Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vražda mívá někdy tvar vody. Čímž chtěl básník říct, že podoba tohoto zločinu, jeho tvar, chcete-li, bývá - tak jako u vody - určována nádobou, která ji obsahuje. Smrt inženýra Luparella, jehož mrtvé tělo bylo jednoho dne nalezeno v jeho autě, měla být podle koronerova vyjádření způsobena selháním srdce, vyvolaným mimořádným sexuálním vypětím. Její tvar je ovšem dán Luparellovým zařazením do celého společenského kontextu malého města, jehož byl spořádaným občanem. Města, jež ovládá podnikatelsko-politicko-mafiánská skvadra, proti níž nemá obyčejný člověk šanci... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Faustka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda Tvar vody má kromě smutného odchodu otce komisaře Montalbana a poměrně delikátní kriminální zápletky i mnoho hlubokých myšlenek. Třeba tu, kterou vyprávěla vdova Luparell. „Když jsem byla malá jezdili jsme na prázdniny a já tam měla kamaráda, venkovského kluka. A jednou a bylo mi asi tak deset jsem ho viděla jak na okraj studny postavil misku, hrnek a hranatou plechovku a všechno to naplnil vodou, pak na to koukal. Zeptala jsem se ho co to dělá. A on mi odpověděl otázkou. Jaký má voda tvar? Ale voda nemá tvar řekla jsem mu se smíchem. Dostane takový tvar jaký jí dáme.“ ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kniha skvělá, filmové zpracování minimálně rovnocenné. Je zřejmé, že Camilleri ovládá mistrovsky jak psaní tak filmování. Kdyby se mělo někde předvádět, jak převést kvalitní literární dílo (tyhle detektivky, a nejen tyhle vypovídají o době a společnosti mnohem víc, lépe a objektivněji než sociálně kritická veledíla nejrůznějších "nezávislých" a "kritických" tvůrců), použil bych Tvar vody. Nejvíc mně dostalo zakomponování smrti Mantalbanova otce, které v knize není a naopak vynechání některých osob (policistka Anna, kterou nahradí bez ztráty logiky děje a jeho spádu Livie). Viděl jsem dříve pozdější díly a přitom tohle je vlastně startovací díl, na jehož základu se rozvíjí další a další většinou kvalitní epizody. Charismatický není jenom Luca Zingaretti, perfektní je casting nějak tak celkově a prostředí - Sicílie je podle všeho nádherná, ale člověk ji nesmí asi studovat příliš zblízka....no a co se filmu týká, pochválil bych hudbu, Evropa obecně zdaleka nedosahuje kvalit zámoří, tady je ale filmová muzika takřka dokonalá a plně v souladu jak s místem tak s tématikou. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První ze série velmi sarkastických detektivek Andrey Camilleriho o současné Sicílii. Vlivný politik je nalezen na Pastvisku, kde se v noci schází nejhorší sexuální lůza, a podle všeho zemřel při vyvrcholení. Všichni tlačí na komisaře Montalbana, aby vyšetřování co nejrychleji uzavřel, ale tomu se na celé věci nezdá pár věcí. Civilní herectví Lucy Zingarelliho dodává hlavní postavě ten správný říz. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl o tom "Jak Salvo potkal Ingrid" je sice prodchnut jistou dávkou smutku, stejně jako závěr,  z nějž vyplývá, že spravedlnost si vždycky nějak najde cestu, i když se jí z různých důvodů brání. Hodně zajímavý díl. A ta první Livie byla zdaleka nejlepší, škoda že herečka nezůstala. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama