Reklama

Reklama

Rusko roku 1999 je na pokraji anarchie a jeho současný prezident stojí bezmocný proti narůstající nezaměstnanosti, inflaci, rostoucí zločinnosti a korupci. Chaos před blížícími se volbami vítá vůdce pravicové strany Igor Komarov, ze kterého se postupně stává ikona národa, protože zemi slibuje návrat k někdejší moci a slávě. Komarov ale spasitel Ruska není, naopak. Je to zrůda v lidské podobě, což pochopí ti, kteří odhalí přísně tajný dokument Manifest nového Ruska, jehož je Komarov autorem. Jediný, kdo je schopný ho zastavit, je bývalý tajný agent CIA Jason Monk, který zná dokonale ruské prostředí a k zemi ho váže citové pouto. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

hrona 

všechny recenze uživatele

Do Ruska, běžte se podívat, mají tam jednoho zloducha prezidenta, britského nesmrtelného akčního hrdinu, správnou agentku a jeden smrtelný virus. Celé se to tváří, jako by si půjčili nápad z jedné série 24, ovšem provedení a dialogy to je třída podstatně jiná. Tři hodiny tohoto snímku je opravdu velký nápor na racionální myšlení. Takovou show jsem nečekal ani z produkce Hallmarku. Apropo ta jedna hvězda za dobrých 20 záběrů na jednu restauraci McDonalda + její přilehlé okolí, jelikož jsem při tom dostal hlad. Dle tohoto filmu je Moskva fakt velkoměsto. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje nadšení z chvíle, kdy jsem v programu viděl titulek Ikona a monumentální 190minutovou stopáž, střídá znechucení srovnatelné snad jen s tím, které cítí Kim Čong Il při dvojsloví "lidská práva". Geniální a do detailu propracovaný majstrštyk Fredericka Forsytha byl zprzněn způsobem, za který by se nemusel stydět ani samotný markýz de Sade. Okaté vykrádání tu Svatého, tam zas Peacemakera (a to nemluvím jen o hudbě), onde třeba M:I-2, korunuje scénář plný nelogičností, děr a "neselhávajících aktuálních témat", jakými jsou geneticky přesné biologické zbraně, extremismus a populismus vrcholných politiků. Politickošpionážní thriller té nejvyšší kvality se zvrhává ve špatně natočenou akční grotesku kombinovanou s rodinným dramatem, plnou známých hereckých jmen. Z nich překvapivě nejmenší vinu na nízkém hodnocení nese Patrick Swayze v titulní roli exagenta CIA Jasona Monka. Když pominu, jak pan scénárista (údajně po konzultaci s autorem knižní předlohy) naložil s každou druhou postavou románu (obzvlášť tragický je šéf britské SIS, Sir Nigel Irvine, ztvárněný Michaelem Yorkem - ten si to snad hodil lépe i v Austinu Powersovi), stejně bych nemohl jít nad tři hvězdy. Jediná moje světlá myšlenka je ta, že snad někdo najde tenhle komentář, uvěří mu a přečte si tu pravou, jedinou, skvělou Ikonu od Mistra Fredericka Forsytha. Jdu se radši učit, abych na to zapomněl... ()

Reklama

HonzaBez odpad!

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Frederick Forsyth je jedním z mých nejoblibenějších spisovatelů a jeho román Ikona vnímám jako jeden z těch vskutku zdařilých, považuju způsob, jakým byl tento román převeden na filmové plátno za něco naprosto šíleného. Chápu, že nešlo z románu do filmu převést celý děj, ale to co autoři s předlohou udělali, to je fakt síla. Oproti románu to vůbec nemá žádnou myšlenku (např. z filmu vůbec nevyzní, proč se to jmenuje "Ikona") a chybí zde i ono pro Forsytha tak typické překvapivé rozuzlení. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Tedy tvrdit, že je Ikona nejlepší román od Forsytha může jen naprostý literární ignorant. Jednoznačně nejlepší kniha je všeobecně známý Den pro Šakala, též známý jako Šakal a svými dalšími knihami se Forsyth bohužel k svému superbestselleru ani nepřiblížil. Většina filmových zpracování jeho thrillerů dopadla mizerně s výjimkou právě Šakala a to ještě jen ve své první verzi (ta s Willisem a Gerem byla znatelně slabší). Dvoudílný televizní film z produkce Hallmarku není žádným veledílem, ale na druhou stranu stojí za shlédnutí. Na Swayzem je již znát věk a hlavně jeho choroba, ale jako herec je stále velmi dobrý. Ben Cross si vystřihl další roli záporáka jakožto šéf KGB , ale Michael York v roli sira Nigela žádný velký prostor k předvedení svého hereckého mistrovství nedostává. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Televizní film zaštiťující se jedním z nejlepších děl slavného Fredericka Forsytha Ikona a přitom si jde hlavní cestou. Hlavní myšlenka je stejná, ale zpracování je teda opravdu osobité. Na druhou stranu nutno uznat, že tento dlouhý televizní snímek zaujme, je napínavý a Patrick Swayze si střihl velmi dobrou roli agenta Monka. Rozhodně to stojí za vidění. Hudba: Mark Kilian & Daniel Licht ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v Bulharsku (Sofie) a Rusku (Moskva). (GASTON73)

Reklama

Reklama