtku vyhovoril. Osobne som veľmi spokojný a aj keď to nie je geniálne, rozhodne má čo ponúknuť. Vďaka za Jerryho Goldsmitha. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Star Trek: Prvý kontakt" (Star Trek VIII: First Contact) je v poradí ôsmy celovečerný film z americkej sci-fi série Star Trek. Zároveň je to druhý snímok, v ktorom vystupuje posádka vesmírnej lode USS Enterprise. Premiéru mal dvadsiatehodruhého novembra roku 1996. Kapitán Jean-Luc Picard a posádka vesmírnej lode USS Enterprise sa prostredníctvom časového víru ocitne v minulosti. Presunú sa do štvrtého apríla roku 2063, urobia skok do minulosti o tristo rokov. V tomto dni sa Borgovia snažia zabrániť prvému kontaktu ľudí s Vulkáncami. Borgovia chcú týmto činom ovládnuť Zem. Niekoľko Borgov prenikne aj na palubu Enterprise, kde začnú asimilovať členov posádky. Kapitán Picard musí zachrániť svoju loď, pomôcť ľuďom nadviazať kontakt s Vulkáncami, zbaviť sa Borgov, zachovať pôvodnú históriu a navrátiť sa späť do dvadsiatehoštvrtého storočia. **** ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle Star Trek ukazuje že Next Generation, ač stále Star Trek, jde svou cestou a nabízí hodně jiného a nového. A First Contact v sobě obsahuje v silně koncentrované podobě ty nejleší motivy z tohoto seriálu. Borgové a vše kolem nich je perfektní, nová Enterprise je nádherná. Film má navíc skvělý spád, hned v úvodu je divák vržen do děje a svižné tempo nepolevuje téměř po celou stopáž. Pasáže ze zemského povrchu sice nejsou tak nadupané, jako ty z Enterprise, ale i přesto po unylém Star Trek: Generations hodně dobře odvedené práce režiséra i scénáristů. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Premiéra filmu proběhla ve stejný den, kdy zemřel Mark Lenard, který ztvárnil ambasadora Sareka v předchozích filmech. (Martin00x)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Reklama

Reklama